Με εμφανή τα σημάδια της διαφωνίας μεταξύ Γαλλίας και της Γερμανία για την τραπεζική ενοποίηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του Ecofin στην οποία θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συζήτησης.
Η διάσταση των απόψεων είναι έκδηλη καθώς όλοι θεωρούν απολύτως απαραίτητη για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, αλλά καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς.
Το πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση έγινε όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε τον εποπτικό ρόλο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τώρα, τα κράτη – μέλη καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την στήριξη ή την εκκαθάριση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και στο ποιος θα αναλάβει τα ηνία της αρχής εκκαθάρισης των τραπεζών.
Η κόντρα είναι έντονη και μάλιστα προτού αποκαλυφθεί το πλήρες μέγεθος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα αποτελέσματα των στρες τεστ που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή το 2014.
Ως μια ένδειξη του προβλήματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε πως μόνο οι τράπεζες Ισπανίας και Ιταλίας μπορεί να αντιμετωπίσουν ζημίες 230 δισ. ευρώ από δάνεια στις επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η Γαλλία, ηγείται της ομάδας στην οποία μετέχουν επίσης Ισπανία και Ιταλία και ζητούν να αναλάβει την αρχή εκκαθάρισης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ώστε να παρέχεται το απαραίτητο ανάχωμα για τις προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Η Γερμανία διαφωνεί έχοντας την στήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Θεωρεί ότι χρειάζεται αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για να αναλάβει τέτοιο ρόλο ο ΕΣΜ και προσφάτως δικαιώθηκε από το νομικό συμβούλιο της ΕΕ.