«Αποφασιστικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους» της χρειάζεται η Ελλάδα, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Σε σχόλιό της, που επιγράφεται «τα χρέη της Ελλάδας-ένας φαύλος κύκλος» σημειώνεται:
«Είναι αλήθεια ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες. Καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν έχει κάνει τόσες περικοπές. Αλλά ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι ότι το κράτος δεν πληρώνει πολλούς από τους ανοιχτούς λογαριασμούς του. Και τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που μεταβιβάζονται στην Αθήνα επίσης συμβάλλουν στην απομείωση χρέους.
»Πρέπει να μας επιτραπεί λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα, κατά πόσον είναι βιώσιμη η σημερινή εξυγίανση. Αδιαμφισβήτητο είναι πάντως ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα προκύψει νέο χρηματοδοτικό κενό και μιλάμε για τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια ευρώ».
Με αυτά τα δεδομένα ο σχολιαστής θεωρεί πως «η χορήγηση νέων δανείων θα σήμαινε και επιβολή νέων μέτρων, τα οποία θα επιδείνωναν το άχθος του χρέους. Το αποτέλεσμα θα ήταν η παράταση της ύφεσης και η στασιμότητα των φορολογικών εσόδων, που θα επέβαλαν τη χορήγηση νέας βοήθειας- ένας φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει τη χώρα ακόμα περισσότερο στην παγίδα του χρέους».
Στο πλαίσιο αυτό καταλήγει πως «η Ελλάδα χρειάζεται πιο αποφασιστικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».
«Η ΕΕ ανακαλύπτει νέα μαύρη τρύπα στην Αθήνα» αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, με αφορμή το πρόσφατο Eurogroup:
«Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έθεσε το ζήτημα με σαφήνεια: “H Ελλάδα ποτέ δεν είναι απλή περίπτωση” ανέφερε ο Φινλανδός το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Λίγο πριν το Γιούρογκρουπ είχε ανακαλύψει μία νέα μαύρη τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας: σε ποσό έως έξι δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέρχεται το χρηματοδοτικό κενό μέσα στο 2014, δηλαδή περίπου δύο δισεκατομμύρια περισσότερα απ΄ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτοί οι αριθμοί ʻτου προκαλούν έκπληξηʼ. Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέπληξε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του επεσήμανε ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει το κενό με δικές της προσπάθειες».
«Αρνητική η πρόγνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα-ανοιχτά ερωτήματα για τα χρηματοδοτικά κενά» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.
Η εφημερίδα αναφέρεται και σε ενδεχόμενες λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού: «Το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί στα τέλη της χρονιάς. Αλλά και στην Αθήνα οι απόψεις διίστανται. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα προτιμούσε να βγει στις αγορές. Εν όψει ευρωεκλογών θα ήθελε να μεταφέρει στους Έλληνες το μήνυμα ότι τα μισητά προγράμματα λιτότητας λαμβάνουν τέλος. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών και πολιτικοί με γνώση του θέματος πιστεύουν ότι ένα νέο δάνειο από την ΕΕ θα δινόταν με πιο ευνοϊκούς όρους».