Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων και τα διλήμματα φαίνεται ότι βαίνουν στο τέλος τους για υπουργείο Παιδείας και εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το «Βήμα», ήδη έχουν καταγραφεί 25.000 επισκέψεις και έχουν απογραφεί σχεδόν 400 υπάλληλοι από τους 1.969 που έχουν την υποχρέωση να απογραφούν, καθώς ανήκουν στις σχετικές κατηγορίες.
Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί κανονικά ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 22 του μήνα, που λήγει η σχετική προθεσμία. Μάλιστα λένε ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων φαίνεται να αντιδρά στις ολιγομελείς ομάδες που κρατούν σε ομηρεία τα πανεπιστήμια.
«Με τη διαδικασία της απογραφής και τις κυρώσεις σε βάρος εκείνων που δεν θα τις ακολουθήσουν δεν κρίνεται η πολιτική της διαθεσιμότητας, αλλά η τήρηση των νόμων και μάλιστα από δημοσίους υπαλλήλους» έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Οι υπάλληλοι που ως τώρα απογράφηκαν προέρχονται από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Πάτρας και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Στο μεταξύ, ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίζει αύριο, Παρασκευή, τη στάση του σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας (υπενθυμίζεται ότι και αυτή την εβδομάδα πραγματοποιεί πενθήμερη απεργία).
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για το θέμα, όπου εκπρόσωποι τους έχουν μεταβεί για να ενημερώσουν εκπροσώπους του ευρωκοινοβουλίου.
Επιστολές Πελεγρίνη προς Μεϊμαράκη, Δένδια
Δύο επιστολές σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων έστειλε σήμερα πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδ. Πελεγρίνης προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, την οποία και κοινοποίησε προς τους συναρμόδιους υπουργούς κκ. Κ. Αρβανιτόπουλο και Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια.
Στην πρώτη επιστολή ο κ. Πελεγρίνης ζητάει από τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν σε αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας «για εύλογο χρόνο, ώστε σε συνθήκες καταλλαγής, αξιοκρατίας και ηρεμίας να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο και να αποκατασταθεί πλήρως και σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή λειτουργία, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου».
Παράλληλα στην επιστολή του προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως «εφιστά την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των εγκαταστάσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εφόσον υλοποιηθεί όπως έχει σχεδιασθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου Αθηνών».