H υποβολή των σχεδίων για τον προϋπολογισμό του 2014 από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση, εκτιμά η Fitch.
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η πρόοδος προς μια βαθύτερη ενοποίηση αποτελεί στήριγμα για τις αξιολογήσεις των κρατών μελών.
Προσθέτει ωστόσο πως η νέα πρακτική της εποπτείας των προϋπολογισμών, καταδεικνύει και ορισμένες από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η διαδικασία της ενοποίησης.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς ως το τέλος του Νοεμβρίου και θα δημοσιεύσει την θέση της σχετικά με την συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Έχει το δικαίωμα να ζητήσει δημόσια την αναθεώρηση οποιουδήποτε σχεδίου υπερβαίνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ο έλεγχος της Κομισιόν θα επικεντρωθεί στο διαρθρωτικό έλλειμμα, φιλτράροντας κυκλικούς και μεμονωμένους παράγοντες.
Η Fitch τονίζει ωστόσο πως ο υπολογισμός του διαρθρωτικού ελλείμματος αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει επιφυλάξεις για αρκετά σημεία της μεθοδολογίας που ακολουθεί η Κομισιόν.
Ένας δημοσιονομικός κανόνας που δεν βασίζεται σε έναν στόχο που μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα, είναι λιγότερο διαφανής, τονίζει η Fitch.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας το διαρθρωτικό έλλειμμα για το 2013 θα είναι μόλις 0,4% του ΑΕΠ, όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στο 3%.
Ωστόσο όπως σημειώνει η Fitch χρηματοδοτικές ανάγκες και τελικά η βιωσιμότητα του χρέους, καθορίζονται από το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο είναι αρκετά διευρυμένο σε όλες τις χώρες της περιφέρεια.
Ως εκ τούτου, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το πραγματικό κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της εποπτεία των προϋπολογισμών θα είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους σε όλα τα κράτη μέλη.