Για μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία επίλυσης διενέξεων λόγω των περιορισμών στον προϋπολογισμό του προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).
Στο εμπιστευτικό σχέδιο προϋπολογισμού του που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής του Ρουμπέρτου Αζεβέντου πληροφορεί τα 159 κράτη μέλη του οργανισμού ότι πρέπει να αναμένουν εφεξής καθυστερήσεις στις ετυμηγορίες των αρμοδίων οργάνων του ΠΟΕ “το προσεχές διάστημα”, καθώς και “σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις” στην έκδοση αποφάσεων επί των εφέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.
“Το εφετείο (του ΠΟΕ) αναμένει να λάβει περίπου 20 εφέσεις την διετία 2014-2015, περιλαμβανομένων πολλών τεραστίου μεγέθους”, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο εστάλη στα κράτη-μέλη την 2α Οκτωβρίου.
“Μια τέτοια αύξηση του αριθμού των εφέσεων, επιπλέον της αυξανόμενης περιπλοκότητας και του όγκου της μέσης έφεσης, θα ασκήσει τεράστια πίεση στο σώμα αυτό και στη γραμματεία του κατά την επόμενη διετία”, σύμφωνα με το κείμενο.
Ανάμεσα στις τρέχουσες υποθέσεις που εξετάζουν τα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ είναι μια διένεξη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κρατικές επιχορηγήσεις για την Boeing και την Airbus, η αμφισβήτηση του πρόσφατου νομοθετήματος που εγκρίθηκε στην Αυστραλία για τα πακέτα των τσιγάρων, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, και μια διένεξη για τις κινεζικές εξαγωγές σπανίων γαιών.
Οι αποφάσεις του ΠΟΕ που καταλήγουν στους εφέτες του έχουν πλέον κατά μέσον όρο έκταση 364 σελίδων, δηλαδή την διπλάσια από ό,τι το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του οργανισμού, και στις υποθέσεις πλέον εμπλέκονται περισσότεροι διάδικοι και τρίτα μέρη—γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται οι γραπτές και προφορικές υποβολές στοιχείων, απόψεων και πειστηρίων.
Ο ΠΟΕ έχει ήδη προχωρήσει σε εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού για να αντιμετωπίσει τον όγκο των διενέξεων αυτών και προσέλαβε 14 δικηγόρους ειδικευμένους στο εμπορικό δίκαιο και στις διενέξεις αυτού του είδους με διετείς συμβάσεις έργου, όπως δείχνουν άλλα έγγραφα του Οργανισμού. Η πρόταση για το νέο προϋπολογισμό προτείνει να αυξηθούν οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής.
“Αναμένουμε ότι οι αυξήσεις (των εξόδων) στα πεδία αυτά μπορεί να αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στον τρέχοντα προϋπολογισμό και μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξοικονομήσεις κόστους κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού”, σημείωσε ο Αζεβέντου.
Ο προϋπολογισμός είναι αυστηρός διότι τα κράτη-μέλη του ΠΟΕ, τα οποία συνεισφέρουν αναλογικά με τη συμμετοχή τους στο διεθνές εμπόριο, διεμήνυσαν στον Αζεβέντου ότι θα πρέπει να υπολογίζει σε ονομαστική μηδενική αύξηση των προσόδων του οργανισμού το 2014 και το 2015, θέτοντας ως όριο των δαπανών του τα 197,2 εκατ. ελβετικά φράγκα.
Ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην περίπτωση που ο ΠΟΕ καταφέρει να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αναμόρφωση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου στο Μπαλί τον Δεκέμβριο, κατά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών, κάτι το οποίο θα τερματίσει το 12ετές αδιέξοδο στις συνομιλίες και θα σημάνει την έναρξη πολυμερών διαπραγματεύσεων.
Τα μέλη του ΠΟΕ αναμένουν “η γραμματεία να συνεχίσει όλες τις δραστηριότητές της, να μπορέσει να επιτελέσει την λειτουργία του (μηχανισμού) επίλυσης διενέξεων και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην κατάσταση η οποία θα προκύψει μετά το Μπαλί”, ανέφερε ο Αζεβέντου. “Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η Γραμματεία να ενεργήσει με αυτούς τους περιορισμούς;”, πρόσθεσε.
Περίπου τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού του ΠΟΕ δαπανώνται για την μισθοδοσία του προσωπικού του, η οποία έχει μεγαλύτερη για τα ανώτερα στελέχη του την τελευταία δεκαετία, με τον Αζεβέντου να επισημαίνει ότι ο ΠΟΕ έχει περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη από συγκρίσιμους οργανισμούς.
Δεν έχουν προβλεφθεί προαγωγές στελεχών στον προϋπολογισμό και ο επικεφαλής του ΠΟΕ σημείωσε πως σχεδιάζει να εξετάσει τις μετατάξεις προσωπικού “με πιο ενεργό τρόπο”, υποσχόμενος πάντως μια ευρεία διαβούλευση με εκπροσώπους των εργαζομένων.
Ο Βραζιλιάνος πρώην διπλωμάτης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΟΕ τον Σεπτέμβριο, διαδεχόμενος τον Πασκάλ Λαμί, και έχει βασικό μισθό 302.537 ελβετικών φράγκων και επιδόματα σχεδόν 200.000 φράγκων. Ο Λαμί πέτυχε ο ΠΟΕ να μην υπερβεί τον προϋπολογισμό του καμιά χρονιά από τις τελευταίες επτά, επιτυγχάνοντας να καταγραφεί ένα ταμειακό πλεόνασμα 14,9 εκατ. φράγκων το 2012.
Όμως το ποσό αυτό εξανεμίστηκε λόγω της υιοθέτησης νέων λογιστικών προτύπων, που ανάγκασε τον ΠΟΕ να εγγράψει στα βιβλία του οφειλές 820 εκατ. ευρώ σε συνταξιοδοτικές καλύψεις και καλύψεις υγείας, με αποτέλεσμα το 2012 τελικά να κλείσει με ζημίες 20 εκατ. ελβετικών φράγκων.