Να απαντήσει στα «κυβερνητικά μαθήματα διαχείρισης της φτώχειας» με οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης κάλεσε το λαό το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στην «Αγορά του Καταναλωτή».
«Η ‘κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη’, που επικαλείται ο πρωθυπουργός, είναι ο συμβιβασμός του λαού με τη φτώχεια που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική, η παραίτηση από κάθε ελπίδα να αλλάξει η ζωή του και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, η υποταγή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του», σχολίασε ο Περισσός.
«Κοροϊδία ο μεταναστευτικός κώδικας»
Την αντίθεση του στον μεταναστευτικό κώδικα που έθεσε η κυβέρνηση για διαβούλευση εκφράζει το ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα αυξημένα προβλήματα των μεταναστών αλλά αντίθετα τα επιδεινώνει.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ ο νέος νόμος είναι μια ενσωμάτωση όλων των αντιμεταναστευτικών νόμων που έχουν κατά καιρούς ψηφιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε και επισημαίνει ότι προσαρμόζει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες εισόδου εποχιακών μεταναστών εργατών στις ανάγκες των εργοδοτών.
Ο συγκεκριμένος Κώδικας, συνεχίζει το ΚΚΕ, δεν ασχολείται καθόλου ούτε με τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα «χωρίς χαρτιά», ούτε με τους επίσης χιλιάδες εγκλωβισμένους με τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, εξαιτίας του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και της Σένγκεν.
Καμία βελτίωση για τους νόμιμους μετανάστες
Αλλά και για τους λεγόμενους «νόμιμους» μετανάστες, οι ρυθμίσεις του Κώδικα δεν προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση, υποστηρίζει το ΚΚΕ καθώς όπως τονίζει, η πενταετής άδεια παραμονής, η λεγόμενη και «άδεια επί μακρόν διαμένοντος», η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή άδεια 10ετούς διάρκειας, αφορά παλιούς μετανάστες, έχει αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.
«Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν και στις άδειες για οικογενειακή επανένωση, από τις οποίες θα ξεκινήσει και η εφαρμογή συλλογής DNA (γενετικό φακέλωμα) για την εξακρίβωση της συγγένειας».
Το ΚΚΕ κάνει αναφορά και σε όσους παραμείνουν στο καθεστώς της ανανέωσης των αδειών κάθε 1 ή 2 χρόνια. Για αυτούς διατηρείται η υποχρέωση συγκέντρωσης 120 ενσήμων το χρόνο και η προσωρινή ρύθμιση που προβλέπει λιγότερα ένσημα δε λύνει το πρόβλημα, ειδικά σε περίοδο κρίσης, ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας.
«Κοροϊδία, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, αποτελεί και η ρύθμιση για χορήγηση της άδειας του “επί μακρόν διαμένοντος} στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, αντί για την αυτοδίκαιη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καλεί Έλληνες και μετανάστες σε οργάνωση και διεκδίκηση για τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.
Έμφαση δίνει σε όσους ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ζητεί να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως και να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες.