Έλεγχος της Τρόικας καθώς τα λεφτά δεν πήγαν στις εταιρίες αλλά σε… προσωπικούς λογαριασμούς
Σκληρή στάση είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν οι αξιωματούχοι της Τρόικας, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν όλες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις που αφορούν το «μεγάλο φαγοπότι» με τα επιχειρηματικά δάνεια. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που χορηγήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αντί να κατευθυνθούν σε επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια, κατέληξαν ως επί το πλείστον σε… προσωπικούς λογαριασμούς, πολλών επιχειρηματιών. Ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ορισμένα από τα ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου…
Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνθρωποι της Τρόικας έχουν «εντοπίσει» ότι τα κεφάλαια που «χάθηκαν» ως δια μαγείας από τα ταμεία των επιχειρήσεων μπορεί να είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ ή και περισσότερα, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές «γκρίζες ζώνες» στους προκαταρκτικούς ελέγχους που ήδη διενεργούνται και αναμένεται να πυκνώσουν και να ολοκληρωθούν «σε εύλογο χρονικό διάστημα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Όπως όλα δείχνουν, σε γνώση των αξιωματούχων της Τρόικας έχουν περιέλθει πολλά στοιχεία, με βάση τα οποία καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και το επικείμενο τελεσίγραφο προς τους Έλληνες τραπεζίτες, που θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της Τρόικας.
Δε χωρά αμφιβολία ότι ζητούμενο και σε αυτήν την περίπτωση είναι το «πού πήγαν τα λεφτά». Δηλαδή τα κεφάλαια που έδωσαν οι τράπεζες σε ελληνικές αλλά και ορισμένες ξένες επχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, είτε με τη μορφή της κάλυψης των άμεσων αναγκών (κεφάλαιο κίνησης), είτε δια μέσου της δανειοδότησης με την κλασική έννοια του όρου (επενδυτικοί σκοποί). Ωστόσο η σημερινή εικόνα δείχνει, ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν δεν έκαναν την παραμικρή, ουσιώδη αναπτυξιακή προσπάθεια, με συνέπεια να βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα και να δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους. Σε αντίθεση με τα μεγάλα αφεντικά των εταιριών αυτών, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί (εντός και εκτός συνόρων) αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο…
Εντοπίστηκαν
Και τώρα, οι άνθρωποι της Τρόικας έχουν εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν βρει πρόσφορο έδαφος στην άντληση τραπεζικών δανείων πιθανότατα. Oι άτυπες σχέσεις με ορισμένες τράπεζες, ήταν εκείνες που άναβαν εύκολα το πράσινο φως για την άντληση δανειακών κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είτε δεν αποπληρώνονται καθόλου, είτε πηγαίνουν από ρύθμιση σε ρύθμιση. Στο μικροσκόπιο των ελέγχων που γίνονται κατ’ εντολήν της Τρόικας, δεν υπάγονται μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια των τελευταίων ετών, αλλά γίνονται φύλλο και φτερό και πολλές από τις επίμαχες περιπτώσεις του πιο μακρινού παρελθόντος. Ανάμεσα στους ελεγχόμενους, βρίσκονται και ορισμένοι προβεβλημένοι επιχειρηματίες που συνιστούν τα λεγόμενα «νέα τζάκια» της χώρας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Tραπέζης της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων εκτινάχτηκαν από τα 50,5 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2002, στα …130,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009. Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, τα επιχειρηματικά δάνεια είχαν υποχωρήσει στα 105,5 δισ. ευρώ, καθώς λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση και πλέον οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις έχουν κατ’ ουσίαν τερματιστεί. Κατά τα φαινόμενα, ένα σημαντικό κομμάτι των δανείων, πέρασε από τις εταιρίες στους ίδιους τους επιχειρηματίες (με υπερτιμολογημένες εξαγορές, είτε με διάφορα άλλα κόλπα). Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται «τρύπες» στις τράπεζες, που αδυνατούν να εισπράξουν τα δανεικά, ενώ από την άλλη πλευρά, οι προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι ικανές να καλύψουν το ύψος των απαιτήσεων που έχουν «γεννηθεί».
Αγοράζουν δάνεια από τις τράπεζες
Distress fund με συμμετοχή Ελλήνων ισχυρών;
Πηγές που δεν αμφισβητείται η εγκυρότητά τους, αναφέρουν μετ’ επιτάσεως ότι στο μικροσκόπιο των ελέγχων που έχουν επιβάλλει οι Τροϊκανοί, βρίσκονται και οι συμφωνίες που έχουν κάνει ορισμένες τράπεζες για να πουλήσουν προβληματικά δάνεια σε distress funds. Δηλαδή σε funds που αγοράζουν επιχειρηματικά δάνεια στο… 5% έως το 50% της αξίας τους και στη συνέχεια επιδιώκουν να εισπράξουν περισσότερα, πιέζοντας με δικαστικές ενέργειες τους οφειλέτες. Οι πληροφορίες λένε, ότι διερευνάται η περίπτωση Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν δημιουργήσει distress funds (χωρίς να φαίνεται πουθενά το όνομά τους) και στη συνέχεια έχουν σπεύσει να αγοράσουν… μισοτιμής τα ανεξόφλητα τραπεζικά τους δάνεια. Για παράδειγμα, δύο ή τρεις επιχειρηματίες που χρωστάνε 200 ή 300 εκατ. ευρώ και δεν πληρώνουν, δημιουργούν fund που παρουσιάζεται στην τράπεζα και αγοράζει το χρέος τους (των επιχειρήσεων) έναντι 100 εκατ. ευρώ το πολύ. Έτσι και οι επιχειρηματίες γλιτώνουν πολλά και οι τράπεζες φέρονται να έχουν κάνει ένα οφέλιμο συμβιβασμό…
Οι συζητήσεις με τον Προβόπουλο
Ανεξαρτήτως όλων αυτών και σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα με τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, απασχόλησε και την τελευταία συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, με κορυφαία τραπεζικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, που πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στην Αθήνα. Εκεί, ανοικτά πλέον, οι εκπρόσωποι των «4» αναφέρθηκαν στις… υπόνοιες που έχουν για την αλλαγή κατεύθυνσης κεφαλαίων που χορήγησαν ως δάνεια.
Όπως λέγεται αρμοδίως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν δεν ασκηθούν πιέσεις από τα γνωστά – άγνωστα «κέντρα», τότε οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο θα είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικές. Με ό,τι ενδεχομένως μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Οι ίδιες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το πρόβλημα μεταξύ τραπεζών και (συγκεκριμένων) επιχειρήσεων προχωρά ακόμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες ανοικτά κάνουν λόγο πλέον για την ανάγκη και οι επιχειρηματίες να διαθέσουν ό,τι ρευστά αποθεματικά έχουν για την σωτηρία των εταιριών τους. Και ότι δεν είναι δυνατόν να τα περιμένουν όλα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει κάνει -όπως ισχυρίζονται- ό,τι μπορεί, στα ούτως ή άλλως, περιορισμένα περιθώρια που του έχουν απομείνει.