Στην αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών κανόνων που ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2013 και διέπουν τις ενισχύσεις τραπεζών με κρατικό χρήμα προχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αμφισβήτησε τους κανόνες που απαγορεύουν στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε κρατικές ενισχύσεις , εάν πρώτα δεν υποστούν απώλειες οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.
Σε επιστολή που απηύθυνε προς τον Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια ο Ντράγκι ζήτησε να διευκρινιστούν οι σχετικοί κανόνες προκειμένου οι ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να ζητούν από τις φερέγγυες τράπεζες να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους , χωρίς να τρομάζουν τους επενδυτές .
Σύμφωνα με τον Ιταλό Κεντρικό Τραπεζίτη θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να χορηγούνται στις τράπεζες δημόσια κεφάλαια χωρίς να «αφανίζονται» οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (τα χρεόγραφα των οποίων μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ) στις περιπτώσεις που οι εποπτικές αρχές κρίνουν ότι μια τράπεζα είναι υποκεφαλαιοποιημένη.
«Μια εσφαλμένα αυστηρή ερμηνεία των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων μπορεί να καταστρέψει την ίδια την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης που όλοι προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε», αναφέρεται στην επιστολή του Ντράγκι προς τον Αλμούνια.
Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε να υπάρξει δυνατότητα «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» που θα δεν «πλήγωνε» τους μη διασφαλισμένους ομολογιούχους και θα έδινε στις τράπεζες προσωρινή πρόσβαση στο κρατικό χρήμα .
Η τοποθέτηση του Μ. Ντράγκι έχει αξία και για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οποιασδήποτε προσθετές κεφαλικές ενέσεις τους δοθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρασχεθούν με το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που ισχύσει από την 1η Αυγούστου 2013.
Καθώς όμως οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών είναι ελάχιστοι στον αριθμό, ακόμη και στην περίπτωση που τα χρεόγραφά τους εξαϋλωθούν (μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια) δεν αναμένεται να επηρεασθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.