Σε υποβολή πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων που παραβιάζουν κανόνες του Ποινικού Δικαίου, ενδέχεται να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση δεν θα υποβληθεί επειδή το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την τροπολογία, αλλά επειδή επιδιώκει να εκμεταλλευτεί διαφωνίες κάποιων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο ειδικά αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη, πως θα δώσει θετική ψήφο στην τροπολογία.
Ωστόσο επιμένει στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της.
Το άρθρο 187 α, γνωστό και ως τρομονόμος προβληματίζει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμούν ότι με την προσθήκη του στην τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα να χαρακτηριστεί αυθαίρετα ως τρομοκρατική οργάνωση.
Την απάλειψη αυτής της αναφοράς ζητούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα θα δηλώσει «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία. Υποστηρίζουν ακόμη πως για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και όχι απλή άσκηση δίωξης ή προσωρινή κράτηση.
Παρών θα ψηφίσει και το ΚΚΕ, όπως ανακοινώθηκε διά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Αλέκας Παπαρήγα. «Δεν θέλουμε και από την άλλη πλευρά να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε παρών», είχε αναφέρει η κ. Παπαρήγα σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Επίσης την τροπολογία ψηφίζουν η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ παρών θα δηλώσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία, η οποία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των στελεχών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και για τη λήψη απόφασης χρειάζονται 151 ψήφοι.