Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε την απόσυρσή της, προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προστίθεται ως άρθρο στον ποινικό κώδικα και προβλέπει την επιβολή ποινής εναντίον εκείνων που παραβιάζουν τις διατάξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των κανονισμών τής ΕΕ.
Το θέμα έθεσε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση.
Ο εισηγητής δε του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας δήλωσε ότι παρά τις αρχικές προθέσεις να δηλώσει «παρών» στο νομοσχέδιο, το κόμμα του θα το καταψηφίσει τελικά, αν δεν αποσυρθεί αυτή η «κατάπτυστη τροπολογία».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου συμφώνησε με την άποψη του κ. Παφίλη, τονίζοντας ότι στόχος είναι να τρομοκρατούνται όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν κράτη και οργανώσεις, με τις οποίες διαφωνούν.
Οι διαβεβαιώσεις τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ότι η τροπολογία αφορά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ για κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά πολιτικές δράσεις, δεν καθησύχασαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, ώστε να έρθει σε άλλο νομοσχέδιο αφού προηγηθεί διαβούλευση.
Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Η τροπολογία, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων και καταδίκων, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αποφασίσθηκε να συζητηθεί αύριο.