Μαρόκο και Ιράν -ένα βασίλειο και μια «δημοκρατία» με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που τους ενώνει όμως η αυταρχικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις για ελευθερία στο εσωτερικό τους- στα λόγια στηρίζουν την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, στην πράξη όμως όλα δείχνουν ότι φοβούνται την μετάδοση του «ιού» των αραβικών εξεγέρσεων.
Μαρόκο: Ικανοποίηση για δεσμεύσεις του αιγυπτιακού στρατού
Το Μαρόκο εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για τις “σαφείς δεσμεύσεις” του αιγυπτιακού στρατού να διασφαλίσει τη μετάβαση προς μια “εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση” και “προσδοκά η Αίγυπτος να συνεχίσει τον πρωταρχικό της ρόλο, στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, κυρίως στην προάσπιση των αραβικών ζητημάτων και του ισλαμικού έθνους (Ούμα).
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ραμπάτ τονίζει την “πλήρη εμπιστοσύνη του στη σοφία του αιγυπτιακού λαού και την πολιτική ωριμότητα των εθνικών του δυνάμεων”, μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Ιράν: “Οι ΗΠΑ θέλουν να ‘δημεύσουν’ την επανάσταση του αιγυπτιακού λαού”
Την ίδια ώρα στο Ιράν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί τόνιζε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να “δημεύσουν” την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
“Οι ηγέτες της χώρας αυτής (των ΗΠΑ) θέλουν να δημεύσουν την επανάσταση του αιγυπτιακού λαού για να τη στειρώσουν”, δήλωσε υπονοώντας τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ένοπλες δυνάμεις, μια διαδικασία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
“Την 11η Φεβρουαρίου ζήσαμε ένα μεγάλο γεγονός στην περιοχή με την αποχώρηση του αιγύπτιου δικτάτορα, το οποίο αποτελεί την αρχή της άνοιξης στην Αίγυπτο”, τόνισε.
“Ωστόσο πριν και ύστερα από το γεγονός αυτό οι ΗΠΑ ραδιούργησαν με σκοπό τη δήμευση της αιγυπτιακής επανάστασης”, είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι “με εντολή των ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της περιοχής που στήριζαν τον Χόσνι Μουμπάρακ, υποστήριξαν την παρούσα διαδικασία της μετάβασης”, αναφερόμενος κυρίως στη Σαουδική Αραβία.
Απαγορεύει πορεία αλληλεγγύης της αντιπολίτευσης το ιρανικό καθεστώς
Η Τεχεράνη δεν θα δώσει άδεια να πραγματοποιηθεί από την αντιπολίτευση πορεία αλληλεγγύης στη λαϊκή εξέγερση, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε χθες στο ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars ο Μεχντί Αλιχανί-Σαντρ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν.
“Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αίτημά τους είναι παράνομο και γνωρίζουν ότι δε θα λάβουν άδεια για να στήσουν επεισόδια”, δήλωσε ο Αλιχανί-Σαντρ, αναφερόμενος στο αίτημα του Μεχντί Καρουμπί και του Μιρχοσεΐν Μουσαβί να επιτραπεί η διοργάνωση κινητοποίησης αλληλεγγύης στο λαό της Αιγύπτου αύριο Δευτέρα.
Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν χαρακτήρισε τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο ως “Ισλαμική αφύπνιση”, που συνεχίζει την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε το Σάχη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή για την 32η επέτειο της επανάστασης σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το κληρικαλιστικό καθεστώς εκφράζοντας αλληλεγγύη στους “ισλαμιστές” διαδηλωτές στο Κάιρο.
Ωστόσο, οι περισσότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και οι διαδηλωτές στο Κάιρο έχουν επισημάνει τον κοσμικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων που ανέτρεψαν τον Μουμπάρακ.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, επέκρινε την άρνηση της Τεχεράνης “να επιτρέψει στον ιρανικό λαό το παγκόσμιο δικαίωμα στις ειρηνικές συναθροίσεις, διαδηλώσεις και την επικοινωνία που ασκήθηκε στο Κάιρο”, και πρόσθεσε ότι “ανακοινώνοντας ότι δε θα επιτρέψει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η Ιρανική κυβέρνηση κήρυξε παράνομο για τους Ιρανούς αυτό που υποστήριξε ότι ήταν ευγενές για τους Αιγυπτίους”.
Η Τεχεράνη θεωρεί ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να επαναλάβει την απόπειρά της να ανατρέψει το καθεστώς με κινητοποιήσεις, όπως και μετά τις αμφισβητηθείσες προεδρικές εκλογές του 2009 που είχαν χαρακτηριστεί “πράσινη επανάσταση” από δυτικά ΜΜΕ.
Διαβάστε επίσης: Πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την παραίτηση Μουμπάρακ