Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Φάρμα Κουκάκη να αποτελεί έναν δυναμικά ανερχόμενο παίκτη στον αγορά των ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά παρά τον αυξανόμενο τζίρο της εξακολουθεί να κινείται έστω και οριακά σε ζημιογόνα τροχιά.
Έτσι, για τον Θανάση Κουκάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, έχει εξελιχθεί σε προσωπικό στοίχημα η επιχείρηση να αρχίσει να παράγει κέρδη.
Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει αισιοδοξία από τη μέχρι τώρα πορεία της φετινής χρονιάς και σχέδιο που βασίζεται σε τρία σημεία – στόχους: Κατ αρχήν, την αύξηση των μεριδίων στην εσωτερική αγορά μέσα από τη διεύρυνση του δικτύου των σημείων πώλησης των προϊόντων.
Σήμερα, η βασική αγορά της είναι σε ποσοστό 80% η Β. Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται τα 1700 από τα 2200 περίπου σημεία πώλησης, ενώ τα άλλα 500 είναι στην Αττική, που απορροφά το υπόλοιπο 20%. Έτσι, στόχος είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει ανάπτυξη του δικτύου τόσο στα νησιά, όσο και σε όσες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που απουσιάζει.
Παράλληλα προωθείται ο εμπλουτισμός της προιοντικής γκάμας με νέους κωδικούς. Εκεί που δίνεται, όμως, ιδιαίτερο βάρος είναι στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Αν και η Φάρμα Κουκάκη, μόλις πριν δύο χρόνια έκανε τα πρώτα βήματά της εκτός συνόρων, σήμερα εξάγει προϊόντα της ήδη σε επτά χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ουκρανία, Κύπρο), ενώ αυτή την περίοδο παίζει ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς μέχρι τέλος του χρόνου ετοιμάζεται να μπει στην αγορά της Γερμανίας.
Η επιχείρηση πέρασε από όλες τις φάσεις, ξεκινώντας το 1977 ως οικογενειακή αγελαδοτροφική μονάδα και από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 προχώρησε σε καθετοποίηση της παραγωγής με μονάδα παστερίωσης και στη συνέχεια πρόσθεσε και προβατοτροφική μονάδα ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Έτσι σήμερα διαθέτει στην αγορά φρέσκο γάλα, γιαούρτι, τυροκομικά προϊόντα, αριάνι, κεφίρ, επιδόρπια και σοκολατούχα, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε και στην παραγωγή φυσικών χυμών.
Παρά τις περιορισμένες δυνατότητες, έκανε επενδύσεις 11 εκατ. σε υποδομές και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ σήμερα στην πρότυπη μονάδα 5000 τ.μ., στο Κιλκίς γίνεται επεξεργασία 18 εκατ. λίτρων γάλακτος το χρόνο. Πέρυσι η Φάρμα Κουκάκη είχε αύξηση του τζίρου στα 15 εκατ. (από 13,5 το 2011), ενώ κατέγραψε ζημιές 270.000 ευρώ.