Στη «χωρίς προηγούμενο» μείωση του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι στις σημερινές συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν γερή βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σήμερα, Δευτέρα 14 και αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.
Στην ημερήσια διάταξη του Ecofin θα είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η μελλοντική πορεία του μακροοικονομικού διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο , νομοθετικές διαβουλεύσεις και μη νομοθετικές δραστηριότητες σχετικά με την Οικονομική διακυβέρνηση με οδηγία του Συμβουλίου για τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων στα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών και οδηγία για τη φορολογία αποταμιεύσεων.
Επίσης στις μη νομοθετικές δραστηριότητες οι συζητήσεις θα αφορούν:
1. Συμφωνίες με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της απάτης
2. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Μαρτίου 2011)
3. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
4. Προετοιμασία της Συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών της Ομάδας G20 (18-19 Φεβρουαρίου 2011)
5. Διαδικασία απαλλαγής όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2009
6. Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2012
Παράλληλα, ο Χ.Β. Ρόμπαϊ θα αρχίσει σειρά επαφών με τους εταίρους, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου και αφορούν τόσο το μηχανισμό του Ταμείου όσο και το περίφημο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που πρότειναν το Βερολίνο και το Παρίσι.
Ο πρόεδρος των «27» ξεκαθάρισε στην Κομισιόν, στο Ευρωκοινοβούλιο και στις χώρες που δεν βλέπουν με καλό μάτι ορισμένες προτάσεις του γαλλογερμανικού σχεδίου ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν από μηδενική βάση.
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων
* Το ενδεχόμενο αύξησης των δανείων που παρέχει το σημερινό Ταμείο στις υπερχρεωμένες χώρες. Με άλλα λόγια, η πραγματική δυνατότητα δανειοδότησης του Ταμείου να ανέλθει σε 440 δισ. ευρώ και όχι σε 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
* Το ενδεχόμενο αύξησης της συνεισφοράς στο Ταμείο των χωρών της ευρωζώνης που διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα. Πρόκειται για τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, δηλαδή την «παρέα» με τα τρία Α των οίκων αξιολόγησης.
* Τη διεύρυνση της ευελιξίας του Ταμείου, με τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων, ώστε να ανακουφιστεί η ΕΚΤ. Υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι, αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι ρευστή.
Πρώτη καταχώρηση: 13 Φεβρουαρίου 2011, 18:34