Τα παιχνίδια σε βάρος της Ευρώπης
Σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι ισχύος έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom για την παροχή αερίου, στο οποίο εμπλέκεται και η Ουκρανία. Την ίδια ώρα στο παιχνίδι μπαίνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι καταναλωτές ενέργειας της Ε.Ε.
Το ζήτημα αφορά στις ληξιπρόθεσμες, όπως υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία, οφειλές της ουκρανικής Naftogas προς τη Gazprom. Μάλιστα, οι Ρώσοι έκαναν γνωστό, χθες, ότι έχει προχωρήσει σε σειρά διευκολύνσεων προς την ουκρανική εταιρεία και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πώληση ποσότητας 5 δισ. κυβικών μέτρων (πάνω από τις ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας) σε τιμή 269 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, τιμή 101 δολάρια κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πώλησης του αερίου που ανακοινώθηκε από τη Gazprom νωρίτερα φέτος (370 δολάρια / χίλια κυβικά μέτρα).
Από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή. Οι γνώστες της αγοράς, μάλιστα, προσομοιάζει την κατάσταση με τη μεγάλη κρίση του φυσικού αερίου του 2009, όταν και στην κυριολεξία πάγωσε η μισή Ευρώπη όταν διακόπηκαν οι παραδόσεις από το δίκτυο της Ουκρανίας.
Βεβαίως οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο είναι εξαιρετικά συχνές και έχουν αποκτήσει μια άτυπη περιοδικότητα, που κορυφώνεται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα για να εκτονωθεί στη συνέχεια.
Φέτος ωστόσο όπως επισημαίνουν παρατηρητές, η ιστορία μπορεί να είναι διαφορετική, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας: η πρώτη αφορά στη μονομερή αναθεώρηση των συμβολαίων αγοράς αερίου, που πιθανόν να προκαλέσει την επιβολή νομικών κυρώσεων από τη Μόσχα σε βάρος του Κιέβου. Η δεύτερη αφορά στο πλάνο της κυβέρνησης της Ουκρανίας να απεξαρτηθεί η χώρα μέσα στα προσεχή 10 χρόνια από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου, μέσω των εισαγωγών αερίου από τη γερμανική RWE αλλά και με την ανάπτυξη του εγχώριου Shale Gas.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αζάροφ δήλωσε ότι εφόσον η Ρωσία κινηθεί δικαστικά εναντίον της χώρας του, τότε θα αποδειχθεί στο δικαστήριο ο παραλογισμός του τρέχοντος συμβολαίου φυσικού αερίου.
Τέλος μια ακόμη διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες «διενέξεις» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αφορά στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επισήμως από τις αρχές Οκτωβρίου ότι στο πλαίσιο της έρευνας των αρχών ανταγωνισμού έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις των όρων του υγιούς ανταγωνισμού και προχωρά η προετοιμασία των πρώτων νομικών ενεργειών.
Από την άλλη πρόκειται για μία κατάσταση η οποία μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Gazprom το οποίο μάλλον δεν θα θέλει να τραβήξει στα άκρα για να μη χάσει πωλήσεις. Άλλωστε η Ευρώπη έχει δώσει ήδη το στίγμα της περί διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας της ΕΕ και της μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές.