Εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, φοβάται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου «η οποία», όπως σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κ. Β. Κορκίδης, “σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό επιβάλλει την αναθεώρηση συγκεκριμένων στόχων που αφορούν στην ελληνική αγορά”.
Ο κ. Κορκίδης αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά στην αποτυχία του σχεδίου της Τρόϊκα και όπως δηλώνει αναφορικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις των εκπροσώπων της: «με το…διάγγελμα της Τρόικα και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας κατάλαβε ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια τριανδρία μέτριων οικονομολόγων που μετά από 10 μήνες παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων των έμμεσων φόρων από την πρώτη μέρα του 2011 διατήρησε τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο στο 5,2%, παρά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων που συνήθως παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθωρισμού. Όπως εκτιμά ο κ. Κορκίδης: ”τόσο οι φορολογικές αυξήσεις που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να περάσουν στον καταναλωτή, ακυρώνουν την απέλπιδα προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές αλλά αντίθετα διαμορφώνουν στην αγορά φορολογική ακρίβεια».
Η εκτίμηση του κ. Κορκίδη είναι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, διότι όπως σημειώνει: ”οι αρχικές εκτιμήσεις τους έπεσαν πολύ έξω”.
Για του λόγου το αληθές σημειώνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή από 2,4%, τον περυσινό Ιανουάριο, ξέφυγε, δημιουργώνταςστασιμοπληθωρισμό στα επίπεδα του 5%, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι παρενέργειες του πληθωρισμού όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης είναι οι εξής:
-Ακυρώνεται η μείωση των τιμών βασικών αγαθών.
-Παγώνει την αγορά και αυξάνονται τα λουκέτα.
-Επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
-Στερείται πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή.
-Απορροφάται η ασθενική ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 40%, από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9%, από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%.
”Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 μονάδες από τις 5,2 του τρέχοντος πληθωρισμού ανήκουν στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το μνημόνιο και όπως διαφαίνεται έπεται συνέχεια,” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ενώ λοιπόν η αγορά έχει μπει σε ρυθμούς στασιμοπληθωρισμού οι τελευταίες αναφορές των εκπροσώπων της Τρόϊκας δυναμίτισαν το ήδη βαρύ περιβάλλον.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σε δηλώσεις του σχολιάζει ότι : «το νέο αφεντικό της Ελλάδας, η τριανδρία των μέτριων οικονομολόγων, αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα μας σε τιμή ευκαιρίας».
Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι αφού αρχικά εστίασαν την προσοχή τους μόνο στο έλλειμμα της χώρας, εκτόξευσαν στα ύψη το χρέος, τον πληθωρισμό και την ανεργία και με αλλεπάλληλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων δημιούργησαν φορολογική ακρίβεια ενώ με αψυχολόγητες μειώσεις μισθών συρρίκνωσαν την κατανάλωση και περιόρισαν τα δημόσια έσοδα. Μετά λοιπόν από 10 μήνες προσπαθειών, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, η Τρόϊκα την Παρασκευή με τις αναφορές των εκπροσώπων της ουσιαστικά παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της,
”Η χωρίς τέλος αποτυχία του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του είναι δεδομένη και το αποδεικνύει ο λογαριασμός των 50 δισ ευρώ που ζητάνε, ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει. Δεν μας είπαν, όμως, εάν πιστεύουν αυτά που λένε και προσπαθούν να επιβάλουν και τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για 50 δισ ευρω από τη δημόσια περιουσία” σημειώνει ο κ. Κορκίδης.
Δηλώνει δε ότι: ”εάν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας σκέπτονται με την ίδια ευφράδεια που ομιλούν και τον τρόπο που συνεννοούνται μεταξύ τους, τότε αλλοίμονό μας.”
Ο κ. Κορκίδης αναφέρει στις δηλώσεις του ότι το μοντέλο του Κοινωνικού Διαλόγου στο οποίο βασίστηκε η Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και η χάραξη πολιτικών στην χώρας μας μέχρι σήμερα βάλλεται με την επίθεση στη κοινωνία, γι’ αυτό και εκτιμά ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ”κανείς δανειστής δεν μπορεί να ειρωνεύεται τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας μας και πως η ασφυκτική πίεση και τα σκόρπια μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει τη μεσαία τάξη στα όρια της οργής και της κοινωνικής έκρηξης».