H παρέμβαση του δασάρχη Aμαλιάδας, Λυκούργου Πολυχρονόπουλου
Τη μηνύει το δασαρχείο για κοπή δέντρων χωρίς άδεια σε δασική έκταση εντός του Olympia Riviera
Στο εδώλιο ετοιμάζεται να στείλει την Grecotel του Νίκου Δασκαλαντωνάκη το Δασαρχείο Αμαλιάδας. Ο Κρητικός επιχειρηματίας που μαζί με τον μεγαλύτερο tour operator, την γερμανική TUI, έχουν καταστήσει την εταιρία συνώνυμη του υψηλού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.
Αυτή την φορά όχι για τις οικογενειακές έριδες με την πρώην σύζυγό του Πόπη και τα παιδιά τους Γιάννη και Μαρί, ούτε και για τις ισχυρές φιλίες ή την φιλοξενία υπουργών και βουλευτών κυρίως του ΠΑΣΟΚ.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Grecotel, Olympia Riviera Resort, στα Λουτρά Κυλλήνης, στο οποίο μάλιστα το καλοκαίρι πέρασε μέρος των διακοπών του και το ζεύγος Γιώργου και Άντας Παπανδρέου, μπήκε στο «κάδρο» για αυθαίρετη κοπή δέντρων εντός δασικής έκτασης.
Όπως καταγγέλλει στην «Deal», ο δασάρχης Αμαλιάδας, κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, «οι άνθρωποι της Grecotel πήγαν και έκοψαν τις ακακίες σε μήκος 300 μέτρων στο πεζοδρόμιο του δρόμου που περνάει μπροστά από την επιχείρηση. Όμως, οι ενέργειες αυτές έγιναν χωρίς να ζητηθεί άδεια από το δασαρχείο και χωρίς να αιτηθούν να γίνει κάποια μελέτη για μια ορθολογισμένη παρέμβαση στην αποψίλωση».
Μπορεί η Grecotel να έχει μισθώσει την έκταση των 1.900 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονόπουλος, αλλά από την στιγμή που μεγάλο τμήμα αυτής είναι δασική έκταση, δεν μπορεί η εταιρία να λειτουργεί αυτοβούλως ως προς την κοπή δέντρων, καθώς απαιτούνται άδειες.
«Ναι μεν η έκταση έχει νοικιαστεί από ιδιώτη, αλλά η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωσή μας», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Για τον λόγο λοιπόν, ότι η εταιρία προκάλεσε φθορά σε δασικό κομμάτι χωρίς άδεια, το Δασαρχείο Αμαλιάδας θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών μήνυση κατά της Grecotel για αυθαίρετη κοπή των δέντρων, η οποία τιμωρείται με βάση τον νόμο 268/ 89.
Σε ερώτησή μας για ποιο λόγο δεν επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο από το δασαρχείο στην επιχείρηση και αυτό επέλεξε τη νομική οδό, ο κ. Πολυχρονόπουλος εξήγησε ότι δεν έγινε κάποια καταπάτηση της έκτασης από την εταιρία, από την στιγμή που την έχει μισθώσει, παρά μόνο αυθαιρεσίες ως προς την κοπή δέντρων χωρίς άδεια, γι’ αυτό και το θέμα λαμβάνει νομικές διαστάσεις.
Δεν γνώριζαν
Οι άνθρωποι της Grecotel, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο, υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν πως έπρεπε να εκδοθεί ειδική άδεια για την κοπή των δέντρων. Ισχυρίζονται πως πραγματοποιούσαν εργασίες καθαρισμού του χώρου μπροστά από την ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ αρνήθηκαν ότι η εταιρία σκοπεύει να περιφράξει την περιοχή.
Πολλοί ήταν εκείνοι που διαπιστώνοντας πως η επιχείρηση διενεργούσε εργασίες περίφραξης στον δρόμο προς την περιοχή Αρκούδι, υπέθεσαν πως θα συμβεί το ίδιο και στον δρόμο όπου κόπηκαν τα δέντρα. Μάλιστα, σε ερώτηση φορέων προς την διοίκηση του ξενοδοχείου στην Κυλλήνη, αν υπήρχε άδεια για την περίφραξη προς Αρκούδι, εκείνη υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται από την στιγμή που περιφράσσεται χώρος μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο.
Για την κοπή των δέντρων δε, τονίζει πως εμπόδιζαν την διέλευση των ποδηλατών και των επισκεπτών του ξενοδοχείου, γι’ αυτό και προχώρησε σε αυτήν. Μόνο που το έπραξε χωρίς άδεια, όπως λέει το Δασαρχείο και αυτό είναι το παράπτωμά της. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο, οι ακακίες είχαν φυτευτεί στα πλαίσια της αναδάσωσης της περιοχής και της σταθεροποίησης του εδάφους και η κοπή τους χωρίς μελέτη, σίγουρα επιφέρει ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.
Οι διαφορές των δύο πλευρών θα λυθούν, όπως όλα δείχνουν, στις δικαστικές αίθουσες. Όμως, η νέα αυτή «περιπέτεια» του Νίκου Δασκαλαντωνάκη έρχεται να προστεθεί στις παλαιότερες που αφορούν στον διχασμό της οικογένειάς του, αλλά και σε εκείνες που απορρέουν από την οικονομική κρίση, καθώς ο όμιλος της Grecotel δεν έχει μείνει ακλυδώνιστος. Το 2011 η κόρη του, Τίνα, μιλούσε για ζημίες του ομίλου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ οικονομικές δυσκολίες αντιμετώπισε και με τα ξενοδοχεία πόλης της αλυσίδας Classical Hotels, κλείνοντας δύο σημαντικές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας, τα «Acropol» και «Fashion House Hotel».
Οι παλαιότερες «περιπέτειες» – Eίχε και «προηγούμενα» στην περιοχή της Kυλλήνης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Grecotel και ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης βρίσκονται στο… στόχαστρο όσον αφορά στην περιοχή της Κυλλήνης. Από την πρώτη στιγμή που υπέγραψε την σύμβαση μίσθωσης με τον ΕΟΤ το 1998 για 44 χρόνια και οι επενδύσεις που θέλησε να κάνει, ώστε να μετατραπεί η έκταση (στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και τα δύο ξενοδοχεία Ξενία) σε ένα υψηλών προδιαγραφών τουριστικό θέρετρο, προκάλεσαν αντιδράσεις.
Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επένδυση, όταν η Grecotel ζήτησε πολλαπλάσιο ποσοστό αποχαρακτηρισμού δάσους από ό,τι προέβλεπε ο Δασικός Κώδικας, αλλά και δυνατότητα δόμησης κοντά στις ιαματικές πηγές. Οι ίδιοι θυμούνται πως μετά από έντονες πιέσεις προς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και προς φίλους υπουργούς και άλλα ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, δόθηκαν τελικά οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Τότε είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες από μερίδα κατοίκων και οικολογικών οργανώσεων τόσο για την κοπή δεκάδων αιωνόβιων δέντρων, αλλά και για την στέρηση από τους ασθενείς του υδροθεραπευτηρίου μιας άνετης και φθηνής πρόσβασης στις από την αρχαιότητα φημισμένες ιαματικές πηγές και στα ξενοδοχεία που σταμάτησαν να λειτουργούν από το 1997.
Ήταν οι ίδιοι που δεν πίστεψαν στα οικονομικά οφέλη της επένδυσης, καθώς όπως τόνιζαν αυτά «περιορίζονται» εντός της επιχείρησης και συνήθως δεν αποτυπώνονται στην τοπική οικονομία.