Πέραν από τους κατ’ εξοχήν τομείς στους οποίους αρέσκεται να «αφιερώνεται» το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, όπως η ναυτιλία, οι τράπεζες και τα ακίνητα, οι δυνατοί παγκόσμιοι επενδυτές στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον προς τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών, καθώς οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην Αγορά και η διαρκής εγχώρια «δίψα» για εισροή κεφαλαίων, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν εταιρικοί δανεισμοί και να εξασφαλιστεί ρευστότητα για το μέλλον, αποτελούν ισχυρό μαγνήτη για περεταίρω τοποθετήσεις.
Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα μέχρι σήμερα deals μεταξύ θεσμικών και ελληνικών εταιρειών, με κορωνίδα την χθεσινή συμφωνία της York Capital Management με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 100 εκατ. ευρώ [βλ. σχετικά: Επενδύει 100 εκατ. στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η York Capital], και με συνακόλουθες αυτήν της καναδικής Fairfax με την Μυτιληναίος και της Third Point με την Energean Oil.
Το ενδιαφέρον κορυφώνεται από την στιγμή που τα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι επανακινούνται δυναμικά από την ελληνική κυβέρνηση -κάτι που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται και με την περιρρέουσα σεναριολογία περί ολοκλήρωσης των συζητήσεων για τα μεγάλα οδικά έργα: Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Μαλιακός – Κλειδί και Άξονας Κεντρικής Ελλάδας.
Αυτό μοιραία οδηγεί τις κατασκευαστικές σε αναζήτηση επιπλέον κεφαλαίων για την επανέναρξη των εργοταξίων και την εκπλήρωση των ολοένα και περισσότερων υποχρεώσεων εκ μέρους τους, είτε προς ιδιώτες (εργολάβους – υπεργολάβους) είτε προς το Δημόσιο, ωστόσο η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν αυτές τις φιλόδοξες ενέργειες καθιστά την «παρουσία» των ξένων επενδυτών παραπάνω από επιτακτική (και σωτηρία).
Οι εξ Αμερικής… ορμώμενοι κεφαλαιούχοι εμπιστεύονται πρωτίστως δυναμικούς εργολήπτες με καθιερωμένη θέση στην Αγορά, πέραν του κατασκευαστικού κλάδου με όλες τις «αποφράδες» εξελίξεις του, οι οποίοι θα εχουν ασφαλώς και αυξημένες πιθανότητες να «χτυπήσουν» διαγωνισμού κατά την διενέργεια υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Για παράδειγμα, λίγο πριν από την επίτευξη της συμφωνίας με την York Capital Management, η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε συμφωνήσει με την Qatar Petroleum International (QPI) η τελευταία να συμμετέχει κατά 25% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΗΡΩΝ ΙΙ, έναντι 58 εκατ. δολαρίων.
Αλλά και ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναζητά στρατηγικούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται πως πέρσι η διοίκηση της εταιρείας απέτυχε να πωλήσει την θυγατρική της, την Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος, η οποία διαχειρίζεται 12 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 170 MW (επιπλέον 60 MW βρίσκονται υπό κατασκευή). Ωστόσο, οι συζητήσεις με την γαλλική EDF δεν καρποφόρησαν. Τώρα η εταιρεία προσπαθεί να πωλήσει το ποσοστό της στην Elpedison Power (20%) την οποία κατέχουν κυρίως η Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison.
York Capital Management: One man show
Το Forbes στις λίστες του αναφέρει ότι ο αυτοδημιούργητος 54χρονος διευθύνων σύμβουλος της York Capital Management, James Dinan, ανήκει στην «οικογένεια» των πλουσιοτέρων Αμερικανών, με προσωπική περιουσία περίπου στο 1,6 δισ. δολάρια. Απέκτησε τα πρώτα του λεφτά την περίοδο όπου εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ) και λέγεται πως έχασε ολόκληρη την περιουσία του την «Μαύρη Δευτέρα» του 1987, όταν τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν.
Το 1991 ίδρυσε τη York Capital με περίπου 3,6 εκατ. δολάρια -δάνειο από συναδέλφους του στην DLJ. Τον Σεπτέμβριο του 2010 πούλησε το 33% της York Capital στην Credit Suisse έναντι 425 εκατ. δολαρίων. Σήμερα η επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 18 δισ. δολάρια. Ο Dinan χρησιμοποιεί ακουστικά γιατί σχεδόν έχασε την ακοή του στην παιδική του ηλικία.
Δεν είναι βεβαίως «παρθενική» η επαφή της York Capital -διά του deal με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- με την Ελλάδα. Πριν από δύο περίπου μήνες η εταιρεία είχε υπογράψει συμφωνία με τον ναυτιλιακό όμιλο Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, για κοινή αγορά, έναντι 190 εκατ. δολαρίων, πέντε πλοίων containers. Έτσι, τα αμερικανικά private equity και hedge funds βρήκαν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη συνεργασιών με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, αφού οι παραδοσιακοί τραπεζικοί χρηματοδότες της Ναυτιλίας (βλέπε Commerzbank AG και η HSH Nordbank AG κ.ά) έκλεισαν τις «κάνουλες» της ρευστότητας.
Εκτός αυτού, η York Capital φέρεται και ως ένας από τους επενδυτές που συμμετείχαν πρόσφατα στην απόκτηση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διαδικασία πώλησης του 4,64% που κατείχε η πορτογαλική BCP.
Με βάση τη χθεσινή συμφωνία [βλ. σχετικά: Επενδύει 100 εκατ. στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η York Capital ], η York Capital θα καλύψει πλήρως την έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου υποχρεωτικά μετατρέψιμου σε νέες μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ανταλλάξιμου με υφιστάμενες μετοχές ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τις οποίες κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η τιμή μετατροπής των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ορίστηκε σε 2,5 ευρώ ανά μετοχή.
Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την απόκτηση από τη York Capital, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συμμετοχής 9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και την εξαγορά από αυτήν ποσοστού 3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που σήμερα κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η York Capital θα εκπροσωπείται στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ένα μέλος Δ.Σ. σε κάθε ένα από αυτά.
Να σημειωθεί ότι, για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου για το 9,9% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η York Capital θα διαθέσει 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 3% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, η επένδυση είναι 11,8 εκατ. ευρώ.