Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της στον έλεγχο των αδικημάτων που σχετίζονται με τη διαφθορά, όχι μόνον σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά και στους υπαλλήλους και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και η αναμενόμενη δημοσίευση εντός των ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας, συνιστούν τη συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια στον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη “Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΓΑΠΑ) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”, η επεξεργασία του οποίου άρχισε στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο επιλύει εκκρεμότητες που υπάρχουν επί πολλά έτη, ενώ κλείνει και κενά που υπήρχαν στο ζήτημα του πειθαρχικού ελέγχου του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, για το οποίο και κριτική των διεθνών οργανισμών είχαμε, αλλά και καταδίκες από ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι το υπό σύσταση Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας θα εξασφαλίζει την ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση των καταγγελιών αυτών που θα αξιολογούνται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή με επικεφαλής έναν επίτιμο αεροπαγίτη ως πρόεδρο, ένα μέλος του ΝΣΚ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έναν επίτιμο εισαγγελέα, ή αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ή Εφετών, ως μέλη.
“Η αμερόληπτη κρίση στοχεύει στην προστασία του πολίτη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον”, υπογράμμισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το ΓΑΠΑ με τον πειθαρχικό έλεγχο που θα διενεργεί, θα είναι το ενδιάμεσο στάδιο πριν τη Δικαιοσύνη, που πάντα θα έχει τον τελικό λόγο.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο εισάγει το θεσμό και την ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ονομασία “Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης” που θα υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του εποχικού πυροσβέστη.
– Ήταν προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού να βρεθεί μία βιώσιμη λύση υπό τις άκρως δυσμενείς συγκυρίες και όχι τακτοποίηση, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις των πυροσβεστών αυτών θα γίνουν με απολύτως διαφανή διαδικασία με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του ΑΣΕΠ.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίζεται επί της αρχής του μόνον από το κυβερνών κόμμα, ενώ καταψηφίζεται για διαφορετικούς λόγους, ακόμη και εκ διαμέτρου αντίθετους, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα πυρά επικεντρώθηκαν κυρίως στη σύσταση του Γραφείου, αλλά και σε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να “σπάσουν” σε περισσότερες εκπροσωπήσεις πρωτοβάθμια αστυνομικά σωματεία, μία διάταξη που κυρίως αφορά στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.
Μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης τόνισε ότι αυτό συνιστά ένα σημαντικό βήμα σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση της αστυνόμευσης, ενώ με πολλές από τις ρυθμίσεις, αφενός υλοποιούνται προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος, αφετέρου θεσπίζονται υλικά και ηθικά κίνητρα για τη βελτίωση του έργου του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας.
Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Νάκος είπε ότι το νομοσχέδιο περιέχει σημαντικές διατάξεις, αλλά στη βασική διάταξη για το ΓΑΠΑ το βήμα είναι δειλό και ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή και περισσότερα προβλήματα, αφού ούτε ανεξάρτητο όργανο είναι, ως διοριζόμενο από τον υπουργό και εγκατεστημένο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε είναι στελεχωμένο από το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, ούτε σαφείς είναι οι αρμοδιότητές του.
Εκτός αυτού ο κ. Νάκος είπε ότι δεν θα είναι το Γραφείο που θα κάνει την έρευνα, αλλά απλώς θα λειτουργήσει ως “κρησάρα” προωθώντας τις υποθέσεις στις αρμόδιες αρχές, ενώ από την άλλη δεν κατοχυρώνεται έναντι της κακόβουλης καταγγελίας το αστυνομικό όργανο, αφού διατηρείται η ανωνυμία του καταγγέλλοντος.
Τέλος, ο ίδιος είδε πίσω από τη διάταξη “σπασίματος” της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, διάθεση ελέγχου της πολυπληθέστερης πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας.
Ο αγορητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι η ίδρυση του γραφείου από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τον προσανατολισμό των σωμάτων ασφαλείας προς κατασταλτική και καταχρηστική κατεύθυνση, ενώ έκρινε ότι η διάταξη έχει μάλλον επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Διαφώνησε κι έκρινε ότι η παρουσία συνταξιούχων δικαστών που διορίζονται από τον υπουργό δεν προσφέρει εγγυήσεις ανεξαρτησίας, ενώ διαφώνησε επίσης και με την εμπλοκή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛΑΣ στον έλεγχο του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.
Απόλυτη διαφωνία με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, κρίνοντας ότι με το νέο καθεστώς του Γραφείου δεν προστατεύεται ο αστυνομικός από την κακόβουλη ανώνυμη καταγγελία, ώστε να προσφύγει εναντίον του καταγγέλλοντος μετά από μία ενδεχόμενη αθωωτική απόφαση, ενώ δεν του καταβάλλονται από την Υπηρεσία του, ούτε τα δικαστικά έξοδα σε περίπτωση αθώωσης.
Απόλυτη διαφωνία εξέφρασε και αυτός για την Αστυνομική Ένωση Αττικής, όπως και ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας.
Ο βουλευτής της Αριστεράς, σε αντίθεση με όσα ανέφερε ο κ. Πλεύρης μίλησε για συστηματική αστυνομική αυθαιρεσία και τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα ιδιαίτερης προστασίας των αστυνομικών.
Παρ’ όλα αυτά κατεψήφισε τη διάταξη θεωρώντας ότι “δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις λειτουργώντας απλώς ως φύλλο συκής κυβερνήσεων και κράτους”, ενώ από την άλλη ο πολίτης μπορεί “να βρει και το μπελά του σε ορισμένες απαλλακτικές περιπτώσεις παρά την βεβαία αστυνομική αυθαιρεσία”.
Απαντώντας στις αιτιάσεις που εκφράστηκαν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε ότι ειδικά γα το θέμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, η αλλαγή επέρχεται γιατί ζητήθηκε από τους ίδιους τους αστυνομικούς.
Πρόσθεσε ότι η Ένωση Αττικής καλύπτει πράγματι το 40% του αστυνομικού προσωπικού της χώρας και είναι το μόνο πρωτοβάθμιο σωματείο που αδυνατεί να καλύψει τα μέλη του:
“Γνώμονάς μας ήταν η αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των αστυνομικών υπαλλήλων και όχι οποιαδήποτε παρέμβαση”
Παρεμβαίνοντας εξάλλου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, απάντησε στον κ. Πλεύρη ότι τα έξοδα της ποινικής δίκης των αστυνομικών, όταν αθωώνονται πληρώνονται από τη Αστυνομία, ενώ διευκρίνισε ότι η ανώνυμη καταγγελία υπάρχει και σήμερα και παράγει μεν ένορκη διοικητική εξέταση, αλλά όχι ποινική δίωξη του αστυνομικού.