Με συγχωνεύσεις θυγατρικών και μείωση προσωπικού θέλει να αντιμετωπίσει την πτώση τζίρου
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Γιάννης Μπήτρος, καθώς η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, που έφτασε το 70%-75%, λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του δραματικού περιορισμού των δημοσίων έργων, έχουν προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην Μπήτρος, μια από τις πιο παραδοσιακές βαριές βιομηχανίες της χώρας.
Η μεγάλη αυτή πτώση της ζήτησης των χαλυβουργικών προϊόντων και η συνεχιζόμενη ύφεση, ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Γιάννη Μπήτρο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομώνυμου εισηγμένου ομίλου, και μη βλέποντας άλλη διέξοδο, προχώρησε στην σταδιακή συρρίκνωση του ομίλου, με περικοπή δαπανών, μέσω συγχωνεύσεων θυγατρικών εταιριών και απολύσεων εργαζομένων από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.
Το ξεκίνημα της συρρίκνωσης του ομίλου έγινε με την συγχώνευση της «Μπήτρος Ακίνητα», της «Κυκλαδική Ξενοδοχειακή ΑΕ» και «Μπήτρος Μεταλλουργική Θεσσαλίας», που απορροφήθηκαν από την «Μπήτρος Κατασκευαστική», η οποία μαζί με την «Μπήτρος Μεταλλουργική» είναι οι δύο μεγαλύτερες θυγατρικές της Μπήτρος Συμμετοχική. Η τριπλή αυτή συγχώνευση απέφερε και την μείωση του προσωπικού, ενώ παράλληλα απολύθηκαν και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
«Όταν η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα από το 2008 έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του 70%-75%, πώς μπορούν να αντιδράσουν οι εταιρίες», έσπευσε να πει ο πρόεδρος της εισηγμένης Παναγιώτης Μπήτρος, για να δικαιολογήσει τις απολύσεις.
Οι κινήσεις αυτές στο μέτωπο της περικοπής δαπανών, επέφεραν μείωση των λειτουργικών εξόδων διοίκησης και παραγωγής, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε στο 22%. Αυτό έφερε θετικά αποτελέσματα μεν στο ΕBITDA του α’ τριμήνου, αφού είχε κέρδη 390 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 910 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε.
Ο κύκλος εργασιών στο ίδιο διάστημα (α’ τρίμηνο), μειώθηκε στο 18,069 εκατ. ευρώ έναντι 19,5 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, μείωση που οφείλεται και στην πτώση της ζήτησης, αλλά και στη συρρίκνωση του ομίλου. «Θηλιά» αποτελούν και οι υποχρεώσεις της Μπήτρος, οι οποίες αυξήθηκαν, παρά την σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Στο α’ τρίμηνο του 2013 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, έφτασαν στα 45,089 εκατ. ευρώ, από 41,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2012, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 158,4 εκατ. ευρώ έναντι 153,1 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Στο σχέδιο περικοπών συμπεριλαμβάνεται και η Big Solar, η εταιρία που ίδρυσε ο Γιάννης Μπήτρος όταν δραστηριοποιήθηκε στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η Big Solar το πρώτο εξάμηνο του 2012 απέφερε τζίρο 49 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 9 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχει υποστεί και αυτή πλήγμα από τα προβλήματα, που έχουν προκύψει στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Έτσι, σε συνδυασμό με την σημαντική υποχώρηση των μεγεθών της «Μπήτρος Μεταλλουργική» και «Μπήτρος Κατασκευαστική» η διοίκηση της εισηγμένης εξετάζει την απορρόφηση της Big Solar από την Μπήτρος Συμμετοχική, είτε μέσω συγχώνευσης, είτε μέσω απόσχισης ή σε συνδυασμό και των δύο.
Αναζήτηση επενδυτή
Από τη στιγμή που τα θετικά επίπεδα του EBITDA το α’ τρίμηνο, οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και όχι στην παραγωγική δραστηριότητα, ο Γιάννης Μπήτρος δεν εφησυχάζει. Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της εισηγμένης, θα γίνει προσπάθεια για την επιτάχυνση της ρευστοποίησης των αποθεμάτων της Μπήτρος Κατασκευαστική, όσο αυτό είναι δυνατόν, καθώς και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της δομής και του κόστους λειτουργίας του ομίλου, τα οποία προέκυψαν μετά την εφαρμογή του σχεδίου συρρίκνωσης των εταιριών του ομίλου.
Πέρα απ’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Μπήτρος βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από το εξωτερικό κάτι όμως που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς η μετοχή της Μπήτρος στο Χρηματιστήριο βρίσκεται στο «περιθώριο» και η εταιρία δεν θεωρείται από τα ξένα χαρτοφυλάκια, ελκυστική. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Μπήτρος σκέφτεται να προχωρήσει σε deal μέσω joint venture με μικρότερες εταιρίες του κλάδου, όπως οι ΣΙΔΜΑ και Καλπίνη. Και αυτές οι εταιρίες όμως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οποιαδήποτε τέτοια συνεργασία θα ήταν άνευ ουσίας, αφού θα πρόκειται για joint venture προβλημάτων και όχι ενίσχυσης.
«Βλέπει»… σωτηρία στο ΕΣΠΑ
Μπορεί τα μεγέθη της Μπήτρος να παραμένουν εν γένει αρνητικά, όσον αφορά ιδιαίτερα στον συνεχώς μειούμενο τζίρο, ο Γιάννης Μπήτρος όμως βλέπει ένα «φως στο τούνελ». Και αυτό είναι η διαφαινόμενη ταχύτερη πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφορών για παραγγελίες. Με βάση αυτό το δεδομένο, ο διευθύνων σύμβουλος της Μπήτρος, θεωρεί πολύ πιθανή την βελτίωση της κατάστασης ιδιαίτερα από το 2014.
Βέβαια, η αισιοδοξία της διοίκησης της εισηγμένης μεταλλουργικής βιομηχανίας είναι συγκρατημένη καθώς η βελτίωση θα έρθει κάτω από προϋποθέσεις. Η διοίκηση της Μπήτρος θεωρείτο απαραίτητο να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, να ενισχυθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να μεταρρυθμιστεί το κράτος και το τραπεζικό σύστημα να ξαναρχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του. Και όλα αυτά, όπως έχει πει ο Μπήτρος, σε ένα περιβάλλον σχετικής σταθερότητας. Γιατί χωρίς όλα αυτά, «κάθε δική μας προσπάθεια θα αποδεικνύεται ατελέσφορη».