Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξημένες ζημιές συνθέτουν το μελανό πάζλ
Μέτωπο στις ζημιές έχει γυρίζει η Ελληνική Τράπεζα, ενώ, ταυτόχρονα αυξητική τάση παρουσιάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 87,2 εκατ. ευρώ, από κέρδη 219.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της τράπεζας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και στο πλήγμα που υπέστη το τραπεζικό σύστημα μετά το κούρεμα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 43,6% (σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς).
Αποτέλεσμα είναι οι προβλέψεις να αυξηθούν σε 166,4 εκατ. ευρώ, από 72,45 εκατ. ευρώ που ήταν το εννιάμηνο του 2012.
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη μείωση των μεικτών χορηγήσεις της τράπεζας κατά 5% (σε 4.4 δισ. ευρώ) και των καταθέσεων κατά 23% (ανέρχονται πλέον σε 5.5δις ευρώ). Παρά τη μείωση των καταθέσεων η τράπεζα δεν έχει αντλήσει ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από την Κεντρική Τράπεζα, μέσω ELA.
Η τράπεζα σημειώνει πως ο δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων έφτασε το 9.5% μετά την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου κατά την οποία εξασφάλισε 358εκ. ευρώ. Ο Όμιλος ολοκλήρωσε εθελοντικό σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης μέσω του οποίο μειώθηκε το κόστος μισθοδοσίας κατά 14%.
Ανακοινώνοντας τα οικονομικά της αποτελέσματα για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2013, στα οποία περιλαμβάνεται η ζημιά που προέκυψε από την πώληση του Δικτύου Καταστημάτων της στην Ελλάδα ύστερα από απαίτηση της Τρόικας, η Ελληνική Τράπεζα σημειώνει ότι με την εν λόγω συμφωνία πώλησε το σύνολο των μετρητών, καταθέσεων, δανείων, λογισμικών προγραμμάτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στην Ελλάδα, έναντι συνολικού τιμήματος 29 εκ. ευρώ και κάλυψε σε μετρητά την αρνητική διαφορά μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού που εξαγοράστηκαν, το ύψος της οποίας ανήλθε στα 118 εκ. ευρώ.
Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατά το υπόλοιπο του 2013 θα συνεχιστεί η ύφεση της οικονομίας με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης των χορηγήσεων, περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι οι στρατηγικοί της στόχοι “συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας και στην προσεκτική και ορθολογική διαχείριση ενεργητικού με μόνιμο στόχο την κερδοφορία”.
Σημειώνει ότι διατηρεί άνετη ρευστότητα, ενδεικτικό της οποίας είναι η μηδενική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η μη άντληση ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας και η μη εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.
Αναφέροντας ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ενίσχυσης της Κεφαλαιακής του βάσης, εξασφαλίστηκαν 358 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 64 εκ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα των 294 εκ. ευρώ που του επιβλήθηκαν στη βάση του ακραίου σεναρίου της Pimco, ο όμιλος της Ελληνικής σημειώνει ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του ομίλου διαμορφώνεται στο 16,3% (τράπεζα 15,5%), ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων στο 15,1% (τράπεζα 15,0%) και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 9,5% (τράπεζα 9,3%).
Το κέρδος του ομίλου πριν τις προβλέψεις ανήλθε στα 89,6 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31%, σε σύγκριση με κέρδος 130,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων ανήλθαν στα 166,5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 94,2 εκ. ευρώ από το αντίστοιχο ποσό του 2012, μη συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης της Ελλάδας.
Το σύνολο των καθαρών εσόδων για το εννιάμμηνο του 2013 ανήλθε στα 201,98 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 13% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα συνολικά έξοδα από τόκους, πριν τις αποζημιώσεις Ειδικού Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης ανήλθαν στα 102,76 εκ ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2%.
Οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες στην Κύπρο ανήλθαν σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 5%, ενώ οι συνολικές καταθέσεις πελατών στην Κύπρο ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 23% από τον Δεκέμβριο του 2012.
Το Σεπτέμβριο του 2013, ο δείκτης μεικτών χορηγήσεων έναντι των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 80,5%, ενώ ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανήλθε στο 68,2%.
Τα έξοδα προσωπικού αποτελούν το 62,7% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου και παρουσιάζουν μείωση 2,1% (1,5 εκ. ευρώ) από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013, ο αριθμός των ατόμων που εργοδοτούσε ο Όμιλος μειώθηκε στα 1.390 σε σύγκριση με 1.968 άτομα (εκ των οποίων 372 άτομα εργοδοτούνταν στην Ελλάδα) το Σεπτέμβριο του 2012.