Προειδοποίηση απηύθυνε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το θέμα της μη λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα, είπε η εισαγγελική λειτουργός και ζήτησε από τον κ.Πελεγρίνη να πιέσει τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Κατά την συνάντηση στο γραφείο της κας Κουτζαμάνη, έγινε εποικοδομητική συζήτηση και η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να παραβιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα.
Λίγο νωρίτερα είχε κριθεί παράνομη και η νέα απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Το δικαστήριο έκρινε, συγκεκριμένα, ότι η απεργία είναι παράνομη, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τα αιτήματά τους στα αρμόδια υπουργεία, δεν προχώρησαν σε κοινοποίηση της απόφασης για νέα κινητοποίηση τέσσερις ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, στο υπουργείο Παιδείας και τέλος ότι δεν όρισαν προσωπικό ασφαλείας.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε, παράλληλα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.
Ζητείται να διερευνηθεί εάν η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία κηρύχθηκε παράνομη και εάν τυχόν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης.
Την ίδια ώρα, την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματος να λειτουργήσει εξαιτίας της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκε τμήμα των διοικητικών υπαλλήλων του.
«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων, είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου, «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου, αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα γονατίσει το σύνολο της λειτουργίας του».
Αίτημα των μελών της Συγκλήτου είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την διαθεσιμότητα στο Ίδρυμα.
Στο πανεπιστήμιο Πάτρας, όπως αποφασίστηκε σήμερα από την Σύγκλητό του, θα γίνουν οι εγγραφές των φοιτητών του την περίοδο από 25 Νοεμβρίου, έως 13 Δεκεμβρίου.
Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα απευθύνει έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια, αλλά με σωστούς χειρισμούς από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά τα ΑΕΙ θα διαλυθούν.
Μία «αχτίδα φωτός» άφησε το ΕΜΠ, όπου έληξαν οι καταλήψεις στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών, ωστόσο από το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησαν καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έξι Τμήματα (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και μία Σχολή, η Νομική, τελούν υπό κατάληψη με απόφαση γενικών συνελεύσεων φοιτητών.