Όλα συνηγορούν υπέρ μιας πλήρους ιδιωτικοποίησης όλων των κυπριακών ημικρατικών οργανισμών
Υπέρ της «πλήρους ιδιωτικοποίησης» των ημικρατικών οργανισμών (τηλεπικοινωνίας, λιμάνια, ηλεκτρισμός), όπου είναι δυνατόν, τάσσεται το Συμβούλιο Οικονομίας στην Κύπρο, το οποίο συστάθηκε από την κυβέρνηση και έχει ως πρόεδρο τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Σε γραπτή εισήγησή του προς τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, το Συμβούλιο σημειώνει πως διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί το 1,4 δισ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, πλήρης ιδιωτικοποίηση θα προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μισή ιδιωτικοποίηση θα αποφέρει λιγότερα από τα μισά έσοδα.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι λύνεται οριστικά το πρόβλημα των πολιτικών παρεμβάσεων και περιορίζεται το πεδίο δράσης κομματικών συμφερόντων.
«Σε περιπτώσεις όπου η πλήρης ιδιωτικοποίηση δεν είναι δυνατή, ο ρόλος του κράτους πρέπει να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα θέματα εθνικού συμφέροντος. Πέραν αυτών των θεμάτων, ο ιδιώτης επενδυτής πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στη διαχείριση της εταιρείας», υποστηρίζει το Συμβούλιο.
Το κράτος πρέπει να εισπράξει από ιδιωτικοποιήσεις 1 δισ. μέχρι το 2016 και άλλα 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018.
«Μια καλή πολιτική θα ήταν να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Cyta (Αρχή Τηλεπικοινωνιών), της διαχείρισης των λιμανιών, καθώς και μερικών μικρότερων οργανισμών (πχ Οργανισμού Ανάπτυξης Γης)», αναφέρεται στην πρόταση.
Παράλληλα, σημειώνεται στο έγγραφο του Συμβουλίου Οικονομίας, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.
Σύμφωνα με το Συμβούλιομ θα χρειαστεί αναδιάρθρωση των οργανισμών, πριν την ιδιωτικοποίηση. Επίσης, υποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για να δώσει τα σωστά μηνύματα στην τρόικα.
Τέλος, αναφέρεται ότι μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση η ένταξη των ιδιωτικοποιημένων οργανισμών στο ΧΑΚ οδηγώντας σε ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου και ενδυναμώνοντας το υποτονικό χρηματιστήριο.
Γεωργιάδης: Μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις
Μονόδρομο θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές και τα ευρωπαϊκά κράτη που δανείζουν σήμερα την Κύπρο, αξιώνουν τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς αυτά τα κράτη, σημειώνει, έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, μεταδίδει το Stockwatch.
Ο υπουργός που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, άφησε ανοικτό παράθυρο σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα και το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης που θα εφαρμοστεί σε κάθε οργανισμό, τονίζοντας ότι θα είναι εκ των ών ουκ άνευ η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον εισπρακτικό στόχο του 1,4 δισ. ευρώ που έχει θέσει η τρόικα και ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση μείωσης του χρέους, εκτίμησε ότι αν εξευρεθεί αυτό το ποσό με διάφορους τρόπους, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη έγιναν υπό το βάρος των αντιδράσεων από τα πλείστα κόμματα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών να υπάρξει πολιτική απόφαση για το ζήτημα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι για τους πιστωτές τα πράγματα δεν τελειώνουν στο εισπρακτικό κομμάτι, αλλά και στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών, που άπτονται της ανταγωνιστικότητας τους και της αύξησης της παραγωγικότητας.
Τόνισε ότι αν ο εισπρακτικός στόχος του 1,4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να διευθετηθεί με άλλους τρόπους, «θα είχαμε», είπε, «μία σημαντική διαφοροποίηση στα δεδομένα, που θα επέτρεπε να ξανακουβεντιάσουμε με τους πιστωτές με άλλους όρους».
«Πόσο εφικτό είναι να προκύψει αυτό το ποσό είναι ένα άλλο ζήτημα. Θεωρώ ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολος στόχος. Και δεν μπορεί αυτή την ώρα να προσδιοριστεί τρόπος που να εξευρεθεί αυτό το τεράστιο ποσό», παρατήρησε ο υπουργός.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν τρόποι οι οποίοι να συμπληρώσουν το ποσό του €1,4 δισ. πέραν από τη συμβατή μετοχοποίηση και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση, ημιδημόσιων οργανισμών.
Η κυβέρνηση, είπε, αναζητά τρόπους και έχει συγκεκριμένες σκέψεις τις οποίες εξετάζουμε και θα προσπαθήσουμε να τις προσδιορίσουμε.
«Αυτό», σημείωσε, «δεν θα μπορέσει από μόνο του να αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις».
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι ο κάθε ημικρατικός οργανισμός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και αναφέρθηκε στη Cyta, την ΑΗΚ και την ΑΛΚ που αποτελούν σημείο αναφοράς στο μνημόνιο.
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον καθορισμό ενός συγκεκριμένου πλάνου, προς τις αποκρατικοποιήσεις, που θα είναι και απόρροια του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται.
«Το πλάνο αυτό θα δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης», σημείωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο μέχρι στιγμής διάλογο που διεξάγει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο υπουργός το χαρακτήρισε γόνιμο.
«Εκφράζονται απόψεις, κατατίθενται προτάσεις, ανησυχίες μέχρι και την απόλυτη άρνηση. Θέλουμε να καταγράψουμε αυτούς τους προβληματισμούς ώριμα και νηφάλια, χωρίς να σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα», υπογράμμισε.
Ο υπουργός τόνισε ότι ο διάλογος για τα θέματα αποκρατικοποιήσεων θα επεκταθεί και στα πολιτικά κόμματα, εξηγώντας ότι το όλο θέμα θα καταλήξει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Δήλωσε άγνοια κατά πόσο είναι αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών. Εξήγησε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών θα είναι και πολύχρονη και πολύπλοκη καθώς, όπως ανέφερε, θα χρειαστούν πολλά νομοθετήματα.
Επανέλαβε ότι οι πιστωτές της Κύπρου μας δανείζουν με όρους, αφού την κυπριακή δημοκρατία δεν τη δανείζει σήμερα κανείς. Τα κράτη-μέλη που δανείζουν σήμερα την Κύπρο έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.
«Εκτιμώ ότι έχουμε πρόβλημα ως κυβέρνηση να εξηγήσουμε και να πείσουμε τους πιστωτές, γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις στον τόπο μας είναι αδύνατο εγχείρημα», υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ.