Χωρίς την έγκριση της Τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 0,6% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,6%.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να διεκδικήσει ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο χρέος αναμένεται να μειωθεί στα 320 δισ. ευρώ το 2014, χωρίς ωστόσο να είναι βιώσιμο.
Επίσης, εάν η Eurostat πιστοποιήσει, τον Απρίλιο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανοίγει ο δρόμος για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» περίπου έως 570 εκατ. ευρώ, στους οικονομικά ασθενέστερους.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση δαπανών κυρίως για συντάξεις και κοινωνικές παροχές, μέσω μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί, ύψους 3,14 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει και το φιλόδοξο στόχο εξοικονόμησης 443 εκατ. ευρώ με περικοπές καταναλωτικών δαπανών, ενώ θέτει ως στόχο την είσπραξη πρόσθετων φόρων 2,48 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν το 2014 οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους.
Την μεγαλύτερη μείωση δαπανών θα γνωρίσουν οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αφού οι περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ανέρχονται περίπου σε 2,28 δισ. ευρώ. «Ψαλίδι» θα πέσει και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που προήλθε από τις βελτιώσεις στο σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα, κατά 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014.
Πάντως σε σχέση με φέτος παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Παράλληλα ενσωματώνεται κονδύλι 600 εκατ. ευρώ από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας που αποτέλεσαν αντικείμενο διαβούλευσης με την τρόικα τις τελευταίες μέρες.
Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν σε 54,7 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά 2,17 δισ. σε σχέση με φέτος.
Επίσης οι δαπάνες περιορίζονται κατά 3,1 δισ. ευρώ στα 56,2 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,88 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 41,9 δισ.
Προβλέπονται έσοδα αποκρατικοποιήσεων 3,56 δισ. ευρώ, όταν στην τριετία 2011 – 2013 τα έσοδα υπολογίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, ενώ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας χθες τον προϋπολογισμό, τόνισε πως ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιος εκείνου που είχε προβλεφθεί ένα μήνα νωρίτερα με το προσχέδιο, έναντι αρχικού στόχου για μηδενικό πλεόνασμα. Εκτίμηση που, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια από τον Μηχανισμό Στήριξης και τις μεταφορές αποδόσεων από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Παράλληλα τόνισε πως για να τεθεί σε ισχύ ο κανόνας του Μνημονίου για διανομή του τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνά τον στόχο (70% για κοινωνικές ανάγκες 30% για μείωση χρέους) θα πρέπει το ύψος του να πιστοποιηθεί από την Eurostat τον Απρίλιο.