Μιχάλης Μαΐλης (Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου)
«Αν και oι Γερμανoί παραμένουν διστακτικοί για άμεσες επενδύσεις»
«Γερμανικό ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά…». Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης βλέπει κινητικότητα από επιχειρηματίες της Γερμανίας που βολιδοσκοπούν την Ελλάδα για επενδύσεις, αλλά υποστηρίζει πως δύσκολα θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα άμεσα, αν δεν αρθούν οι παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα στους επενδυτές, όπως το ευμετάβλητο φορολογικό περιβάλλον κ.α.
Μιλώντας στην «Deal», ο επιχειρηματίας εξηγεί τους λόγους που οι Γερμανοί έχουν «αποστασιοποιηθεί» από τις αποκρατικοποιήσεις και τονίζει ότι στρέφουν κυρίως το «βλέμμα» τους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η δύναμη της οικονομίας τους. Στέλνει το δικό του «μήνυμα» προς την κυβέρνηση ώστε να «τρέξει» γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διατυπώνει ακόμη μια φορά το αίτημα που είχε θέσει και στην Άνγκελα Μέρκελ για την ανάγκη στήριξης των υγιών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Εδώ και καιρό ακούμε κ. Μαΐλλη για γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι που επαναδιατυπώθηκε και στην πρόσφατη εκδήλωση της Στρουτγάρδης. Πιστεύετε ότι θα υλοποιηθούν κάποια από αυτά τα σχέδια ή θα μένουν σε φιλολογικό επίπεδο;
Όλοι κοιτούν προς την Ελλάδα, καθώς θεωρούν πως θα υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες θέλουν να αξιοποιήσουν. Η αίσθησή μου είναι όμως, πως δύσκολα θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα σε άμεσο χρόνο, καθώς υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα ανοικτά στην ελληνική αγορά που προκαλούν αβεβαιότητα όχι μόνο στους νέους επενδυτές, αλλά και στις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το ευμετάβλητο φορολογικό περιβάλλον, το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί είναι οι βασικές πηγές αβεβαιότητας που καθιστά διστακτικούς τους επενδυτές και δη τους Γερμανούς. Όταν επιλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα, τότε πιστεύω ότι οι επενδύσεις θα έρθουν μαζικά και μαζί με αυτές και η πολυπόθητη ανάπτυξη.
Είναι αυτοί οι λόγοι που κρατούν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις μακριά και από τις αποκρατικοποιήσεις;
Σαφώς και όλοι οι παραπάνω λόγοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Και είναι αλήθεια πως δεν έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο από πλευράς των Γερμανών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Όμως, από την άλλη πιστεύω πως η δύναμη της Γερμανίας δεν είναι οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γι’ αυτό και συνήθως σε αυτές είναι που εστιάζουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.
Σε ποιους τομείς βλέπετε κινητικότητα από πλευράς των Γερμανών για να επενδύσουν στην χώρα μας;
Κυρίως τους ενδιαφέρουν τομείς όπως ο τουρισμός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, οι ΑΠΕ, οι αναπτυσσόμενες εταιρίες εξειδικευμένων τροφίμων, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, ενώ το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν μια κινητικότητα και για τον κλάδο των απορριμμάτων, όπου πολλές γερμανικές εταιρίες διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να αναλάβουν τέτοιου είδους έργα. Το σημαντικό είναι ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν «περιθωριοποιούν» την Ελλάδα από τα πλάνα τους, αντιθέτως, ενδιαφέρονται, ρωτούν και μαθαίνουν. Μην ξεχνάτε πως την διετία 2010- 2012 γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχαν επενδύσει 247 εκατ. ευρώ και υποσχέθηκαν επενδύσεις 520 εκατ. ευρώ για το 2013- 2014.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε ως πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και ως επιχειρηματίας στην κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα;
Η αλήθεια είναι πως ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα από ελληνικής πλευράς, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό που απασχολεί όλους μας, είτε τις επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα ή όσοι θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας, είναι να λυθούν βασικά προβλήματα, όπως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η αναδιάταξη της δημόσιας διοίκησης και να δοθούν κίνητρα για τους επενδυτές. Η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» περισσότερο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όπως και να έχει πάντως, το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Άγκελα Μέρκελ είχε επισκεφθεί την χώρα μας. Έναν χρόνο μετά βλέπετε στην πράξη οφέλη από αυτή την επίσκεψη σχετικά με τα αιτήματα που της είχατε θέσει;
Το αίτημά μας ως Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ήταν και είναι, όχι μόνο προς την κα Μέρκελ, να βρεθούν άμεσοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να κρατηθούν ζωντανές οι υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις. Η έλευση της Γερμανίδας καγκελάριου αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας και έδειξε πως το κλίμα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί. Μας άκουσε προσεκτικά, ήθελε να μάθει λεπτομέρειες, έδειξε να καταλαβαίνει τα προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας και αυτό είναι σημαντικό.
Η πολιτική του Βερολίνου και το Επενδυτικό Ταμείο
«Θα έδινε ανάσα η ελάφρυνση του χρέους»
Θεωρείτε πως θα υπάρξει μια γενικότερη λύση του ελληνικού προβλήματος από την πλευρά του Βερολίνου;
Είτε αποφασιστεί «κούρεμα» του χρέους ή επιμήκυνση του δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο, στην ουσία είναι περίπου το ίδιο. Θα έχει οφέλη για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο καλό θα ήταν να συμβεί προκειμένου να πάρει… ανάσες η οικονομία και να μπουν πιο στέρεες βάσεις, καθώς οι περισσότεροι έχουν παραδεχτεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όμως, αυτό που απασχολεί το Βερολίνο είναι να προχωρήσουν γρηγορότερα οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να μην γυρίσουμε στην προτεραία κατάσταση όπου βρισκόμασταν.
Μέχρι στιγμής έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για το επενδυτικό ταμείο και για την συμβολή του γερμανικού παράγοντα με την συμμετοχή και της KfW. Πιστεύετε πως θα επιβεβαιωθούν;
Πρόκειται σίγουρα για μια καινούρια και σημαντική πρωτοβουλία που θεωρώ πως θα «τρέξει» γρηγορότερα και θα έχουμε εμφανή αποτελέσματα όταν συγκροτηθεί κυβέρνηση στην Γερμανία. Είμαι αισιόδοξος ότι το εγχείρημα έχει τα εχέγγυα για να πετύχει. Μένει να το δούμε και στην πράξη πώς θα λειτουργήσει. Πάντως, είναι και αυτό ένα σημάδι πως το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας και αυτό είναι σημαντικό για την εξασφάλιση της ομαλότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που είναι και το ζητούμενο.