Βουλιάζει στα έξοδα το Ταμείο – Σέρνονται οι διαγωνισμοί
Πολυτελώς… δαπανηροί αποδεικνύονται οι σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αφού το ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει σε αυτούς περί τα 29 εκατ. ευρώ.
Και βεβαίως το «μάρμαρο» το πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, ακόμη και όταν πρόκειται για αμοιβές συμβούλων με… εξειδίκευση την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεν μεταβιβαστεί στο εν λόγω Ταμείο, αλλά δεν επιτυγχάνεται η πώλησή τους.
Σαν να μην φτάνει αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ «βουλιάζει» διαρκώς στις ζημίες, με τα έξοδά του να παραμένουν αμείωτα, την στιγμή που οι διαγωνισμοί αποδεικνύονται άκαρποι ή απλώς… δεν γίνονται!
Να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότεροι από τους συμβούλους προσελήφθησαν με απευθείας αναθέσεις από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων κατά την περίοδο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Η αλήθεια είναι ότι αφενός η διοίκηση του Ταμείου αναγκάζεται σε συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων των συμβούλων και, ταυτόχρονα, να «παζαρεύει» με άλλους συμβούλους, και αφετέρου οι ίδιοι οι «κληρονομηθέντες» σύμβουλοι συχνά να δέχονται κάποια καθυστέρηση στην μισθοδοσία τους, που μπορεί να διαρκεί ακόμη και… μήνες!
Αγωνία για success fee
Οι εταιρείες (ξένες και ελληνικές) που εμπλέκονται στο πρόγραμμα δεν έχουν λόγους να αποχωρήσουν, ακόμα κι αν καθυστερούν οι διαγωνισμοί, αφού πληρώνονται κάθε μήνα (έστω και λιγότερα), ενώ τα πολλά λεφτά θα τα πάρουν από το λεγόμενο «πριμ επιτυχίας» (success fee) στην περίπτωση που η διαδικασία έχει θετική κατάληξη. Το δυστύχημα είναι πως λίγοι είναι οι διαγωνισμοί που ολοκληρώνονται στην ώρα τους και με θετικό αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού του ΤΑΙΠΕΔ ανέβηκαν στην τελευταία χρήση (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2013) σε 2.249.269 ευρώ -από 1.326.978 ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Το Ταμείο κατέβαλε 351,5 χιλιάδες ευρώ ως αμοιβές Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο από 01/07/2012 έως 30/06/2013.
Άπιαστο «όνειρο» ο στόχος του 2014
Ο προϋπολογισμός του 2014 βάζει στόχο για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων για την επόμενη χρονιά, όταν φέτος με δυσκολία θα εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος στόχος θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξος, ακόμα και από ανώτερα στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), τα οποία επισημαίνουν πως θα επιτευχθεί μόνο αν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του νέους έτους σειρά διαγωνισμών.
Ενόψει αλλαγών (και θεσμικών) που ετοιμάζονται στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, κατά το τελευταίο τρίμηνο έχουν προχωρήσει ελάχιστοι διαγωνισμοί, με εξαίρεση προκηρύξεις για πώληση ακινήτων. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος για το 2013 ανέρχονταν σε 2,6 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το καλοκαίρι σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ προ εβδομάδων περιορίστηκε στα 1,3 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό των αστοχιών στις προβλέψεις για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι το γεγονός ότι από το 2010 ο στόχος έχει μειωθεί σταδιακά από τα 50 δισ. ευρώ σε περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2015. Μάλιστα από τα περίπου τρία δισ. ευρώ που έχουν μπει στα κρατικά ταμεία μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, περί το 1,5 δισ. προέρχεται από τον ΟΠΑΠ!
ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρονται ως έσοδα και οι εισπράξεις από την πώληση του ΔΕΣΦΑ αλλά και 28 κρατικών κτιρίων, οι οποίες θα μπουν στα κρατικά ταμεία στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Εξαιτίας των καθυστερήσεων το ΤΑΙΠΕΔ καταγράφει στην τελευταία χρήση (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2013) ζημιές ύψους 2 εκατ. ευρώ επειδή δαπανά σημαντικά ποσά για συμβούλους και μισθούς χωρίς να εισπράττει, αφού οι διαγωνισμοί μετατίθενται συνεχώς προς τα πίσω.
Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, εντός του οικονομικού έτους 2012-2013, ξεκίνησαν συνολικά έντεκα διαγωνισμοί, και ολοκληρώθηκαν πέντε, ενώ τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το ίδιο διάστημα ήταν μόλις 90,5 εκατ. ευρώ! Η παρτίδα σώθηκε μετά τον Ιούλιο του 2013 όταν εισπράχθηκαν τα τιμήματα για το 33% του ΟΠΑΠ και για τη 12ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων συνολικού ύψους περί τα 812 εκατ. ευρώ (πέρυσι είχαν εισπραχθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ για επέκταση του μονοπωλίου και παραχώρηση της άδειας παιχνιδομηχανών στον ΟΠΑΠ). Το τελευταίο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν έξι ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις ακινήτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, αποφέροντας συνολικά έσοδα ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Η περίπτωση του Ελληνικού
Την ίδια ώρα που αναζητούνται έσοδα, μεταφέρονται προς τα πίσω οι εισπράξεις από το μεγαλύτερο διαγωνισμό του προγράμματος που αφορά στο Ελληνικό. Πρόσφατα το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ακόμα αλλαγή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ετσι ο προτιμητέος επενδυτής θα μπορεί να διαλέξει την αποπληρωμή του αρχικού τιμήματος για το Ελληνικό, είτε εφάπαξ στο 100%, είτε να προκαταβάλει το 25% του τιμήματος και το υπόλοιπο 75% σε 10 ετήσιες δόσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο προτιμητέος επενδυτής θα συνυποβάλλει εγγυητικές επιστολές που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού στις δέκα ισόποσες δόσεις. Οι προσφορές για το Ελληνικό επρόκειτο να κατατεθούν στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά θεωρείται σίγουρη η αναβολή.
Η κινητή τηλεφωνία
Δεν είναι ο πρώτος διαγωνισμός που τα έσοδα μεταφέρονται στο μέλλον. Για την επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας, το Δημόσιο θα εισπράξει 63,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ, «το ποσό αφορά σεοφειλή της Cosmote A.E. ποσού 35,65 εκατ. και οφειλή της Wind A.E. ποσού 27,96 εκατ. ευρω. Το ποσό της συνολικής υποχρέωσης θα καταβληθεί σε τρείς ισόποσες δόσεις με πρώτη δόση τον Νοέμβριο του 2015, δεύτερη τον Νοέμβριο του 2016 και τελευταία τον Νοέμβριο του 2017».
Αφαιρείται το λειτουργικό κόστος
Το ΤΑΙΠΕΔ «ενεργεί ως αντιπρόσωπος, ο οποίος διενεργεί εισπράξεις από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό του Δημοσίου, και κατά συνέπεια τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ».
Το τίμημα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται εντός 10 ημερών στον ειδικό λογαριασμού του «Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους» αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα και τιμολογηθέντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι αμοιβές τρίτων (συμβούλων, κ.λπ.) που αφορούν στην αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου.
Ως λειτουργικά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ποσοστό 0,2% επί του τιμήματος της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και οι αμοιβές συμβούλων, λοιπές δαπάνες και έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορούν την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (όσες έχουν τιμολογηθεί στο Ταμείο), καθώς οι συγκεκριμένες δαπάνες καλύπτονται από το Δημόσιο, δηλαδή αφαιρούνται από το τίμημα που προσέφερε ο αγοραστής ενός περιουσιακού στοιχείου.