Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, συνεννόησης και κοινής απόφασης, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, μετά την έναρξη του διαλόγου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Το ενδιαφέρον είναι κοινό, το συμφέρον των ασθενών, είπε η κ. Μακρή, υπογραμμίζοντας ότι προέχει και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί.
«Από εκεί και πέρα, το να είναι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία σύγχρονα, να είναι οι κλινικές σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, είναι κοινή επιθυμία και κοινή αγωνία όλων» πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά στα βήματα που θα γίνουν, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Εισηγήσεις έχουν γίνει πολλές αλλά την τελική εισήγηση θα την κάνω εγώ ως υφυπουργός και την τελική απόφαση θα την πάρει ο υπουργός» τόνισε η κ. Μακρή.
Όσον αφορά στις δεσμεύσεις της χώρας πάνω στο θέμα, η υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Σχετικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων στον τομέα, η κ. Μακρή επεσήμανε ότι οι σοβαρές εξ αυτών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ωστόσο έχει γίνει πολύ συστηματικός έλεγχος, ο οποίος συνεπάγεται περικοπές στα χρήματα που λαμβάνουν πολλές ΜΚΟ. «Οι σοβαρές θα παίξουν ρόλο, οι υπόλοιπες θα απομονωθούν, ενώ έχουν μάλιστα σταλεί και υποθέσεις στον εισαγγελέα» δήλωσε.
Μία από τις σκέψεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης είναι η μεταφορά ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τις υποδεχτούν. Ωστόσο, «δεν έχουμε καταλήξει ακόμη» όσον αφορά στο ποια θα είναι αυτά, δήλωσε η κ. Μακρή.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή επικράτησε αναστάτωση στα ψυχιατρικά νοσοκομεία «Δαφνί», «Δρομοκαΐτειο» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για ένταξη των εργαζομένων στο μέτρο της κινητικότητας.
Με την απόφαση διαφωνεί και ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» Όθωνας Χαραλαμπάκης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.