Στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία, η Φιλανδία, η Κύπρος και η Δανία δεν χρειάζεται -προς το παρόν- να πάρουν άλλα μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN).
Οι τέσσερις χώρες εντάχθηκαν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τον Ιούλιο του 2010 και τέθηκαν εκτός στις 26 Ιανουαρίου 2011, καθώς έλαβαν μέτρα και σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο στη διαδικασία διόρθωσης του ελλείμματός τους στα προβλεπόμενα επίπεδα (σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες-μέλη πρέπει να τηρούν ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ).
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι βουλγαρικές αρχές τον Απρίλιο του 2010. Τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, η Βουλγαρία εκλήθη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2010 και να καταβάλλει προσπάθειες, ούτως ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 3% το 2011.
Το ECOFIN συνέστησε στη βουλγαρική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη διορθωτικών μέτρων, σε περίπτωση που το έλλειμμα καταγράψει ανοδική “τροχιά”, καθώς και να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την υλοποίηση του προϋπολογισμού.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου οι επενδυτές να λάβουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, το οποίο να τους “ενημερώνει” ότι στη χώρα ασκείται συνετή και σοβαρή οικονομική πολιτική, ικανή να προσελκύσει το ξένο κεφάλαιο.