Αφιέρωμα στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και στις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη κάνουν οι New York Times.
Σε άρθρο που υπογράφει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην σχέση της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της η Ελλάδα κατάφερνε να είναι πάντα μέρος των συμμαχιών που κέρδιζαν. Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα συνδέθηκε με την ισχυρή βρετανική αυτοκρατορία. Στους δύο παγκόσμιους πολέμους η Ελλάδα έπαιξε ενεργό ρόλο στη συμμαχία των δυτικών δυνάμεων. Μετά από ένα άγριο εμφύλιο πόλεμο η ίδια έσωσε τον εαυτό της από το να γίνει το νότιο τμήμα του σιδηρού παραπετάσματος και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτές οι συμμαχίες βοήθησαν την Ελλάδα να πραγματοποιήσει δύο όνειρα: την εθνική ολοκλήρωση και την οικονομική ανάπτυξη».
Στη συνέχεια ο κ. Χατζής τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ένα μέρος της ηπείρου που συγκλονίζεται από την κρίση, ενώ η οικονομική δύναμη μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες χώρες. Επισημαίνει πως μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.
Κάνει αναφορά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είχε πει κάποτε ότι η Ελλάδα ήταν αναπόσπαστο μέρος της Δύσης, και το απέδειξε πείθοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα πρέπει να προσχωρήσει στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στη δεκαετία του ’70. Το 2008 η Ελλάδα ήταν ήδη μέλος της κάθε προνομιούχου ομάδας: στον ΟΟΣΑ, στην ΕΟΚ, στην ΕΕ και, τέλος, στη ζώνη του ευρώ.
«Πολλοί Έλληνες αντιλαμβάνονται την κρίση ως υπαιτιότητα της Ευρώπης. Ότι πρέπει να κατηγορούμε την ΕΕ για τα φτηνά δάνεια, ότι η ζώνη του ευρώ καθιστά την ελληνική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι υπεύθυνο για τον καταναλωτισμό των άλλων. Αυτές οι αρνητικές, μερικές φορές παρανοϊκές και σχεδόν πάντα παραπλανητικές απόψεις για την Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί με την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας που είναι απόλυτα άδικο και αναποτελεσματικό», συνεχίζει ο κ. Χατζής στους NYT, πριν καταλήξει στο πώς θα επέλθει η σωτηρία μέσα από τρεις πυλώνες:
«Μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει. Θα πρέπει να υπάρχουν τρεις προτεραιότητες:
1) Η απελευθέρωση των αγορών πέρα από τους κανονισμούς και την υπερβολική φορολόγηση.
2) Η εγκατάλειψη του λαϊκισμού κοινωνικής πρόνοιας και η εξεύρεση ενός νέου τρόπου για να προστατεύσει σωστά ανίσχυρες ομάδες όπως οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
3) Να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στα απαρχαιωμένα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας».
Ο κ. Χατζής κλείνει το άρθρο του τονίζοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Αυτό δεν είναι εύκολο σε μια χώρα όπου αντιδραστικές δυνάμεις της λαϊκιστικής δεξιάς και αριστεράς το καθυστερούν.