Γύρισαν σε κέρδη 6 δισ. ευρώ
Στροφή στην κερδοφορία έκαναν συνολικά 206 εισηγμένες επιχειρήσεις με τις περισσότερες να χαμογελούν και οι λιγότερες να βλέπουν ζημιές κατά το εννεάμηνο.
Σύμφωνα με την Beta ΑΕΠΕΥ, ο εννεάμηνο παρατηρείται κάμψη σε τζίρους και λειτουργικά κέρδη, με τις 206 εταιρίες να εμφανίζουν τζίρο 53,37 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 5,1%. τώση 18,9% καταγράφεται σε επίπεδο EBITDA, στα 4,73 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο των καθαρών κερδών καταγράφεται εκτίναξη 150,6%, στα 5,79 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των τραπεζών, που δεν επιβαρύνονται φέτος με ισχυρές έκτακτες ζημιές όπως το 2012.
Κερδοφόρο είναι μόλις το 39% των εταιριών, ενώ 25 εταιρίες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους, 28 εταιρίες τη μείωσαν και 28 εταιρίες επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές.
Στον αντίποδα, 125 εταιρίες είναι ζημιογόνες (το 61%) εκ των οποίων οι 48 αύξησαν τις ζημιές τους, 60 τις μείωσαν και 17 γύρισαν σε ζημιές από κέρδη.
Η Beta ΑΕΠΕΥ παρουσιάζει τις σημαντικότερες περιπτώσεις:
Νηρέας: O όμιλος σχημάτισε έκτακτες προβλέψεις 40 εκ. ευρώ λόγω απομείωσης βιολογικών αποθεμάτων.
Motor-oil: Στο γ’ τρίμηνο η εταιρία παρουσιάζει μικρά κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων ύψους 3 εκ. ευρώ. Ωστόσο στο εννεάμηνο οι ζημιές αποτίμησης των αποθεμάτων διαμορφώθηκαν σε 35 εκατ. ευρώ από 25 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Εθνική Τράπεζα: Από την απομείωση της Eurobank υπήρξε αρνητική διαφορά στο τρίμηνο 88 εκ. ευρώ.
Intralot: Η επιβάρυνση από νομισματικές διαφορές διαμορφώθηκε στα 10 εκ. ευρώ.
Ελληνικά Χρηματιστήρια: Από επιστροφή φόρων πρόεκυψε έκτακτο έσοδο 600 χιλ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο.
Μυτιληναίος: Στο τρίτο τρίμηνο καταγράφονται έκτακτα κέρδη ύψους 43,7 εκ. ευρώ από την απόφαση της διαιτησίας για την τιμή του ρεύματος αναδρομικά από το 2010 ενώ υπάρχει και αρνητικό έκτακτο απομείωσης της συμμετοχής στην ΕΛΒΟ κατά 12 εκ. ευρώ.
ΔΕΗ: Η απόφαση της διαιτησίας με το Αλουμίνιο της Ελλάδας επιβάρυνε τα αποτελέσματα κατά 109 εκ. ευρώ. Επίσης στο γ’ τρίμηνο υπάρχει λογιστική επιβάρυνση 37 εκ. ευρώ από αναβαλλόμενο φόρο.
ΟΤΕ: Από την πώληση της Globul καταγράφονται έκτακτα κέρδη 147 εκ. ευρώ στο τρίμηνο.
Info-Quest: Τα αποτελέσματα του κλάδου Ενέργειας επιβαρύνθηκαν με ποσό € 1.100 χιλ. που αφορά την έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν.4093/2012 που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.
SATO: Από την διαγραφή υποχρεώσεων προέκυψε όφελος της τάξεως των 9 εκ. ευρώ.
ΕΛΓΕΚΑ: Κατά το τρίτο τρίμηνο η εταιρία ανέλαβε αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες πελατών (+579 χιλ. ευρώ για τον Όμιλο στο 9μηνο 2013) και η φορολογική επιβάρυνση διογκώνεται συνεχώς (η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 20% σε 26% από 01/01/2013 είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση των Αποτελεσμάτων κατά 1.038 χιλ. ευρώ).
Θετική ήταν η συνέχεια της χρήσης για Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πλαίσιο, Σαράντη, ΜΕΤΚΑ, Ιασώ, ΟΛΠ, Κυριακίδης, Κανάκης, FFGroup, Profile, Ικτίνο, MLS Πληροφορική, Περσέα, Καράτζη, Ελτον Χημικά και Πλαστικά Κρήτης.
Με κέρδη αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν ο ΟΤΕ, τα Πλαστικά Θράκης, Coca Cola και η Ευρωπαϊκή Πίστη ενώ τα αποτελέσματα της ΔΕΗ αν εξαιρεθούν τα φετινά και περυσινά έκτακτα παρουσιάζουν πολύ σημαντική βελτίωση.
Ελαφρώς καλύτερα από τα προηγούμενα τρίμηνα ή καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από Τιτάνα, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και την Motor oil. Βελτιώσεις παρατηρούνται στις τράπεζες σε οργανικό επίπεδο λόγω της βελτίωσης των επιτοκιακών περιθωρίων και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
Επέστρεψαν σε κέρδη Παπουτσάνης, Δομική Κρήτης, Πετρόπουλος, Unibios, ΕΛΤΡΑΚ, Kleeman, Info-Quest, EKTEΡ, Ευρωσύμβουλοι, Λάμψα, Βαρβαρέσος, Mermeren Combinat, Cyclon, Ιονική Ξενοδοχείων ενώ κράτησε το «συν» του α’ εξάμηνου η HOL. Θετικό τρίμηνο ανακοίνωσε μετά από διαδοχικές ζημιές η MIG παραμένοντας ωστόσο σε ζημιές ενώ η βελτίωση του κλάδου των ακτοπλοϊκών εταιριών είναι καθολική. Οι εταιρίες που επέστρεψαν σε κέρδη στο εννεάμηνο είναι κατά 10 περισσότερες από αυτές που γύρισαν από κέρδη σε ζημιές την ίδια χρονική περίοδο.
Mε σημαντικές ζημιές συνέχισαν στο τρίτο τρίμηνο οι Forthnet, Παρνασσός, Πήγασος, Αλουμυλ, Ηρακλής, Dionic, Axon, Σφακιανάκης, Σιδενορ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, Βιοχάλκο, Υγεία, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Creta Farm, EBZ, Ελληνική Υφαντουργία, Lavipharm και Ακρίτας. Χειρότερος κλάδος αναδεικνύεται ο κλάδος των Ιχθυοκαλλιεργειών όπου σε ένα μόλις τρίμηνο διπλασίασε τις ζημιές της τελικής γραμμής οι οποίες πλέον φθάνουν σχεδόν στο 36% του τζίρου.