Tο αίτημα SOS και η ατζέντα που άνοιξε ο πρόεδρος του ΣEB κατά τη συνάντησή του με τον Pομπάι
«Επιχείρηση επαναβιομηχάνισης της Ελλάδας». Αυτό ήταν το βασικό και κυρίαρχο μήνυμα της ατζέντας που έθεσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και άλλοι έξι ισχυροί επιχειρηματίες και μέλη του ΣΕΒ στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, εκεί που… χτυπά η καρδιά των νευραλγικών αποφάσεων για όλη την Γηραιά Ήπειρο.
Σε μια Ελλάδα που η πραγματική οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση, που οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με βραδείς ρυθμούς ή περιορίζονται σε εμβαλωματικές λύσεις και που η άλλοτε κραταιά βιομηχανία της έχει καταρρεύσει, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θέλησε να θέσει ενώπιον των ευθυνών της και την Ευρώπη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε μια προσπάθεια να ακουστεί η «φωνή» της πιο δυνατά ενόψει και της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας.
Με την φράση «η Ελλάδα δεν πληρώνει μόνο την δική της ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και το τίμημα λαθών και παραλείψεων των δανειστών της», ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έριξε το… γάντι και στους Ευρωπαίους για την προκατασκευασμένη συνταγή λιτότητας που ακολουθούν χωρίς αναπτυξιακή λογική και ειδικά στον ευρωπαϊκό Βορρά που επωφελείται από την κρίση και δεν δείχνει διάθεση να στηρίξει πραγματικά τον ελλειμματικό Νότο.
Η νέα αυτή παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συναινούν στην αναγκαιότητα αλλαγής μείγματος οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και ειδικά από την πλευρά της Γερμανίας και που στην Ελλάδα όχι μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλοι όμιλοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Πολλές παραγωγικές μονάδες έχουν κλείσει, άλλες επιλέγουν τον δρόμο της «μετακόμισης» στο εξωτερικό ή παραμένουν εντός συνόρων, αλλά δίνουν έναν… άνισο- τις περισσότερες φορές- αγώνα κόντρα στα κακώς κείμενα της οικονομίας και της αγοράς.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ & ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στις Βρυξέλλες εκτός από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο βρέθηκαν επίσης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χρ. Κυριαζής, αλλά και εκπρόσωποι ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ, Ευριπίδης Δοντάς της Επίλεκτος, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου από τον όμιλο Μυτιληναίου, Γιάννης Κωστόπουλος των ΕΛΠΕ, Ευθύμιος Βιδάλης και Κωνσταντίνος Μαραγκός της Σκαζίκης- Μαραγκός ΑΕ.
Στην ατζέντα που παρέδωσαν στον κ. Ρομπάι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας κυρίως στο ακριβό κόστος της ενέργειας και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, λόγω και της αυστηρής πολιτικής των τραπεζών ως προς την χρηματοδότηση.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω είναι ότι δεν έχουν μείνει ακλυδώνιστοι από την κρίση, ενώ οι περισσότεροι κατά καιρούς έχουν στείλει ηχηρά και αιχμηρά μηνύματα με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η ΤΙΤΑΝ της οικογένειας Κανελλόπουλου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ζημιογόνο τροχιά λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και συνακολούθως της ζήτησης τσιμέντου. Δεν είναι λίγες δε, οι φορές που έχει δεχτεί εισηγήσεις από μετόχους να μεταφέρει την έδρα στο εξωτερικό λόγω του ευμετάβλητου φορολογικού περιβάλλοντος στην χώρα μας, του ακριβού κόστους ρεύματος κ.α. στρεβλώσεων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη λύση.
Την δική του αγωνία για το μέλλον της κλωστοϋφαντουργίας μετέφερε στις Βρυξέλλες και ο Ευριπίδης Δοντάς της Επίλεκτος, ο οποίος πριν από λίγο καιρό, καυτηριάζοντας την ολιγωρία της κυβέρνησης στην επίλυση του θέματος του ακριβού ενεργειακού κόστους που έχει εκτοξευθεί στο 45,3% το 2012, προειδοποιούσε πως θα διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα. Oι ζημίες της Επίλεκτος τον Ιούνιο του 2012 άγγιξαν τα 7,2 εκ. ευρώ.
Στις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας έχει αναφερθεί πολλάκις και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η βιομηχανία του οποίου (Αλουμίνιον της Ελλάδος) πέτυχε με την απόφαση της διαιτησίας μεγάλη νίκη πρόσφατα έναντι της ΔΕΗ για την διαμόρφωση ενός πιο προσιτού τιμολογίου που δεν θα «καταβαραθρώνει» την διαδικασία της παραγωγής. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος δίνει έμφαση κυρίως στις εξαγωγές, μπορεί να «βλέπει» τον όμιλό του να παραμένει κερδοφόρος, όμως, δεν παύει να εκφράζει τον προβληματισμό του μέσω ξένων ΜΜΕ για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας.
Αντιμέτωπα με τις αυξημένες τιμές αργού, το υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και την υποχώρηση της εγχώριας αγοράς καυσίμων λόγω της ύφεσης και των υψηλών ειδικών φόρων κατανάλωσης βρίσκονται και τα ΕΛΠΕ, αν και παρουσίασαν κέρδη 2 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος έχει συχνά επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τελικού προϊόντος στην Ελλάδα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, ο οποίος είναι μέλος και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, είναι επικεφαλής της Σκαζίκης- Μαραγκός ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτου, αλλά και στην βιομηχανία. Με κέρδη το 2012 στα 205.000 ευρώ «παλεύει» κόντρα στην κρίση με έμφαση στις εξαγωγές.
Τέλος ο Ευθύμιος Βιδάλης, που συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή περισσότερο ως εθνικός διαπραγματευτής για την επανεκκίνηση των εθνικών οδικών αξόνων, ενημέρωσε και ενημερώθηκε από τον κ. Ρομπάι σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία βρίσκεται στο κομμάτι διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την χρηματοδότηση των projects.
Ο ΓΚΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΔΑ «ΣΥΜΜΑΧΟΣ» ΣΤΗΝ BGI
Διεθνή στηρίγματα για μια αλλαγή πολιτικής
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και το σύνολο της βιομηχανίας φαίνεται πως αναζητούν ευρωπαϊκά και διεθνή στηρίγματα προκειμένου να πιέσουν προς μια αλλαγή πολιτικής που θα αποτελέσει το θεμέλιο της ανάπτυξης της οικονομίας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος ασκεί και καθήκοντα αντιπροέδρου στην BGI (την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επιχειρήσεων) έχοντας βρει θετική ανταπόκριση και από την Ιταλίδα πρόεδρο της Ομοσπονδίας, της οποίας η χώρα επίσης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, στοχεύει στο να «συμπαρασύρουν» όσο περισσότερους Ευρωπαίους μπορούν προς την πολιτική αυτή.
Άλλωστε, στην ευρωπαϊκή ατζέντα πλέον έχει μπει ψηλά το θέμα της ανάγκης ύπαρξης μιας νέας «βιομηχανικής επανάστασης» που θα φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Όπως έχει δηλώσει και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και στις δημόσιες παρεμβάσεις του στην Ελλάδα, το κράτος «βλέπει» με τα παλιά γυαλιά που… θέλουν το οικονομικό μοντέλο να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Ο ίδιος όμως, θεωρεί παρωχημένο το εν λόγω μοντέλο και έχει τονίσει την ανάγκη ανασυγκρότησης της παραγωγικής δομής της βιομηχανίας.
Θέση την οποία αναμένεται να επαναλάβει και στην ημερίδα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Στέγης Βιομηχανίας με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και θέμα την παραγωγική συγκρότηση της χώρας, αλλά και στο γεύμα που είχε με τον Άνχελ Γκουρία με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα 550 εμπόδια που βαραίνουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.