Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, «δεν είναι Ασφαλιστικό», διευκρίνισε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας πως θα περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν προκύψει από τη διαβούλευση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Επιτροπή, του νομοσχεδίου, για «την αναβάθμιση και τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία κ.α.», που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως ουδέποτε ο ίδιος μίλησε για κατάθεση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του.
Ταυτοχρόνως διαβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις, απαντώντας έτσι στις ανησυχίες που εξέφρασαν από την αντιπολίτευση, κυρίως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Στο ερώτημα των βουλευτών πώς θα αναπληρωθούν τα 2,3 δισ. που περικόπτονται από την κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος το 2014, αν όχι από περικοπή συντάξεων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «όντως η κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, από 12,6 δισ., το 2014 θα είναι 10,5 δισ. ευρώ» και σημείωσε πως «η δαπάνη αυτή αντιμετωπίζεται με δέσμη καινοτόμων και οργανωτικών αλλαγών». «Με αυτά που κουβεντιάζουμε σήμερα» προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας, επικαλούμενος και τα στοιχεία που δείχνουν πρωτοφανή αύξηση εσόδων του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά και αύξηση των ασφαλισμένων ατόμων, μετά την εφαρμογή του μέτρου για επιβολή αυστηρών προστίμων για την αδήλωτη εργασία και την αύξηση και καλύτερη στόχευση των ελέγχων.
Επίσης, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι ενώ προ δύο μηνών βουλευτές (στη βάση έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 34,5%, «σήμερα διαψεύδονται διότι η ανεργία το 2013 φρενάρει και το 2014 αποκλιμακώνεται», και προσέθεσε ότι επικαλούνται και πάλι μελέτη του ίδιου Ινστιτούτου ότι θα καταρρεύσουν οι συντάξεις το 2016.
«Το διαψεύδω κατηγορηματικά», κατέληξε. Και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου είπε πως δεν ευσταθούν οι αιτιάσεις για περικοπή συντάξεων, ως απόρροια της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να μην αξιοποιούν, προς χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, τέτοιους έωλους υπολογισμούς. «Διότι η στόχευσή μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες μέσα από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, άρα την αύξηση των εσόδων…», κατέληξε.