Θα παραστεί στην επίσημη τελετή του Σαχ Ντενίζ
Στο Μπακού θα βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη εβδομάδα, όπου θα παραστεί στην επίσημη πανηγυρική τελετή που θα σημάνει τη συμφωνία για την τελική επενδυτική απόφαση ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, και κατ’ επέκταση του αγωγού TAP.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στο Μπακού, και είναι τυπικά η πύλη εισόδου για τη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου του φυσικού αερίου (Southern Corridor) ο οποίος περιλαμβάνει μέσω του TAP και την Ελλάδα.
.
Μέσω της μεγάλης επένδυσης που θα ξεκινήσει από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα αντληθούν οι απαραίτητες ποσότητες αερίου , που θα εξαχθούν προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού TAP.
Παρόν στην τελετή θα είναι εκτός απροόπτου και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, δίνοντας και εκείνος με τη σειρά του το μήνυμα για τη ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική διάσταση που έχουν για τις Βρυξέλλες οι σχέσεις Ευρώπης – Αζερμπαϊτζάν.
Θετική έκβαση για ΔΕΣΦΑ
Μεγάλη σημασία λοιπόν αποκτά η πώληση του ΔΕΣΦΑ από την αζερική Socar, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε γεωπολιτικό τομέα.
Η συμφωνία αυτή «κλειδώνει» την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, που έχει προσωρινά «παγώσει» από τις απαιτήσεις της Κομισιόν να υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, για την πλήρη συμμόρφωση της τελευταίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ενεργειακά, γνωστή και ως 3ο ενεργειακό πακέτο, προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου (φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κλπ) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση για λόγους ανταγωνισμού, να είναι και χρήστης του.
Δηλαδή η Κομισιόν θέλει βεβαιώσεις ότι η Socar – που εκτός από παραγωγός φυσικού αερίου είναι και έμπορος- όταν πάρει τα ηνία των ελληνικών αγωγών, δεν θα αρχίσει να πουλά μέσω αυτών δικές της ποσότητες, αλλά θα τηρήσει τους κανόνες του ανταγωνισμού και τα μοναδικά της έσοδα θα προέρχονται από την είσπραξη των τελών διέλευσης όσων κάνουν χρήση του δικτύου.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης, η διαδικασίας της πώλησης προχωρά ομαλά, καθώς η Κομισιόν έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την Socar πως θα σεβαστεί απόλυτα τους όρους του ανταγωνισμού που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα των Βρυξελλών για διακρατική συμφωνία, που θα καθορίζει τους όρους πώλησης του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια τυπικά κωλύματα για η ολοκλήρωση της μεταβίβασης.