Σε συζητήσεις που είχε η Goldman Sachs με τους επενδυτές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αγορά παραμένει πολύ διαιρεμένη σε σχέση με τον αναμενόμενο αντίκτυπο της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed στην Αγορά συναλλάγματος.
Το ένα στρατόπεδο αναμένει δύναμη του δολαρίου και αδυναμία στα νομίσματα της περιοχής των αναδυόμενων Αγορών, πιστεύοντας ότι η Fed πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει ένα νέο ξεπούλημα στις αποδόσεις των ομολόγων.
Το άλλο στρατόπεδο πιστεύει ότι η σταδιακή απόσυρση των μέτρων τόνωσης έχει ήδη αποτιμηθεί από την Αγορά, και δύσκολα το δολάριο θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα.
Αυτό το δεύτερο στρατόπεδο επισημαίνει επίσης ότι η σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων είχαν ήδη προεξοφληθεί πλήρως τον Σεπτέμβριο, χωρίς μεγάλο αντίκτυπο στο δολάριο έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.
Και τα δύο στρατόπεδα διαφέρουν στις απόψεις τους γύρω από το «γιατί» του sell-off των νομισμάτων της περιοχής των αναδυόμενων αγορών το καλοκαίρι.
Το πρώτο στρατόπεδο κατηγορεί κυρίως την ανακοίνωση για το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος τόνωσης της Fed. Το δεύτερο στρατόπεδο βλέπει την αιτία στα αδύναμα εγχώρια οικονομικά μεγέθη, με την συζήτηση για πιθανή απόσυρση των μέτρων της Fed, να ενισχύει το αρνητικό κλίμα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Fed να ενισχύσει forward guidance και γι’ αυτό και συνεχίζει να αναμένει την εισαγωγή ενός χαμηλότερου ορίου για την ανεργία, την ίδια στιγμή που θα αρχίσει τη σταδιακή μείωση της αγοράς ομολόγων.
Η αντίδραση της αγοράς στα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στηρίζει την άποψη του δεύτερου στρατοπέδου, ότι η σταδιακή μείωση του προγράμματος της Fed, έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από την αγορά, όπως καταλήγει η Goldman Sachs.