Πεντακόσιοι συγγραφείς από περισσότερες από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων πέντε νομπελίστες της Λογοτεχνίας, ζήτησαν σήμερα από τον ΟΗΕ να υιοθετήσει μια σύμβαση για τα ψηφιακά δικαιώματα, καταγγέλλοντας τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζουν πολλά κράτη και τις οποίες χαρακτήρισαν «κλοπή».
«Με μερικά κλικ του ποντικιού, το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό σας, στα ηλεκτρονικά μηνύματά σας, στα κοινωνικά δίκτυά σας και στις έρευνές σας στο διαδίκτυο», εξηγούν οι λογοτέχνες αυτοί.
Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν «την κατάχρηση τεχνολογιών από κράτη και επιχειρήσεις με σκοπό τη μαζική κατασκοπεία», σε μια αίτησή τους η οποία δημοσιεύεται από περίπου τριάντα εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου. «Ένα πρόσωπο που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον ελεύθερο, μια κοινωνία που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον δημοκρατία», υποστηρίζουν.
«Η μαζική κατασκοπεία θεωρεί κάθε πολίτη εν δυνάμει ύποπτο», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με «το τεκμήριο της αθωότητας, που υπήρξε μία από τις ιστορικές νίκες μας», συνεχίζουν και υπογραμμίζουν πως «η κατασκοπεία είναι κλοπή».