Σε έντονο κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του δήμου Αθηναίων καθώς προ ημερησίας μπήκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τα θέματα των απλήρωτων εργαζόμενων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, των απλήρωτων 21 μουσικών της Φιλαρμονικής του δήμου καθώς και των επικείμενων συγχωνεύσεων σε σχολεία του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.
Αναφορικά με το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δεσμεύτηκε προσωπικά για άμεση πληρωμή των εργαζομένων, ρίχνοντας εν μέρει την ευθύνη για την μη πληρωμή τους μέχρι τώρα στην απερχόμενη πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου κ. Βαλσαμάκη, της οποίας η υπογραφή εκκρεμεί προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή.
Όσον αφορά το θέμα των 21 μουσικών της Φιλαρμονικής του δήμου η νέα πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου της Αθήνας Άννα Φιλίνη δήλωσε ότι πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς τόσο η μέχρι πρότινος νομική σύμβουλος του Οργανισμού, όσο και ο νομικός σύμβουλος του δήμου έχουν εισηγηθεί την ακυρότητα του διαγωνισμού διορισμού των μουσικών. Η ίδια πάντως η κ. Φιλίνη διευκρίνισε ότι κατά την άποψή της είναι αναγκαίοι διότι ήδη έχουν αποχωρήσει από τη Φιλαρμονική 17-18 άτομα για διάφορους λόγους και όσον αφορά τους συγκεκριμένους 21 μουσικούς εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου θα έχει λυθεί το ζήτημα.
Σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα, εξάλλου, διεξήχθη και η συζήτηση αναφορικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων στο δήμο της Αθήνας, γεγονός που επικρίθηκε ιδιαίτερα από τις παρατάξεις του ΚΚΕ, της Ανοιχτής Πόλης, του κ. Αμυρά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων καθώς επίσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΔΟΕ, του “Αριστοτέλη” και της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, οι οποίοι επέμειναν στην άποψη ότι “ο δήμος Αθηναίων δεν πρέπει να συναινέσει στις συγχωνεύσεις, ότι η εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη από συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων αλλά από ιδρύσεις νέων σχολείων, καθώς και ότι ο μεγάλος αριθμός παιδιών στα σχολεία θα συμβάλει στην αύξηση της παραβατικότητας”.
Οι ίδιοι επισήμαναν ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο συναινέσει στις συγχωνεύσεις οι σύμβουλοι που θα ψηφίσουν υπέρ των συγχωνεύσεων θα είναι υπόλογοι στους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος αρμόδια για τα θέματα των σχολείων κ. Νέλλη Παπαχελά επισήμανε ότι “χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για τους φορείς και τις δημοτικές αρχές προκειμένου να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα” προσθέτοντας ότι “όποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στο δήμο Αθηναίων για να μπορέσει να τις προωθήσει στις επτά δημοτικές κοινότητες και στη συνέχεια αφού αυτές εκφράσουν τις απόψεις τους, το θέμα να επιστρέψει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική απόφαση”.
Η κ. Παπαχελά υπογράμμισε ακόμη ότι η πλειοψηφούσα παράταξη στον δήμο “δεν διαφωνεί με τα κριτήρια συγχωνεύσεων αλλά θεωρεί θετικό ότι καταβάλλεται προσπάθεια οι μαθητές να μην είναι μακριά από τις κατοικίες τους, το ότι τα νέα σχολεία θα είναι κυρίως 12θέσια, ότι θα στεγάζουν μόνο νηπιαγωγεία και δημοτικά χωριστά από τα γυμνάσια και χωριστά επίσης από τα λύκεια, ότι θα τηρηθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα”.
Πάντως πρόσθεσε ακόμη ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα επέλθει μείωση στα τμήματα ένταξης και επίσης απώλεια οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης αναφέρθηκε και σε θέματα που εκκρεμούν από τις προηγούμενες μέρες μεταξύ των οποίων την κατάσταση με τους μετανάστες απεργούς πείνας στο κτίριο “Υπατία” για τους οποίους είπε ότι “οι περισσότεροι κάνουν πραγματική απεργία πείνας. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατάσταση. Υπάρχουν ανθρωπιστικού χαρακτήρα ανησυχίες και εκτιμούμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από τις επιτροπές ασύλου, όσοι είχαν νομιμότητα στο παρελθόν και εξέπεσαν λόγω αυστηρών προϋποθέσεων να γίνει δεκτό το αίτημά τους για άδεια παραμονής, για δε τους υπόλοιπους παράνομους μετανάστες να γίνει καταγραφή, να υπάρξει ένα ενδιάμεσο καθεστώς ανοχής, αλλά όχι νομιμοποίηση”.
Αναφέρθηκε και στη συμβολική κατάληψη στο ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου χαρακτηρίζοντάς την “αυθαίρετη ενέργεια” που προκάλεσε ένταση με τους εργαζόμενους” ενώ μίλησε και για τη συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι “ήταν μια συνάντηση ενημέρωσης για τα οικονομικά του δήμου και όχι ελέγχου των οικονομικών του δήμου”, παρ΄όλες τις αντίθετες απόψεις που εκφράστηκαν για το δεύτερο ζήτημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση.