Οι δυνατότητες αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος JESSICA για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ της Λάρισας και του Βόλου, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπό την προεδρία του ΓΓ του υπουργείου κ. Χάρη Τσιόκα και του συναδέλφου του στο Υπουργείο Ανάπτυξης Γιώργου Πετράκου και τη συμμετοχή των δημάρχων Βόλου και Λάρισας, Παναγιώτη Σκοτινιώτη και Κωνσταντίνου Τζανακούλη, αντίστοιχα, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου, της ΕΡΓΟΣΕ Γιάννη Πετρόπουλου και της ΓΑΙΑΟΣΕ, Νίκου Ιωαννίδη.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι προετοιμασίες προκειμένου να ξεκινήσουν επενδυτικά σχέδια για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης του αστικού διπόλου Βόλου-Λάρισας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ των δύο πόλεων, με την εφαρμογή ηλεκτροκίνησης η οποία θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της γραμμής και την ταχύτητα των συρμών. Επίσης, σχεδιάζεται η αναβάθμιση-αξιοποίηση των δύο σταθμών, του περιβάλλοντος χώρου, του Παλαιού Αμαξοστασίου στη Ν. Ιωνία Βόλου και των εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Βόλου, καθώς και η σύνδεση με ΒΙΠΕ.
Στο πρόγραμμα, το οποίο ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να συμμετάσχουν φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επενδυτές. Το πρόγραμμα JESSICA, το οποίο είναι το αγγλικό ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας ” Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas ” (Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές), αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), παρέχοντας στα κράτη μέλη της ΕΕ την ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν μέρος των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν από την ΕΕ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, για να επενδύουν σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Οι επενδύσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να έχουν τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή και εγγυήσεων, πραγματοποιούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης και, εάν είναι απαραίτητο, μέσω Ταμείων Συμμετοχών (Holding Funds). Το JESSICA δεν αποτελεί νέα πηγή χρηματοδοτήσεων για τα κράτη μέλη, αλλά ένα νέο μέσο χρησιμοποίησης των υφιστάμενων επιχορηγήσεων των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη σχεδίων αστικής ανάπτυξης.