Εντατικότερους ελέγχους για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Γιάννη Βρούτση με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, στελεχών του ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η μηνιαία έκθεση με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε επιβλήθηκαν τα νέα, ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα έως 30 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν 5.198 επιχειρήσεις και σε σύνολο 27.425 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 742, ποσοστό 2,71%.
Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.633.763 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, «οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας, από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, για το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2013 κατέδειξαν ότι το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας αρχίζει και μειώνεται από το καλοκαίρι και μετά. Χαρακτηριστικά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας – που επισημαίνουμε και πάλι ότι αφορά κλάδους υψηλής παραβατικότητας – είχε φτάσει ακόμη και στο 40,5%, τα ευρήματα του Νοεμβρίου δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20,1%.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει και τα τελευταία «παράθυρα» παραβατικότητας που αξιοποιούσαν κάποιοι εργοδότες, με την καθιέρωση ειδικού βιβλίου στο οποίο πρέπει να αναγράφονται οι υπερωρίες πριν την πραγματοποίησή τους.