«Ο δήθεν “Ενιαίος” Φόρος, που επιβλήθηκε τελικά με το πλέον αποτρόπαιο και ληστρικό σενάριο, είναι τελικά διπλός ετήσιος φόρος αποκλειστικά στην αστική ακίνητη περιουσία, σχεδιασμένος όχι με κριτήριο την εισπραξιμότητά του, αλλά την πολιτική επιβίωση εκείνων που τον ψήφισαν» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της.
Η Ομοσπονδίας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο δήθεν “συνταγματικός” αυτός φόρος, δεν άφησε άρθρο του Συντάγματος που να μην το παραβιάσει» και «επιβάλλεται με βάση αντικειμενικές αξίες της εποχής των ολυμπιακών αγώνων, όταν η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα και όχι αυτή που είναι σήμερα».
Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η κυβέρνηση οφείλει, το συντομότερο δυνατόν, μέχρι να καταργηθεί ολοκληρωτικά ο δημευτικός αυτός φόρος, να νομοθετήσει άμεσες λύσεις στα εξής σημαντικά προβλήματά του, όπως μεταξύ άλλων:
– «Κατάργηση της απίστευτης διάταξης του άρθρου 9 παρ. 3 που αξιώνει την προσκόμιση βεβαίωσης ΔΟΥ ότι δηλώθηκαν όλα τα ακίνητα και εξοφλήθηκαν οι φόροι για όλα τα ακίνητα του υπόχρεου, όχι μόνον για εμπράγματες αγωγές, αλλά και για “οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου ή δημόσιας αρχής” της χώρας.
– Μείωση στο 50% του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, με βάση τα στοιχεία του εκάστοτε υποβληθέντος τελευταίου εντύπου Ε2, και με έλεγχο για τη μη ρευματοδότησή τους. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων θα υποχρεούνται σε καταβολή μεσοσταθμικά ετήσιου φόρου υπερδιπλάσιου από τον περυσινό ΦΑΠ, χωρίς καμιά δυνατότητα να τον καταβάλουν.
– Δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών από το φόρο αυτό, ποσού άνω των 50.000 ευρώ (προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1-5 ετών), με μονομερή εκχώρηση ακινήτων τους προς το Δημόσιο.
– Άμεση αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του φόρου αυτού, από όσους αποδεδειγμένα στερούνται εισοδημάτων και δυνατότητας να τον καταβάλουν».