Οι παρεμβάσεις της για την οικονομική κρίση, οι δωρεές και η εμπιστοσύνη της στους Έλληνες
Η Έλενα Αμβροσιάδου δεν είναι μία ακόμη συμβατική επιχειρηματίας. Ελεύθερο πνεύμα, ξέρει να προσαρμόζεται στον… χωροχρόνο των επιχειρήσεων, να πηγαίνει εκεί όπου το απαιτούν οι συνθήκες. Να ισορροπεί το ίδιο καλά πάνω στις κομψές, ψηλοτάκουνες γόβες της τόσο στον σκληρό κόσμο των επενδύσεων όσο και όταν μοιράζεται το ζεστό και φιλάνθρωπο εαυτό της με όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Αν δεν είχε τόση αυτοπεποίθηση, ίσως και να μην είχε κατορθώσει να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον ανδροκρατούμενο, όπως εκείνο των hedge funds, όπου τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά μυαλά του πλανήτη είναι «γένους αρσενικού». «Η αυτοπεποίθηση χτίζεται παίρνοντας ρίσκα και μαθαίνοντας πώς να διαχειρίζεσαι αυτά τα ρίσκα» συνηθίζει να λέει η ίδια όταν την ρωτούν ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της. Και η 54χρονη Θεσσαλονικιά έχει αναλάβει πολλά στην ζωή της. Από όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση το 1993 να πραγματοποιήσει το προσωπικό επιχειρηματικό της «άλμα», ιδρύοντας το fund “IKOS” με αρχικό κεφάλαιο μόλις 350.000 ευρώ, αλλά και λίγο νωρίτερα όταν ακολούθησε τον πρώην σύζυγό της, Μάρτιν Κάουαρντ, στη μακρινή Ιαπωνία υποστηρίζοντας ότι «έχω τη νοοτροπία μιας businesswoman και πηγαίνω όπου με «καλούν» οι περιστάσεις της δουλειάς μου». Γι’ αυτό και κατάφερε, όπως μαρτυρούν όσοι την γνωρίζουν και παρακολουθούν την διαδρομή της, να δημιουργήσει έναν «χρυσό οίκο» που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολ. περίπου και έχει αγγίξει και τα 3 δισ. προ κρίσης, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των αποδοτικότερων funds του πλανήτη. Μπορεί η «σιδηρά κυρία» των χρηματοοικονομικών να εργάζεται 16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι, να βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, ταξιδεύοντας από την Κύπρο (όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας της), στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο και πάλι πίσω στο Μονακό, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια, όμως, η καρδιά της παραμένει ελληνική. Mάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν μελλοντικά να τολμήσει μια επένδυση μέσω του hedge fund της και εντός των ελληνικών συνόρων, αν συντρέξουν βέβαια οι κατάλληλες συνθήκες.
«ΠΥΞΙΔΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Μεγαλωμένη μαζί με την αδελφή της στην Θεσσαλονίκη, όταν ο έμπορος πατέρας της την ρωτούσε πού θέλει να ζει, εκείνη απαντούσε με την αθωότητα της παιδικής της ηλικίας: «θέλω να ζω στην θάλασσα και να βλέπω τα αστέρια». Το σίγουρο είναι πως η Έλενα Αμβροσιάδου έγινε σε ηλικία μόλις 27 ετών «αστέρι» των χρηματοοικονομικών ως η νεότερη senior executive στον βρετανικό κολοσσό BP. Όμως, η «πυξίδα της ζωής» της πάντα έδειχνε κατεύθυνση προς Ελλάδα.
Επισκέπτεται την χώρα μας συχνά. Ακόμη και σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, εμπιστεύεται τους Έλληνες και τις ικανότητές τους. Τους στηρίζει και τους υποστηρίζει.
Χαρακτηριστικό αυτού είναι πως το «Γεράκι της Μάλτας», το πολυτελέστατο super yacht, το οποίο αγόρασε πριν από μια τετραετία ξοδεύοντας το αστρονομικό ποσό των 90 εκατ. δολ. (το υψηλότερο που δόθηκε ποτέ για ιστιοφόρο)- δείγμα και αυτό της ισχυρής επιχειρηματικής επιρροής της και οικονομικής της επιφάνειας- από τον Οκτώβριο βρίσκεται «αγκυροβολημένο» στον Φλοίσβο, όπου και θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Η επιχειρηματίας επέλεξε φέτος οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του «πλωτού παλατιού» να γίνουν από Έλληνες μηχανικούς και τεχνίτες και να μην το πάει σε ξένα ναυπηγεία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Eνδεικτικό κι αυτό της πρόθεσής της να δώσει δουλειές σε συμπατριώτες της.
Και δεν είναι ο μόνος τρόπος που εκδηλώνει τα φιλοπατριωτικά αισθήματά της, αρκεί να της επιτρέπουν «τρίτοι παράγοντες» να τα εκφράζει εμπράκτως. Πριν από λίγο καιρό ήθελε να πραγματοποιήσει δωρεά της τάξεως των 180.000 ευρώ για να επιστρέψουν τα αντίγραφα και τα εκμαγεία των «Μαγεμένων» (των 4 αμφίπλευρων αγαλμάτων που κλάπηκαν από την συμπρωτεύουσα το 1864 και σήμερα βρίσκονται στον Λούβρο) στην γενέτειρά της. Μια ξαφνική «διαφωνία», όμως, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη έβαλε στον… πάγο τα σχέδιά της. Εκείνη επιθυμούσε να τοποθετηθούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προκειμένου να αποτελέσουν και τουριστικό πόλο έλξης και όχι μπροστά στο Δημαρχείο, όπως ήθελε ο κ. Μπουτάρης. Έντονο είναι όμως, και το φιλανθρωπικό της έργο στην Ελλάδα, καθώς προσφέρει οικονομική και ηθική στήριξη σε πολλούς κοινωφελείς οργανισμούς και ειδικά σε εκείνους που έχουν στο επίκεντρο τα παιδιά.
Άνθρωπος που μιλά ανοιχτά, χωρίς περιστροφές, έχει πολλές φορές παρέμβει σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως όταν το Bloomberg ζήτησε την γνώμη της και εκείνη υποστήριξε πως «είναι άδικο να πληρώνει μόνη της η Ελλάδα το τίμημα της οικονομικής κρίσης, καθώς η τελευταία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και ευρωπαϊκό». Η αλλαγή νοοτροπίας, είναι σύμφωνα με την ίδια, το μυστικό για να έρθει ανάπτυξη και να βγει η χώρα της στο… φως. «Αντί να ζητάμε μόνο σαν Έλληνες, θα πρέπει να δώσουμε. Αυτό δεν είναι καθήκον μόνο πέντε ανθρώπων που έχουν την κοινωνική ή οικονομική ισχύ, αλλά είναι σκέψη λαού και αυτό μας λείπει. Οι λύσεις δεν βρίσκονται μέσα από την πολιτική, αλλά μέσα από τον συνάνθρωπο» τονίζει συχνά.
Παρά τα όποια κακώς κείμενα όμως, και η πατρίδα της την τιμά για την πλούσια επιχειρηματική της δράση και την πολυσχιδή προσωπικότητά της. Το όνομά της φιγουράρει μαζί με άλλους πέντε ισχυρούς μεταξύ εκείνων που εξελέγησαν ως μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πειραιά.
«ΧΡΥΣΑ» ΕΣΟΔΑ 450.000 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ SUPER YACHT
Οι υψηλοί φιλοξενούμενοι του «Falcon» και η φιλία με την Ελισάβετ
Όσο ανελισσόταν επιχειρηματικά η Έλενα Αμβροσιάδου και όσο διοχέτευε την ενέργειά της σε κοινωφελείς οργανισμούς, τόσο περισσότερο άνοιγαν οι… πόρτες για τα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Η Ελληνίδα «σιδηρά κυρία» της IKOS είναι από τις ελάχιστες που διατηρούν στενούς φιλικούς δεσμούς με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και την πριγκιπική του Μονακό. Έχει τιμηθεί μάλιστα από την Βασίλισσα Ελισάβετ, παρουσία και της Δούκισσας του Κέμπριτζ, Αικατερίνης, για την συμβολή και στήριξή της στον Οργανισμό ARK (Absolute Return for Kids), ενώ υποστηρίζει ακόμη τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, την Αντικαρκινική Εταιρία στην Κύπρο, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κ.α. Μάλιστα, είχε καλύψει οικονομικά και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που είχε πάει στην Αϊτή, όπου και πέτυχε τον απεγκλωβισμό ενός 24χρονου που ήταν θαμμένος επί 11 ημέρες κάτω από τα χαλάσματα.
Πολλές φορές, έχει παραχωρήσει και το 88μέτρο ιστιοφόρο της, το περιβόητο «Γεράκι της Μάλτας», για αγώνες με φιλανθρωπικό σκοπό και όχι μόνο. Το υπερπολυτελές γιοτ με τις έξι καμπίνες, το οποίο κινείται με ταχύτητα 20 κόμβων και ζυγίζει 1.360 τόνους, έχει γίνει «πόλος έλξης» πολλών διασήμων που το ναυλώνουν για να βιώσουν τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους την εμπειρία του ταξιδιού με αυτό.
Στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί διάσημοι ηθοποιοί και επιχειρηματίες. Όπως είχε γράψει το Forbes, πέρυσι το είχε νοικιάσει ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους μεγαλοξενοδόχους, ο Σκανδιναβός Στροντάλεν, ενώ παλαιότερα στο κατάστρωμά του απολάμβανε τον ήλιο και την θάλασσα ο γνωστός ιδιοκτήτης της γκαλερί Γκαγκόσιαν.
Πριν από μια διετία είχε φιλοξενηθεί εκεί και ο Τομ Χανκς με μεγάλη παρέα Ελλήνων.
Η μεγάλη ζήτηση για το «Maltese Falcon» έχει οδηγήσει την Αμβροσιάδου να το «βλέπει» ως μια ακόμη… χρυσή επένδυση, καθώς της αποφέρει σημαντικά έσοδα, ναυλώνοντάς το με 450.000 ευρώ την εβδομάδα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΡΟΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Η «θυελλώδης» σχέση με τον πρώην σύζυγο και συνέταιρο
Η ζωή εναλλάσσεται σαν συνεχείς σκηνές σε κινηματογραφική ταινία. Και η προσωπική ζωή της Έλενας Αμβροσιάδου έχει όλα τα συστατικά της επιτυχίας, αν μεταφερόταν στη μεγάλη οθόνη: έναν μεγάλο έρωτα στα νεανικά της χρόνια που έφερε έναν λαμπερό γάμο και την επισφράγιση της ευτυχίας με τον γιο της που σήμερα είναι 18 ετών και κατέληξε σε θρίλερ και ένα θυελλώδες διαζύγιο.
Η γνωριμία του Σκοτσέζου Μάρτιν Κάουαρντ με την Θεσσαλονικιά επιχειρηματία έγινε την περίοδο που οι δυο τους ήταν φοιτητές στην Αγγλία και το 1983 πήραν τη μεγάλη απόφαση να ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας. Όλοι τούς θεωρούσαν υποδειγματικό ζευγάρι. Ειδικά όταν τόλμησαν να ιδρύσουν την δική τους εταιρία, που βάφτισαν με ελληνικό όνομα (IKOS) λόγω της αδυναμίας της Έλενας στην Ελλάδα, και εργάζονταν νυχθημερόν για την ανάπτυξή της, κοινοί τους φίλοι τούς θαύμαζαν. «Σπάνια συναντάς στον χώρο μας συνιδρυτές μιας επενδυτικής εταιρίας που να είναι παντρεμένοι», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Ίσως όμως, αυτό να ήταν τελικά και το μεγάλο σφάλμα τους. Το ότι μπέρδεψαν την δουλειά με τα προσωπικά. Όσο ο Ikos παρήγαγε «χρυσά» κέρδη για τους πελάτες της μέσω του σχεδιασμού εξελιγμένων μαθηματικών μοντέλων, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της αγοράς, εκείνη γίνεται η υψηλότερα αμειβόμενη εργαζόμενη γυναίκα στην Βρετανία με ετήσιες αποδοχές 15,9 εκ. στερλινών.
Ο ανταγωνισμός ήταν ένας από τους λόγους που τα «σύννεφα» στον γάμο του ζευγαριού είχαν αρχίσει να πυκνώνουν. Κανείς, πέραν από τους δύο συζύγους ίσως, δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η μεταξύ τους διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τα προσωπικά τους ή τα επαγγελματικά τους. Ο Κάουαρντ ισχυρίστηκε πως όλα άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2008, όταν εκείνος έλειπε για σκι στις γαλλικές Άλπεις και η Αμβροσιάδου, χωρίς να τον συμβουλευθεί- όπως υποστήριξε ο ίδιος- απέλυσε την 14μελή ερευνητική ομάδα της Ikos κατηγορώντας τον για συνωμοσία με στόχο την κλοπή κωδικών και λογισμικού. Εκείνη απαντά πως ο γάμος τους διαλύθηκε πολύ νωρίτερα, από το 2004.
Όπως και να έχει, το άλλοτε ερωτευμένο ζευγάρι κατέληξε στα δικαστήρια. Πέντε χρόνια ενός ανελέητου δικαστικού αγώνα και 58 εκατέρωθεν αγωγές στην Βρετανία, την Κύπρο και το Μονακό χρειάστηκαν για να δικαιωθεί τελικά η Έλενα Αμβροσιάδου έναντι του πρώην συζύγου της. Ο Κάουαρντ, ο οποίος ήταν διευθυντικό στέλεχος της ΙΚΟS, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 3 εκατ. στερλινών, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου του Λονδίνου, καθώς παραδέχτηκε ότι πραγματικά αντέγραψε από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρίας το λογισμικό που της ανήκε. Έτσι, η πολύχρονη διαμάχη λαμβάνει τέλος και ο καθένας πλέον ακολουθεί τον δρόμο του.