Μια θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος -μια από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου- βρίσκεται στον ορίζοντα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πιστεύουν ότι βρήκαν ένα φάρμακο το οποίο θα «εκριζώνει» τη νόσο μέσα σε μόλις μια εβδομάδα!
Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και έτσι συνήθως διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον πολύ προχωρημένος. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συγκεκριμένη μορφή έχει μια από τις χειρότερες προγνώσεις.
Το προστατευτικό φράγμα των όγκων
Οι ειδικοί προσπαθούν επί μακρόν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του παγκρέατος μέσω της ανοσοθεραπείας – εκμεταλλευόμενοι δηλαδή το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών. Ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν έχουν στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα, τα καρκινικά κύτταρα καλύπτονται με μια χημειοκίνη (πρωτεΐνη που συνδέεται με φλεγμονώδεις διεργασίες) και δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα γύρω από τους όγκους.
Τώρα οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Cancer Research UK Cambridge έκαναν μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου. Είδαν ότι ένα καινούργιο φάρμακο που ονομάζεται AMD3100 – ουσία γνωστή ως πλεριφαξόρη – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει τον σχηματισμό της πρωτεΐνης και να διασπάσει το «περίβλημα» του καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά είναι σε θέση να εξολοθρεύσουν τους όγκους.
Μέχρι στιγμής το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, ωστόσο τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές του σε ανθρώπους και ίσως μια θεραπεία για τον άνθρωπο θα είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Για πολλές μορφές καρκίνου
Σύμφωνα με τον δρα Ντάγκλας Φίρον από το Κέιμπριτζ, η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν μετά τα τόσο επιτυχημένα αποτελέσματα στα ποντίκια. Ωθώντας τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τις δικές του άμυνες ώστε να επιτεθεί στον καρκίνο, η προσέγγιση αυτή έχει τη δυναμική να βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία των συμπαγών όγκων». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η συγκεκριμένη θεραπευτική τακτική θα οδηγήσει σε ύφεση πολλές περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος. «Και όχι μόνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, καθώς θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ενάντια και σε άλλες μορφές, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου των ωοθηκών και του πνεύμονα, οι οποίες συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο με τον παγκρεατικό καρκίνο».
Κλινικές δοκιμές σε έξι μήνες
Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να λάβουν χώρα σε έξι μήνες στο νοσοκομείο Αντενμπρούκ στο Κέιμπριτζ.
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο όγδοος πιο κοινός καρκίνος παγκοσμίως. Η αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπισή του αφορά αφαίρεση του όγκου από το όργανο, ωστόσο αυτή η προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί μόνο σε έναν στους πέντε ασθενείς. Η νόσος πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες και είναι πιο κοινή στα άτομα άνω των 60 ετών. Σήμερα ποσοστό μικρότερο του 20% των ασθενών ζει ένα έτος μετά τη διάγνωση ενώ στην πενταετία τα ποσοστά επιβίωσης είναι μικρότερα του 4%.