Την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Eξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung να υπογραμμίζει ότι «δεν είναι κακό το γεγονός ότι ο Σταϊνμάγερ εκφράζει το σεβασμό του στους Έλληνες για αυτά που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής».
Αλλά, διευκρινίζει, οι έλληνες οικοδεσπότες δεν θα πρέπει να παρανοήσουν την συμπαράσταση του Σταϊνμάγερ και να σχηματίσουν την εντύπωση ότι υπάρχει αλλαγή της γερμανικής πολιτικής, καθώς «ο δρόμος του εκσυγχρονισμού δεν έχει διανυθεί, δεν μπορεί κανείς να τον συντομεύσει και δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις από συμπόνια».
Η εφημερίδα προσθέτει σε άλλο σημείο ότι «μπορεί οι Έλληνες να βλέπουν στο πρόσωπο του Σταϊνμάγερ τον «καλό αστυνομικό» και στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε τους «κακούς αστυνομικούς», ωστόσο δεν θα πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις».
Για «δύσκολη αποστολή» του Σταϊνμάγερ κάνει λόγο το Der Spiegel και υπενθυμίζει ότι από τότε που ξέσπασε η κρίση «κανένα ταξίδι γερμανού πολιτικού στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ταξίδι Σταϊνμάγερ ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να αποκτήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου που μέχρι τώρα ασκείται σχεδόν αποκλειστικά από την καγκελάριο. Αυτό δεν σημαίνει ανατροπή της πολιτικής Μέρκελ, αλλά βελτίωση της επικοινωνίας με τους εταίρους και μετατόπιση των ιεραρχήσεων, με περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη, χωρίς επί της ουσίας να θίγεται η πολιτική της λιτότητας.
Στις Βρυξέλλες πριν από λίγες ημέρες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει περισσότερο διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους. Η δήλωση του αυτή ερμηνεύεται και από το Der Spiegel ως διακήρυξη ότι «το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θέλει να διαδραματίσει ρόλο στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής». Μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται η δήλωση του Σταϊνμάγερ ότι «πολλά πράγματα στην πολιτική είναι επικοινωνία».
Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, παρότρυνσή του προς τον έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο να παραμείνουν σε επαφή, «όχι μόνο σποραδικά όταν οργίζεται ο ένας με το άλλον, αλλά διαρκώς προκειμένου να αποτρέπονται διενέξεις». Ο Σταϊνμάγερ θέλει να βελτιώσει την εικόνα που έχει η Ευρώπη για το ρόλο της Γερμανίας στη διαχείριση της «ευρωκρίσης». Άλλωστε θεσμικά δεν έχει άλλες δυνατότητες ως υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο Σταϊνμάγερ δεν έρχεται μόνο να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γερμανίας, αλλά να ακούσει την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσει επί της ουσίας μαζί της και είναι βέβαιο ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι κεντρικό ζήτημα. Τα όποια αποτελέσματα, πάντως, από αυτή τη συζήτηση εκτιμάται θα είναι πολύ δύσκολο να φανούν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και αυτό μάλλον δεν βολεύει την ελληνική πλευρά.