Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, μεταξύ της φιλανθρωπικής εταιρείας “Aποστολή” της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η κυρία Νταλάρα δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Είμαι πολύ συγκινημένη που έχω τη χαρά, την τιμή και την ευλογία να ολοκληρώσουμε, στο κομμάτι που αφορά στο Υπουργείο Εργασίας, ένα μνημόνιο που ξεκίνησαν συνάδελφοι, πολύ έμπειροι υπουργοί.
Είμαστε σε μια εποχή που δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια, αλλά να κάνουμε πράξη, να δίνουμε σάρκα και οστά στις προσπάθειές μας. Η Εκκλησία δεν μένει μόνο στο να κηρύττει τον λόγο του Θεού, αλλά τον κάνει πράξη. Μπορούμε σε μια εποχή που δεν έχουμε καθόλου χρήματα, χωρίς καμία δραχμή, χωρίς κανένα ευρώ, με τη γνώση μας να κάνουμε αυτή τη γνώση πολιτική. Γιατί από αυτό πάσχουμε, Μακαριώτατε, πολλές φορές, δεν διοχετεύουμε τη γνώση μας και δεν την διαχέουμε στις πολιτικές μας.
Θέλουμε να στηρίξουμε τη δική σας τεχνογνωσία για να ανακουφίσετε τον ανθρώπινο πόνο και τα προβλήματα των χρηστών ναρκωτικών, των μονογονεϊκών οικογενειών, των μεταναστών, των παιδιών με διάφορα νοσήματα κλπ. Να δημιουργήσουμε εστίες πρόληψης που θα μπορούν να ανακουφίσουν καθημερινά ευπαθείς ομάδες. Θα είμαι πάντα αρωγός και θα ακολουθώ πάντα το παράδειγμα που δίνετε στους πολίτες».
Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε:
«Είναι αλήθεια, το έχω πει πολλές φορές, ότι οι ρόλοι μας είναι διακριτοί. Της Eκκλησίας και της Πολιτείας. Αλλά οι δυο μας αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για τον άνθρωπο. Πώς θα μπορεί ο άνθρωπος να κρατήσει την αξιοπρέπεια του πώς θα βοηθηθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες».
Ο αριχεπίσκοπος σημείωσε ότι σε όλες τις ενορίες υπάρχει κόσμος, ο οποίος προσφέρει εθελοντικά την εργασία του, αναφέροντας πως από συνολικά 900 άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας στις ενορίες, μόνο εννέα μισθοδοτούνται και πρόσθεσε ότι εξεπλάγην όταν σε μια συνάντηση στο ΣΕΦ έλαβαν μέρος περίπου 4.000 εθελοντές.
Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε επίσης ότι «η Αρχιεπισκοπή έχει μία υποδομή, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη όταν βρει κάποια βοήθεια και συνεργαστεί με άλλους φορείς και στην συγκεκριμένη περίπτωση με την Πολιτεία».
«Δεν έχουμε χρήματα πολλά, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περιστάσεις βοηθήματα, προγράμματα, προσφορές ανθρώπων που έρχονται στην Εκκλησία και λένε στη διάθεσή σας, μπορούμε όλα αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα κάνουμε τη ζωή μας παράδεισο όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να εμποδίσουμε τη ζωή μας να είναι κόλαση» κατέληξε π αρχιεπίσκοπος.
Απαντώντας σε ερωτήματα, αν η Εκκλησία μπορεί να βρει κάποιο χώρο για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Υπατία, απάντησε: «Θα θέλαμε αλλά είναι δύσκολες οι συνθήκες». Ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι πλέον και Έλληνες είναι άστεγοι και γι αυτό θα πρέπει να βρεθούν χώροι, ενώ υπενθύμισε το πρόγραμμα συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας.
«Η ριζοσπαστικοποίηση δεν γίνεται μόνο από τις ακραίες φωνές, από τη μια και της μισαλλοδοξίας απ΄την άλλη» σημείωσε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης πως εκτός από τους μετανάστες υπάρχουν και Έλληνες άστεγοι.
«Πιστεύω ότι έχουμε νόμους. Η άποψή μου είναι να εξαντλήσουμε το διάλογο που κάνουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επεξεργαζόμαστε τα θέματα που τους αφορούν και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας» τόνισε η κα Νταλάρα.