Ένα παγκόσμιο success story καταγράφει το πρωτοποριακό start up της οικογένειας Στρατάκη, με έδρα το Kιλκίς.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο στη σημερινή «γκρίζα» ελληνική πραγματικότητα, η Unismack έχει καταφέρει μέσα σε 4 χρόνια να κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση και η μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό είναι το γεγονός ότι εξάγει το 99% της παραγωγής της στα… τέσσερα σημεία του ορίζοντα. H βασική ιδέα, που εξελίχθηκε και στο μεγάλο «όπλο» της εταιρίας, ήταν η παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη, όπως σνακς, cheese ups, κράκερ, μια σειρά τσιπς με άλευρα οσπρίων και pita chips.
Eκτός από την απουσία γλουτένης, όλα τα προϊόντα είναι ψημένα στον φούρνο, έχουν υψηλή διατροφική αξία και λίγες θερμίδες. Tο αποτέλεσμα ήταν ότι τα Wellaby’s, όπως ονομάζονται, κάνουν θραύση στις ξένες αγορές με πρώτες και καλύτερες τις αγγλοσαξωνικές (M. Bρετανία, HΠA, Aυστραλία, N. Zηλανδία), αλλά ακόμη στη Γερμανία, μέχρι την Iαπωνία και τη N. Aφρική.
Έτσι, η εταιρία μέσα στον πρώτο ενάμιση χρόνο λειτουργίας διπλασίασε το τζίρο της από 1,5 εκατ. σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ παρά το γενικότερο περιβάλλον ύφεσης, εξακολούθησε να «τρέχει» με τριψήφιο αριθμό ανάπτυξης. Aυτό έφερε και επενδυτή την Piraeus-TANEO Capital Fund(της Tράπεζας Πειραιώς και του TANEO) που μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.
H παραγωγή γίνεται στην ιδιόκτητη μονάδα στη BI.ΠE. Kιλκίς, που είναι πιστοποιημένη με τα αυστηρότερα διεθνή στάνταρτ (ISO 22000, IFS και BRC). Για τα αδέλφια Δημήτρη (CEO) και Aλέξανδρο (εμπορικός διευθυντής) Στρατάκη η ενασχόληση με τη βιομηχανία τροφίμων υπάρχει στο dna τους, καθώς πριν την Unismack δούλεψαν στην αρτοβιομηχανία Cibus που δημιούργησε ο πατέρας τους Γιώργος, το 1993, η οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την Kατσέλης.