Η ισχυρή οικοδέσποινα των ξενοδοχείων που έριξε 120 εκατ. δολάρια στις 4 μονάδες και ξεγλίστρησε από την κρίση
Πριν από μερικές μέρες η μεγάλη, πολυτελής σάλα του «Metropolitan Hotel Athens» γέμισε με παιδικές φωνές. Όπως κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων, η παράδοση που έχει καθιερώσει η οικοδέσποινα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Χανδρή, Ευγενία Χανδρή να μοιράζει δώρα και ευτυχία σε παιδιά από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και άλλους οργανισμούς, τηρήθηκε και πάλι πιστά.
Το παρών έδωσε η «αφρόκρεμα» της επιχειρηματικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου που θέλησε να στηρίξει την πρωτοβουλία, αλλά και να τιμήσει την πρωτεργάτιδα αυτής. Άλλωστε, έτσι είναι η Ευγενία Χανδρή.
Φιλική, προσιτή και καθόλου σνομπ, μίλια μακριά από τις νεόπλουτες κοσμικές κυρίες, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μία από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, με «βαριά» ιστορία στις θάλασσες που ξεκίνησε να γράφεται το 1915 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τα αδέλφια της, Μιχάλη και Τζον. Η ίδια όμως, ουδέποτε έμεινε στην «σκιά» της οικογένειάς της. Το Χιώτικο ταμπεραμέντο της σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά, την κατατάσσουν σε μία από τις πιο ισχυρές κυρίες του τουριστικού και δη του ξενοδοχειακού κλάδου.
Ως φανατική σκιέρ, έχει κάνει «χρυσά σλάλομ», με επενδύσεις πέντε αστέρων που έχουν αποδώσει καρπούς, ξεγλιστρώντας από την οικονομική κρίση και έχει καταστήσει τα τέσσερα υπερσύγχρονα και σύμβολα της πολυτέλειας ξενοδοχεία του ομίλου Χανδρή (Metropolitan Hotel Athens στο Σύνταγμα, τα Corfu&Dassia Hotel στην Κέρκυρα, Chios Handris στην Χίο και Met Hotel στην Θεσσαλονίκη) δημοφιλείς προορισμούς για τα «γερά πορτοφόλια» των ξένων και όχι μόνο επισκεπτών της χώρας. Οι συνεδριακοί τους χώροι δε, φιλοξενούν συχνά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, δίνοντας σημαντική ώθηση στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, στο Chios Handris που βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από την θάλασσα φιλοξενήθηκε η 5η Ετήσια Σύνοδος των Αρχηγών των Ακτοφυλακών της Ε.Ε και των χωρών Σένγκεν υπό την παρουσία Ελλήνων και Γάλλων πολιτικών (Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ.Μουσουρούλης, Frederic Cuvillier κ.α.). Και πάλι η Ευγενία Χανδρή, η οποία επόπτευσε συνολικά την εκδήλωση, αποδείχθηκε άξια οικοδέσποινα. Άλλωστε, ποτέ δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.
Οι επενδύσεις
Η Ευγενία Χανδρή για πολλά χρόνια ζούσε στο Λονδίνο. Από τότε που μετακόμισε όμως, στην Ελλάδα το 1987, έχει πάρει στα… χέρια της τον έλεγχο των ξενοδοχείων και μέσα σε μια 10ετία κατάφερε να τα κάνει σήμα κατατεθέν του τουριστικού κλάδου. Από την θέση της αντιπροέδρου, θέλησε να δώσει νέα «πνοή» και ευρωπαϊκό… αέρα στις μονάδες του ομίλου.
Γι’ αυτό και με την σύμφωνη γνώμη των αδελφών της και μετόχων, μέχρι και πριν από μια διετία, κόντρα στην οικονομική κρίση που έπληξε και τον τουρισμό, είχε επενδύσει περίπου 120 εκατ. ευρώ. Ανακαίνισε το ξενοδοχείο του Συντάγματος και εκείνα της Κέρκυρας, ενώ μεγάλο βάρος έριξε στο τελευταίο απόκτημα που προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιό τους, το «Met Hotel» στην συμπρωτεύουσα. Μια επένδυση που κόστισε περί τα 65 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει 212 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, 13 συνεδριακά κέντρα και άλλες ανέσεις. Μια μονάδα 5άστερη, που δημιουργήθηκε στα πρότυπα ξενοδοχείων της Ισπανίας και η οποία εγκαινιάστηκε από τα αδέλφια Χανδρή το 2010.
Ακόμη θυμούνται κύκλοι της συμπρωτεύουσας τα λαμπερά εγκαίνια, όπου παραβρέθηκε η «ελίτ» των επιχειρηματιών και πολιτικών, με τους οποίους τα αδέλφια Χανδρή διατηρούν φιλικές σχέσεις- τουλάχιστον με τους περισσότερους. Οι επενδύσεις αυτές «καρποφόρησαν» και λειτούργησαν ως έναν βαθμό και ως… αντίδοτο στην κρίση που σάρωσε και τον τουρισμό και είχε αφήσει αποτύπωμα και στον όμιλο Χανδρή, ο οποίος το 2011 (τελευταίος ισολογισμός) κατέγραψε ζημίες της τάξεως των 5,36 εκατ. ευρώ (από 7,3 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα).
Το 2013 όμως, όπως λένε οι πληροφορίες, τα ξενοδοχεία της Χανδρή αξιοποιώντας το ισχυρό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα- και ιδιαίτερα το Met Hotel και τα Corfu& Dassia Hotels- σημείωσαν θετικές επιδόσεις, με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 70%, όπως αναφέρουν επιχειρηματικοί κύκλοι, και αναμένεται να είναι αυξημένος και ο κύκλος εργασιών τουλάχιστον κατά 20%. Διορατική και άνθρωπος που «οσφρύζεται» τις ευκαιρίες, η Ευγενία Χανδρή έριξε δίχτυα και σε νέες δραστηριότητες στα πλαίσια του ξενοδοχειακού κλάδου για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα του ομίλου. Όπως στο να δώσει έμφαση στον ιατρικό τουρισμό, παρέχοντας φιλοξενία και τις απαιτούμενες υποδομές τόσο σε ιατρικούς επισκέπτες, όσο και στους διεθνείς επισκέπτες, οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό και το «Metropolitan Hotel Athens» έγινε το πρώτο ξενοδοχείο σε παγκόσμιο επίπεδο που πιστοποιήθηκε ως Medical Tourism Friendly Hotel από την TUV Rheinald τον περασμένο Ιούνιο. Την ενδιαφέρει, επίσης, πολύ ο συνεδριακός τουρισμός, κομμάτι το οποίο θέλει να αναπτύξει περαιτέρω.
Μάλιστα, το 2011 ο όμιλος Χανδρή συμμετείχε σε κοινοπραξία με άλλους ισχυρούς (μεταξύ των οποίων Λασκαρίδης, Βασιλάκης, Ιωάννου, Alpha Bank κ.α.) προκειμένου να διεκδικήσουν τον συνεδριακό χώρο του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, project όμως που δεν ευδοκίμησε. Μαζί με τα αδέλφια της επίσης, έχουν αποκτήσει συμμετοχές και σε τουριστικές επιχειρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου μοιράζουν τον χρόνο τους, ενώ κατέχουν και το 50% της εταιρίας ακινήτων London and Cambridge Properties, που αναζητά ευκαιρίες στο real estate.
Δεν του χωρίζει η περιουσία των 600 εκατ. λιρών
Οι άρρηκτοι δεσμοί με τα αδέλφια της, Μιχάλη και Τζον Τα αδέλφια Χανδρή είναι ίσως από τις λιγοστές περιπτώσεις και φωτεινές εξαιρέσεις που δεν έχουν έριδες ανάμεσά τους. Φαινόμενο όχι σπάνιο ειδικά όταν αφορά σε τεράστιες περιουσίες με πολλά μηδενικά. Και η περιουσία των Χανδρή υπολογίζεται κοντά στις 600 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού Forbes πριν από μια τριετία περίπου. Η Ευγενία Χανδρή, αν και το κορίτσι της οικογένειας, ποτέ δεν ένιωσε να βρίσκεται στην «σκιά» των αδελφών της, Μιχάλη και Τζον.
Αντιθέτως, τους συμβουλευόταν τόσο στα επιχειρηματικά της βήματα, όσο και στα προσωπικά της. Ενωμένοι σαν μια γροθιά, θυμούνται ακόμη την συμβουλή του πατέρα τους, Μίμη, πως «η οικογένεια είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στην ζωή του ανθρώπου» και πορεύονται με αυτή ως πυξίδα τους. Ο Μιχάλης και ο Τζον ασχολούνται κυρίως με τις θαλάσσιες business, έχοντας χτίσει μια ισχυρή αυτοκρατορία πλοίων, ενώ έχουν αφήσει την αδελφή τους Ευγενία να ασχολείται με τις επιχειρήσεις της στεριάς. Eίναι λάτρεις της καλής ζωής, ενώ ενδεικτικό των αγαστών σχέσεων που έχουν τα αδέλφια Χανδρή είναι τα καθιερωμένα ελληνικά γλέντια που κάνουν στο πατρικό τους, ένα πανέμορφο αρχοντικό της Χίου, όπου συνήθως συγκεντρώνονται όλοι μαζί κάθε καλοκαίρι και μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και λίγοι και εκλεκτοί φίλοι, όπως ο Γιάννης Πλουμής, η Ειρήνη Νταϊφά κ.ά.
Πολλές φορές η Ευγενία Χανδρή με τα τρίδυμα παιδιά της, Αναστασία, Μυρτώ και Φίλιππο, επισκέπτονται και τον αδελφό της Τζον στην επιβλητική έπαυλη που διατηρεί ο τελευταίος στο Eaton Square στο Λονδίνο, ένα οίκημα με 20 δωμάτια που απλώνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, καθώς ο εφοπλιστής περνά μεγάλο μέρος του χρόνου στην βροχερή βρετανική πρωτεύουσα. Αν και κοσμικοί, κρατούν στο μυαλό τους πάντα, μια ακόμη συμβουλή του πατέρα τους: «Να συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο, είτε απευθύνεστε σε κάποιον υπάλληλό σας, είτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Δεν είναι τυχαίο πως όταν ήταν μικροί και ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο της εταιρίας τους και ήταν η ώρα του φαγητού, περίμεναν υπομονετικά στην… ουρά του εστιατορίου μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες για να σερβιριστούν.
Πολυσχιδής προσωπικότητα
Το «Σύνδρομο της Αφροδίτης», οι τηλεοπτικές παραγωγές και οι τέχνες Η πολυσχιδής και «πολύχρωμη» προσωπικότητα της Ευγενίας Χανδρή δεν περιορίζεται μόνο στον κόσμο των αριθμών και των επιχειρήσεων. Λάτρης της γυμναστικής και της υγιεινής ζωής, η Χιώτισσα επιχειρηματίας ασχολείται πολύ με τα θέματα γύρω από την ιατρική, την διατροφή και την υγεία, ενώ πάντα την γοήτευε ο κόσμος της τηλεόρασης. Το 1985 έγραψε το «Σύνδρομο της Αφροδίτης (Venus Syndrome)», μία μελέτη γύρω από το γυναικείο σώμα, αναλύοντάς το από πολλές σκοπιές- ιατρική, ανθρωπολογική, φυσιολογική και ολιστική.
Ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία που ασχολήθηκαν με το ερώτημα γιατί οι γυναίκες συσσωρεύουν λίπος από τη μέση και κάτω και κυκλοφόρησε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εμφανίστηκε σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για να μιλήσει για τα θέματα που την ενδιαφέρουν, μεταξύ των οποίων και η «The Morning Show» με οικοδεσπότη τον Regis Philbin, εκ των σημαντικότερων παρουσιαστών του εξωτερικού. Το συγγραφικό ταλέντο της Ευγενίας Χανδρή, όμως, δεν εξαντλείται μόνο σε θέματα υγείας, καθώς έχει γράψει και πολλά άρθρα που αφορούν στον τουρισμό, τα ταξίδια και εμπνευσμένη από τα παιδικά της χρόνια, για το πώς είναι να μεγαλώνει ένας Έλληνας στο Λονδίνο.
Όταν το 1987 μετακόμισε στην Ελλάδα, για δύο χρόνια περίπου εργάστηκε και ως σύμβουλος για τις διεθνείς συμπαραγωγές της ΕΡΤ και μετά από αυτή την εμπειρία της, δημιούργησε την δική της εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών, ταυτόχρονα με την δραστηριότητά της στην οικογενειακή επιχείρηση των ξενοδοχείων. Πάντα την συνέπαιρνε ό, τι είχε να κάνει με την τέχνη και τον πολιτισμό, γι’ αυτό και στα ξενοδοχεία του ομίλου συχνά διοργανώνει εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα, προσελκύοντας τα φώτα του διεθνούς, φιλότεχνου jet set πάνω της. Αλλά και η ίδια δίνει το «παρών» σε πολλά κοσμικά gala της Ελλάδας και του εξωτερικού που σχετίζονται με τους δύο παραπάνω τομείς.
Η αδυναμία της στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία είναι τόσο μεγάλη, που έχει γράψει μέχρι και άρθρα τα οποία έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνή έντυπα, όπως η Huffington Post. Στα νεανικά της χρόνια δε, η Ευγενία Χανδρή είχε την τύχη, όπως συνηθίζει να λέει η ίδια, να ασχοληθεί ως βοηθός με την έρευνα γύρω από την ζωή της Μαρίας Κάλλας, μιας προσωπικότητας που θαυμάζει και την έχει σημαδέψει βαθιά. Την περίοδο εκείνη ήταν που γνώρισε και τον διευθυντή της Metropolitan Opera, Rudolf Bing.
Σήμερα, η μεγαλοξενοδόχος μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο, όπου πέρασε πολλά χρόνια της ζωής της, ενώ είναι και η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Συχνά επίσης ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη.