Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος: Το ερωτικό σκάνδαλο και η διετής δικαστική διαμάχη
Απορρίφθηκε η αγωγή για σεξουαλική παρενόχληση της νεαρής Χέιντι κατά του εφοπλιστή
Μετά από μια μεγάλη φουρτούνα ακολουθεί μπουνάτσα. Αυτός είναι ο νόμος της φύσης. Έτσι και δύο χρόνια περίπου μετά την ροζ «θύελλα» που ξέσπασε, πλήττοντας το κύρος του ονόματος του εφοπλιστή, Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας με την προσωπική του ζωή, φαίνεται πως έρχεται η… ξαστεριά.
Η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον 76χρονο ισχυρό άντρα της ναυτιλίας και εκ των μεγαλύτερων ευεργετών των Καλαβρύτων και την 26χρονη σήμερα πρώην γραμματέα του, Αδελαΐδα Γουάμπολτ, η οποία το 2011 κατέθεσε αγωγή εναντίον του Έλληνα μεγιστάνα κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση, οδηγείται μάλλον στο να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για τον τελευταίο.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η Tradewinds, η υπόθεση κατά του Καλλιμανόπουλου και της εταιρίας του Brokerage & Management Corp στην Αμερική, απορρίφθηκε «με επιφύλαξη». Νομικοί κύκλοι που ειδικεύονται στο Αστικό Δίκαιο, επισημαίνουν πως ο συγκεκριμένος προσδιορισμός εννοεί ότι η ενάγουσα, Αδελαΐδα Γουάμπολτ ή Χέιντι (όπως είναι το υποκοριστικό της), δεν θα μπορεί να «κυνηγήσει» άλλο την υπόθεση κατά του πρώην εργοδότη της και Έλληνα πλοιοκτήτη στο μέλλον, εκτός και αν εμφανιστεί με μια καινούρια καταγγελία.
Μια απόφαση-ανάσα για τον Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο και την σύζυγό του Τατιάνα, οι οποίοι την τελευταία διετία είχαν χάσει την οικογενειακή τους ηρεμία, αφού το θέμα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ και έγινε πρωτοσέλιδο σε σκανδαλοθηρικά tabloids λόγω της μεγάλης φήμης του εφοπλιστή στα μεγάλα σαλόνια της ναυτιλίας, αλλά και εξαιτίας των «πικάντικων» λεπτομερειών που η νεαρή, ξανθιά «πέτρα του σκανδάλου» περιέγραφε στην αγωγή της.
Βέβαια ο εφοπλιστής από την πρώτη στιγμή είχε διαψεύσει τις κατηγορίες της Χέιντι, χαρακτηρίζοντάς τις «παντελώς αβάσιμες» και είχε προχωρήσει με την σειρά του σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.
Η περιπέτεια
Η περιπέτεια για τον Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011. Η πρώην γραμματέας του στην αγωγή 31 σελίδων που κατέθεσε εναντίον του, ζητώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης.
Η 24χρονη τότε Χέιντι υποστήριξε πως όταν είχε πάει στον εφοπλιστή για να ζητήσει εργασία, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, εκείνος ενδιαφέρθηκε να μάθει πιο προσωπικά στοιχεία για εκείνη, όπως τις σωματομετρικές της διαστάσεις και αν προτιμά να φορά ψηλά τακούνια.
Στην αγωγή περιέγραψε επίσης, διάφορα «πικάντικα» περιστατικά που συνέβησαν στο γραφείο του Καλλιμανόπουλου, αλλά και στο σκάφος του, κατά την διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως την ώρα που έκανε ντους, ο πλοιοκτήτης εισέβαλε στον χώρο και ενώ τον έδιωχνε, εκείνος δεν έφευγε.
Τέσσερις εβδομάδες μετά την κατάθεση της αγωγής, οι δικηγόροι του εφοπλιστή έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να απορριφθεί η υπόθεση από το Δικαστήριο της Ν. Υόρκης. Οι συνήγοροι κατάφεραν η διαμάχη να μεταφερθεί σε Διαιτητικό Δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού η Γουάμπολτ παραδέχτηκε πως υπέγραψε επαγγελματική συμφωνία, η οποία περιλάμβανε και όρο τακτοποίησης επαγγελματικών διαφορών εξωδικαστικά.
Πολλοί νομικοί που παρακολουθούν την υπόθεση, δήλωσαν στην Tradewinds, πως αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του δικαστή να βάλει στην… αναμονή την καταγγελία, περιμένοντας το αποτέλεσμα της διαιτησίας αντί να απορρίψει την προσφυγή συνολικά.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η αγωγή απορρίφθηκε εθελοντικά, ενώ αναλυτής της ναυτιλιακής βιομηχανίας έσπευσε να τονίσει ότι το αποτέλεσμα της διαιτησίας παραμένει θολό. Μέχρι και το Σαββατοκύριακο, πάντως, οι δικηγόροι του Καλλιμανόπουλου δεν είχαν πάρει επισήμως θέση.
Το επιχειρηματικό comeback
Οι επενδύσεις σε νέα πλοία και η έπαυλη των 11 εκ.
Μπορεί το ροζ σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου να μονοπώλησε την τελευταία διετία το διεθνές ενδιαφέρον, όμως, ο εφοπλιστής προσπαθεί να αφήσει πίσω του την δυσάρεστη αυτή ιστορία και επιχειρεί ένα δυναμικό comeback στις επενδύσεις σε νέα πλοία και όχι μόνο.
Στα τέλη του 2012, μετά από 12 χρόνια απουσίας, η ναυτιλιακή εταιρία του Trade & Transport αγόρασε δύο bulkers (81.000 dwt), τα «Nord Aquarius» και «Nord Aquila», από τον δανέζικο όμιλο Norden έναντι 43 εκατ. δολ. περίπου.
Ήταν μόνο η αρχή. Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος, ο οποίος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις κινέζικες γιάρδες, φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων των πλοιοκτητών που ετοιμάζονται για νέες ναυπηγήσεις πλοίων, με «αιμοδότηση» μάλιστα από τις κινέζικες τράπεζες.
Η εταιρία του Toisa έχει δανειοδοτηθεί από τους Κινέζους με 127 εκατ. δολ. περίπου, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή πλοίων.
Δεν είναι όμως, μόνο τα πλοία οι τελευταίες επενδύσεις του Καλλιμανόπουλου. Στις αρχές του 2013 αγόρασε ένα από τα πλέον ιστορικά σπίτια των ΗΠΑ, την έπαυλη «Medway Plantation» έναντι 11 εκατ. δολ.
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, ο εφοπλιστής θα χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη κατοικία ως εξοχικό, ώστε να μπορεί να επιδίδεται στο αγαπημένο του «σπορ», το κυνήγι. Μεγάλο μέρος του χρόνου του αφιερώνει όμως και στις ευεργεσίες στα Καλάβρυτα μέσω του «Καλλιμανοπουλείου Ιδρύματος», με πλούσια προσφορά στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων, το γηροκομείο και το Διακονικό Κέντρο. Το κοινωνικό του έργο είναι εκείνο που τον ένωσε με βαθιά φιλία και με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο.