Μείωση τιμής ή διαιτησία η επιλογή της Gazprom
Χωρίς σαφή συμφωνία φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ΔΕΠΑ με την Gazprom στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή.
Ο επικεφαλής της ελληνικής πλευράς Χάρης Σαχίνης και ο Σεργκέι Τσελπάνοφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazpromexport και αρμόδιος για την Ελλάδα συμφώνησαν να αποστείλει η Gazprom τις τελικές της προτάσεις σε διάστημα 6 έως 10 το πολύ ημερών, προκειμένου να διαβουλευτεί με την ανώτατη πυραμίδα της ιεραρχίας του ρωσικού κολοσσού.
Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τιμή που θα αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 380 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα, με αναδρομικότητα της συμφωνίας για τη νέα τιμή της τάξης των 12 μηνών.
Οι ρώσοι όμως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μια πιθανή περαιτέρω μείωση της τιμής εάν δινόταν θα πρέπει να συνοδευτεί με μείωση του χρόνου της αναδρομικότητας.
Στην τελευταία αυτή συνάντηση ο κ. Σαχίνης κατέστησε σαφές ότι οι επιλογές αυτή τη στιγμή είναι δύο: είτε η ρωσική πλευρά κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής ή η ΔΕΠΑ θα κάνει χρήση της ρήτρας της υφιστάμενης σύμβασης για παραπομπή σε διεθνή διαιτησία.
Η αίσθηση μάλιστα που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι τελικά δε θα γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα και επομένως θα οδηγηθούμε στη λύση της διαιτησίας.
Σημαντική είναι επίσης η επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ την ερχόμενη Παρασκευή στη Μόσχα, καθώς οι επαφές του θα είναι καταλυτικές για το ζήτημα μεταξύ ΕΕ και Gazprom και την έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα των επαφών του γερμανού επιτρόπου αλλά και το μήνυμα που θα σταλεί από τις Βρυξέλλες προς τη ρωσική εταιρεία, ανάλογα αναμένεται να επηρεαστεί και η στάση της Gazprom, η οποία υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν τις γιορτές έδωσε στην Ουκρανία έκπτωση 33% με τιμή στα 268 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου, σε μια συμφωνία βεβαίως που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων της Ρωσίας στη χώρα.