Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, συναντήθηκε το απόγευμα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, οι διεθνείς κρίσεις και ιδιαίτερα η Συρία, οι διμερείς σχέσεις καθώς και η προστασία της Μεσογείου.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας» για να την υποστηρίξει κατά την προεδρία της στην ΕΕ, για την οποία «είναι σίγουρος ότι θα την ασκήσει με επιτυχή τρόπο».
Υπογράμμισε ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική προεδρία, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και θα πρέπει να επιλυθούν, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικοί από πολιτικής πλευράς, λόγω των ευρωεκλογών.
«Σε πολλά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν έχουμε πλήρη σύμπτωση απόψεων» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς και ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην τραπεζική ένωση και στα εργασιακά θέματα.
Σε ότι αφορά τα διεθνή θέματα, η Συρία φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα του δύο πολιτικούς, αφού κοινός στόχος είναι η επιτυχία της Διάσκεψης Γενεύη – ΙΙ για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης.
Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου έχει εμπλακεί η Γαλλία, τέθηκε επίσης από το Γάλλο υπουργό, ο οποίος υπογράμμισε την επιδίωξη της Γαλλίας για μια ευρωπαϊκή συμμετοχή, θέμα άλλωστε που θα συζητηθεί στις 20 του μηνός στις Βρυξέλλες.
Ο Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ως «εξαιρετικές στον πολιτιστικό αλλά και στον οικονομικό τομέα» και ευχήθηκε «μεγαλύτερη παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων».
Ο κ. Φαμπιούς τέλος αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Βενιζέλου να επισκεφθεί την Ελλάδα, μια χώρα που αγαπάει «από την εποχή του γυμνασίου» όπως ανέφερε.
Συνάντηση με Μοσκοβισί
Νωρίτερα, το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στους δημοσιογράφους, με τον Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για το πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει πάρα πολλά γιατί «αποκτούν υπόσταση και με νούμερα, οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού».
Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι «τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για την επισημοποίηση και την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».
«Θα μπορέσουμε επομένως να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση του προγράμματος και στη σταδιακή αλλά ασφαλή επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει θεσμική ισοτιμία πολιτικά, αλλά και πρόσβαση στις αγορές οικονομικά» επισήμανε.
Σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πότε προβλέπει την επιστροφή στην εν λόγω κανονικότητα και εάν θα μπορούσε να προσδιορισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:
«Το ταχύτερο δυνατό. Οι αγορές έχουν μια σοφία, έχουν ένστικτο και ξέρουν. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει αυτήν τη στιγμή πολλές ελπίδες στην Ελλάδα. Το βλέπει κανείς σε πολλές δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς χρηματοοικονομικής και οικονομικής ζωής και έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι ίδιοι εσωτερικά να μην υπονομεύουμε την προσπάθεια.
»Στην οικονομία όλα είναι και ψυχολογία και εικόνα, πέρα από την ουσία που είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Η ουσία, με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού, τώρα φαίνεται στα δημοσιονομικά επιτεύγματα και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα δεν μιλάμε με λόγια, μιλάμε με αριθμούς» υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.