Η επιθετική εξαγορά του 7% της Forthnet και ο πόλεμος συμφερόντων
Κραδασμούς σε πολλαπλά επιχειρηματικά «στρατόπεδα» προκάλεσε η κίνηση της Vodafone να αποκτήσει ποσοστό 7% στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, αν και στο Xαλάνδρι τηρούν σιγή ιχθύος για τη συμμετοχή στην AMK η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές. Μια κίνηση- γρίφος σχετικά με τις επόμενες πρωτοβουλίες της ελληνικής θυγατρικής τόσο εντός των «τειχών» της Forthnet, όσο και στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών γενικότερα.
Η επιθετική εξαγορά μετοχών, μια τακτική που δεν αποτελούσε ίδιον της δράσης της πολυεθνικής μέχρι σήμερα, προοιωνίζει σίγουρα επιχειρηματικές εξελίξεις που παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα» τόσο οι υπόλοιποι πλέον «συγκάτοικοί» της στη μετοχική πυραμίδα της Forthnet και κυρίως η μεγάλη αντίπαλός της στον κλάδο της κινητής, Wind, όσο και οι υπόλοιποι παίκτες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπως ο ΟΤΕ και η HOL του ομίλου Κόκκαλη, στην οποία η Vodafone επίσης ελέγχει το 18% περίπου των μετοχών.
Ο πολυεθνικός κολοσσός, στο τιμόνι του οποίου στην Ελλάδα βρίσκεται ο κ. Γλαύκος Περσιάνης έριξε το… γάντι, πραγματοποιώντας μια κίνηση- ματ στην σκακιέρα και πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί ποια θα είναι και αν θα υπάρξει «αντεπίθεση». Το σίγουρο είναι ότι με αφετηρία την Forthnet ξεκινά ένας νέος γύρος μεγάλου «πολέμου» στις τηλεπικοινωνίες, ενώ ζητούμενο αποτελεί και το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες στην Forthnet, καθώς πλέον θυμίζει «Βαβέλ» με αντικρουόμενα συμφέροντα να εμφανίζονται στο μετοχικό της κεφάλαιο. Οι Άραβες της EIT κατέχουν το 44% της εταιρίας, η Wind το 33%, η Vodafone περίπου 7%, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας 5% και άλλοι επενδυτές μοιράζονται το υπόλοιπο 11%.
Αιφνιδιασμός
Με το στοιχείο του αιφνιδιασμού στην «φαρέτρα» της, η Vodafone μέσω διαφόρων επενδυτικών σχημάτων απέκτησε θέση στην Forthnet, καθώς αρχικά κανείς δεν γνώριζε τις προθέσεις της.
Μία ερμηνεία θέλει την Vodafone να κινήθηκε επιθετικά προκειμένου να αποτρέψει την Wind από το να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Forthnet. Η διοίκηση της βρετανικής πολυεθνικής γνώριζε καλά πως η Wind είχε την δυνατότητα να «σαρώσει» την αγορά δικαιωμάτων και να βρεθεί με την πλειοψηφία των μετοχών, κάτι που θα της έδινε μεγαλύτερη ώθηση στον κλάδο των συνδυαστικών πακέτων τηλεπικοινωνίας (κινητή- σταθερή τηλεφωνία- ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση), αφήνοντας την ίδια «πίσω».
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως απεύχεται μια συμφωνία μεταξύ Wind και Αράβων για να αποκτήσει η πρώτη και το 44% που ελέγχουν οι τελευταίοι.
Ανοίγει την Αραβική πόρτα;
Η Vodafone θα μπορούσε να έχει ρόλο- κλειδί στην επόμενη μέρα της Forthnet, επιχειρώντας να ξεκλειδώσει την αραβική «πόρτα» και να καταστεί εκείνη συνομιλητής των Αράβων για την απόκτηση του 44%.
Διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για κάτι τέτοιο, καθώς πρόκειται για πολυεθνικό κολοσσό και ειδικά μετά την αποχώρηση από τις ΗΠΑ, όπου πούλησε το 45% της Verizon Wireless, ενισχύθηκε με επιπλέον κεφάλαια, μέρος των οποίων σχεδιάζει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή ευρυζωνική αγορά, κομμάτι της οποίας (αν και μικρότερο) αποτελεί και η ελληνική.
Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχέδιο δεν είναι εύκολο στην υλοποίησή του. Και αυτό γιατί ακόμη και αν υπήρχε «σύγκλιση» μεταξύ Αράβων και βρετανικής πολυεθνικής, η Wind ως μέτοχος καταστατικής μειοψηφίας έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει ένα ενδεχόμενο deal.
Έγκυρες πηγές από την Forthnet πάντως, έλεγαν πως σημαντικός παράγοντας για τις όποιες μελλοντικές εξελίξεις θα είναι και η στάση του ομίλου Κυριακού, ο οποίος φέρεται να κατέχει επίσης ένα 5%.
Ευκαιρία για την FORTHNET αλλά…
«Βαρύ το φορτίο» των δανείων 324,28 εκ. ευρώ
Η είσοδος νέων παικτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet αφενός αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» σε μια περίοδο που η εταιρία χάρη της επιθετικής εμπορικής πολιτικής της (με τα συνδυαστικά πακέτα triple play) έχει ενισχύσει τα έσοδά της και την θέση της στην αγορά, ενώ την ίδια ώρα η μετοχή της έχει επιδοθεί σε ένα «ράλι» ανόδου (810%) με την κεφαλαιοποίησή της εισηγμένης να έχει αυξηθεί κατά την διάρκεια του 2013 κατά 1,088%.
Από την άλλη πλευρά όμως, τα «βάρη» που κουβαλά είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά».
Τα οικονομικά της στοιχεία δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που έρχεται σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή της εικόνα.
Τα μεγάλα τραπεζικά δάνεια, που στο εννεάμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 324,285 εκατ. ευρώ, οι ζημίες ύψους 42,015 εκατ. ευρώ, η μείωση του κύκλου εργασιών στα 280,8 εκατ. ευρώ (από 302,90 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012) και η συρρίκνωση του ταμείου της σε μόλις 11,66 εκατ. ευρώ έναντι 24,408 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, συνιστούν τα «αγκάθια» με τα οποία είναι… στρωμένος ο δρόμος της εταιρίας και κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα.
Ακόμη και η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 29, 1 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε κατά 2,2 φορές, όπως αναμενόταν από την αγορά, αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» απέναντι στα μεγάλα χρέη και τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Πού θα πάει το συγκεκριμένο ποσό;
Το ένα τρίτο των χρημάτων αναμένεται να δοθεί για την κάλυψη μέρους του δανεισμού της Forthnet και μοιάζει με «ψίχουλα» μπροστά στο ύψος αυτών, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ προορίζονται για κεφάλαιο κίνησης για να καλυφθούν άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις.
Ενδιαφέρον Τσαμάζ για τις τράπεζες – Με επίκεντρο τη «μάχη» NOVA- OTE TV
Έντονο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στην Forthnet και στον ΟΤΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ να παρακολουθεί το πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί μελλοντικά στην αντίπαλο εταιρία.
Ο μάνατζερ θέλει να γνωρίζει ποιον έχει απέναντί του στα πλαίσια του ανταγωνισμού για την επικράτηση στην αγορά, ειδικά στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς ο OTE TV αποτελεί τον μεγάλο «αντίπαλο» της NOVA.
Μπορεί η τελευταία να κατέχει την πρωτοκαθεδρία αυξάνοντας τους συνδρομητές της το 2013, σε 419.839, όμως ο ΟΤΕ TV έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι, μετρώντας περισσότερους από 220.000 συνδρομητές.
Μια αύξηση εντυπωσιακή σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2011 είχε μόλις 85.000 και έναν χρόνο αργότερα 105.000 για να φτάσει τον Ιούνιο του 2013 στους 175.000.
Ο «πόλεμος» προσφορών και παρεχόμενων υπηρεσιών μεταξύ των δύο βασικών παικτών που «μονομαχούν» για την πρωτοκαθεδρία, είναι μεγάλος και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω.
Από εκεί και πέρα, μικρότερα μερίδια στην συνδρομητική έχει η HOL με το Hol Video Club, που πλέον προσφέρει πρόσβαση και σε ελεύθερα κανάλια και η On Telecom.
Οι συζητήσεις και οι πιέσεις για τη HOL – O Σωκράτης πουλάει ακριβά
Η επιθετική εξαγορά μετοχών στην Forthnet συνδέεται από κύκλους της αγοράς τηλεπικοινωνιών και με τις εξελίξεις στην Hellas On Line του ομίλου Κόκκαλη. Τους τελευταίους μήνες οι πληροφορίες θέλουν την Vodafone, η οποία ελέγχει το 18% περίπου της HOL, να έχει καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον μεγαλομέτοχο προκειμένου να εξαγοράσει το πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρίας και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της.
Ωστόσο, φαίνεται πως συναντά σθεναρές αντιστάσεις, καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης, ως γνωστόν σκληρός διαπραγματευτής, δεν συνηθίζει να πουλά με χαμηλό τίμημα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει υπάρξει «σύγκλιση» μεταξύ των δύο πλευρών. Η έκβαση των συνομιλιών φέρεται να έχει δυσαρεστήσει την πλευρά του μεγαλοεπιχειρηματία, μια δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από τον γιο του, Κωνσταντίνο, ο οποίος ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρία.
Γι’ αυτό και η αγορά δεν αποκλείει η κίνηση της Vodafone στην Forthnet να αποτελεί και ένα είδος «μοχλού πίεσης» προς τον ισχυρό άντρα της Hellas On Line, καθιστώντας του σαφές πως έχει και άλλες διεξόδους, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι μεταξύ τους επαφές.
Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της HOL, όπως φάνηκε στο εννεάμηνο, γυρίζοντας σε κέρδη 2,4 εκ. ευρώ από ζημίες 12,51 εκ. το 2012 και με την πελατειακή της βάση να αυξάνεται 4,2% στα 506.181 άτομα, αποτελεί σίγουρα «ατού» στα χέρια του Κόκκαλη για να πετύχει ένα καλύτερο τίμημα σε μια ενδεχόμενη πώληση της εταιρίας του. Όπως και να έχει, όμως, σε έναν κλάδο άκρως ανταγωνιστικό, εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο της HOL, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου και για την συγκράτηση του λειτουργικού της κόστους σε «ανεκτά» επίπεδα, καθώς δεν έχει ξεφύγει από την κρίση.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προχώρησε πρόσφατα και στο outsoursing 461 εργαζομένων της, μια πρωτοφανή κίνηση στην ελληνική αγορά, καθώς στην ουσία πρόκειται για «ενοικίαση» εργαζομένων σε τρίτη εταιρία και συγκεκριμένα στην 360 Connect ΑΕ που αναλαμβάνει τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών και οικιακών πωλήσεων. Kάτι που σύμφωνα με την αγορά, προοιωνίζει ότι ο Kόκκαλης ετοιμάζεται για μια μεγάλη κίνηση στη HOL.
Το «μήνυμα» της WIND προς τους Άραβες της EIT για το 44%
«Θα τα ξαναπούμε μετά την αύξηση κεφαλαίου»
Η Wind από τον περασμένο Σεπτέμβριο -όπως πρώτη είχε αναδείξει η «Deal»- είχε ανοίξει τα… χαρτιά της σχετικά με τον κυρίαρχο ρόλο που επιδιώκει να έχει στην Forthnet, δείχνοντας ξεκάθαρα τις διαθέσεις της, πως θέλει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 29,1 εκατ. ευρώ, η εταιρία υπό την διοίκηση του Νάσου Ζαρκαλή, φαίνεται πως είναι έτοιμη να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Άραβες μεγαλομετόχους της Emirates International Telecommunications για την απόκτηση του 44% που κατέχουν οι τελευταίοι.
Αυτή ήταν άλλωστε η «υπόσχεση» που φέρεται να είχε δώσει η Wind: «τα ξαναλέμε μετά την αύξηση κεφαλαίου», θέλοντας προφανώς να διαπιστώσει πώς θα κινηθεί ο μεγαλομέτοχος και αν θα καλύψει το μερίδιο που του αναλογεί.
Το θέμα είναι όμως, αν ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών καρποφορήσει. Και αυτό γιατί την πρώτη φορά δεν φάνηκε να υπάρχει «σύγκλιση» ως προς το οικονομικό σκέλος. Η επιθυμία της Wind να καταστεί το απόλυτο αφεντικό της Forthnet, που θα την καθιστούσε ταυτόχρονα κυρίαρχη στην αγορά των εναλλακτικών παρόχων τηλεφωνίας και ίντερνετ, αλλά και στην συνδρομητική τηλεόραση, όπου η NOVA μετρά 419.839 συνδρομητές (συνολικά κοντά στο 1 εκατ. ο όμιλος), προσέκρουσε στην προσπάθεια των Αράβων να πουλήσουν την συμμετοχή τους με όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα. Στόχος τους είναι να «αποχωρήσουν» αντισταθμίζοντας τις απώλειες που έχουν σημειώσει από την επένδυσή τους στην ελληνική εταιρία και οι οποίες ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ.
Μόνο από το 2009, οπότε και άρχισαν να «χτίζουν» σταδιακά την θέση τους στην Forthnet έχουν «ρίξει» σχεδόν 180 εκατ. ευρώ στην εταιρία. Τότε η Wind αντέτεινε πως από την στιγμή που οι Κύπριοι της Fine Life Group είχαν αποκτήσει το 27,04% των μετοχών της Forthnet έναντι 3,85 εκατ. ευρώ, δυνητικά για το 41% απαιτούνται κοντά στα 6 εκατ. ευρώ. Η διαφορά ήταν μεγάλη σε σχέση με αυτά που ζητούσε η Emirates International Telecommunications, στην οποία πρόεδρος είναι ο Ahmad bin Byat.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πάντως, των τεσσάρων μηνών, πολλά έχουν αλλάξει και για την Wind, αφού έτσι και αλλιώς, ο ρόλος της στην Forthnet είναι νευραλγικός. Ύστερα από την ενεργοποίηση του call option, εξαγοράζοντας και το ποσοστό που κατείχαν οι Κύπριοι, το 27,04% στην εταιρία, πλέον είναι δεύτερος μεγαλομέτοχος με δικαιώματα ψήφου, που μπορεί να εγκρίνει ή να μπλοκάρει τις όποιες αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις. Αυτό από μόνο του της δίνει πλεονέκτημα για τις όποιες κινήσεις ενδεχομένως γίνουν είτε από τους Άραβες ή από τους υπόλοιπους μετόχους που πιθανώς να αντιστρατεύονται τα επιχειρηματικά της συμφέροντα, καθώς μπορεί να ασκήσει «βέτο».