Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των χωρών σε μνημόνιο επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.
Στο Στρασβούργο έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής, η αξιολόγηση της νομιμοποιητικής βάσης και του ρόλου της τρόικας με τη μετάβαση ενδεχομένως σε ένα διάδοχο μοντέλο.
Σχετικό το άρθρο στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που θα χαροποιήσει τους πολίτες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο», γράφει ο σχολιαστής της. «Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας (…) είναι μετρημένες».
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι γίνονται σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σε σχέση με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας. «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπής – επίσης μόνη της – είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι υπάρχει έκθεση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχέδιο της οποίας έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και η οποία (σ.σ. έκθεση) θα εγκριθεί αύριο. Στην έκθεση περιλαμβάνονται τρόποι για το πώς θα γίνει πιο διαφανής και δημοκρατικός ο δημοσιονομικός έλεγχος.
Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όταν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο προτάσεις μπορεί να κάνει.