Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μανιάτης παρουσίασε το «νέο οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής επιρροής της Θεσσαλονίκης για την επόμενη εικοσαετία», όπως είπε, ενώ χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη – από το 1985 – αλλά και η Αθήνα, τα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας, δεν διαθέτουν Ρυθμιστικό Σχέδιο.
«Στο χρονοδιάγραμμα, που μπορεί να είναι ρεαλιστικό, είναι να βάλουμε ως στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή, στο τέλος Φεβρουαρίου. Χρειάζεται πολύ εντατική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο κ. Μανιάτης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια παρουσίασης της τελικής πρότασης του Σχεδίου.
Οι εκπρόσωποι φορέων οριστικοποίησαν το τελικό κείμενο του νέου Ρυθμιστικού και με την ψήφισή του από τη Βουλή θα θεσμοθετηθούν για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή οι στρατηγικές επιλογές για τα επόμενα 20 χρόνια. Θα αφορούν και θα αντιμετωπίζουν ισότιμα και συμπληρωματικά το περιβάλλον, την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και την αστική αναζωογόνηση.
Ο σχεδιασμός του νέου Ρυθμιστικού, περιλαμβάνει τις χρήσεις γης και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τριών περιφερειακών ενοτήτων στο σύνολό τους, τους σημερινούς όμορους νομούς, ενώ ο ρόλος της Θεσσαλονίκης καθίσταται μητροπολιτικός. Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το κέντρο αυτής της ζώνης επιρροής και ο ρόλος της θα ενισχυθεί ως κέντρου παροχής υπηρεσιών, λειτουργιών και αποφάσεων, επιχειρηματικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κέντρου, κόμβος θαλάσσιων μεταφορών και τουριστικός προορισμός.
Μεταξύ άλλων, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, (περιοχή μεταξύ Λευκού Πύργου, ΔΕΘ, πανεπιστημίων, Γ΄ Σώματος Στρατού και Πεδίου του Άρεως) ορίζεται ως μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού και πρασίνου, ενώ η ανατολική πλευρά της πόλης θα γίνει πόλος έλξης επιχειρήσεων καινοτομίας, έρευνας, έρευνα, μεταποίησης, και αναψυχής. Το δυτικό τμήμα της πόλης προγραμματίζεται να γίνει πόλος μεταποίησης, χονδρεμπορίου, διαμετακόμισης και εκθεσιακών κέντρων.
Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή την κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πρότεινε να αποδοθούν οι αρμοδιότητες του ΟΡΘ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να μην υπάρχει, όπως είπε, διασπορά πόρων και αρμοδιοτήτων και για να μπορεί να γίνει ενιαίος σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.